Karácsony, ahogy te szereted

Talán még nem késő megosztani ezt a bejegyzést azok számára, akiket agyonnyomnak a Karácsonnyal kapcsolatos elvárások, és/vagy akik nem találják magukat az ünnepi készülődésben és ünneplésben.

Nagyon szeretem John Dehlin Mormon Stories podcastját. A Spotify szerint ez volt a legtöbbet hallgatott podcastom 2021-ben is – és a Spotify még csak nem is tudok azokról az epizódokról, amiket nemcsak hallgattam, de Youtube-on néztem is.

Szeretem a rekord hosszúságú (gyakran 5-10 órás) életrajzi interjúkat – de az is mindig egy kincs, amikor John kizökkent minket a megszokott kerékvágásból, és meghívja egy-egy epizód erejére a maga gyöngéd bölcsességével Margi Dehlint, aki John felesége, és képesített life coach. Emellett egy új generáció hangját képviselve John mellett egy új hang, Carah is csatlakozott idén a podcasthoz.

Nemrég John, Margi és Carah, Margi vezetésével egy időszerű témát jártak körül: mit kezdjen a Karácsonnyal az, akik elvesztette a hitét és elhagyta a Mormon Egyházat, vagy más keresztény egyházat. De mivel a beszélgetés visszatérő témája az, hogyan tehetjük le a társadalmi elvárásokat és találhatjuk meg saját magunkat az ünnepekben, úgy gondolom, bárki számára értékes lehet ez a podcast epizód.

Mormon Stories Podcast epizód létére aránylag rövid (alig több mint két órás) beszélgetés, ezért aki szeret angolul podcastot hallgatni, bátran lője be Spotify-on vagy Youtube-on az epizódot, akár ingázás vagy karácsonyi készülődés közben.

Annak, aki nem szeretné vagy nem tudja meghallgatni, megosztom a jegyzeteimet, amit az epizódból készítettem.

Általános megközelítésként hasznos lehet, ha:

  • … egy hétvégés ünnep helyett a téli szezont ünnepled. Csökkenti a nyomást, ha nem egy hétvégébe próbálsz minden élményt belepaszírozni, és még új ötletekkel is szolgálhat a szezonális szemlélet.
  • … csökkented az elvárásokat. Mások elvárásait magaddal szemben, de a saját elvárásaidat az ünneppel szemben is. A karácsony alaposan felhájpolt ünnep, csinálni kell, nyomni kell, teljesíteni kell, csillogni kell, mindenhol ott kell lenni, mindent meg kell venni, mindent meg kell sütni, mindent meg kell enni… de nem, igazából nem kell. Egy tökéletlen karácsony is lehet jó karácsony, és egy nem jó karácsonnyal is lehet jó ez az időszak. (És egy nem túl jó időszakot is be lehet aztán rúgni a pincébe és tiszta lappal kezdeni a következő szezont. :))
  • … elfogadod és üdvözlöd a tényt, hogy az ünnepi szokásaid változnak és fejlődnek, ahogy az igényeid változnak, ahogy a családod változik, ahogy az életed változik, ahogy a körülményeid változnak.
  • … rápillantasz a karácsonyi szokások pogány gyökereire. Különösen a kereszténységtől kétségbeesetten elszakadni kívánók figyelmét hívta fel Margi és John arra, hogy a keresztény hagyományok gyakran korábbi hagyományokban gyökereznek, amiket felélesztve gazdagabb lehet az ünnep és a szezon.

Margi a következő kérdések átbeszélését javasolja – a családdal, a kedvesünkkel, a barátainkkal, vagy akár csak önmagunkkal:

  • Mitől váljunk meg? – Mik azok a szokások, amik belső vagy külső elvárásként megjelennek, de nincsenek tekintettel rá, mik az igényeink, szükségleteink, milyenek az anyagi körülményeink, milyennek szeretnénk látni az ünnepet?
  • Mit tartsunk meg? – Mi az, ami valóban értékesebbé és szebbé teszi számunkra az ünnepet és az időszakot? (Ha valami keserédes élmény a számodra, keress módot, hogy megtartsd az édes részét! Pl. a kötelező kisestélyis céges vacsikat cseréld le egy mackónadrágos közös főzésre a barátaiddal.)
  • Mit adjunk hozzá? – A pogány szokások, más kultúrák szokásaink megismerése és az, ha vetünk egy pillantást arra, hogyan tölti a természet a karácsonyt (rohanás és termelés helyett pihenéssel és elcsendesedéssel), segíthet olyan új szokásokat találni, amikkel saját képedre szabhatod az ünnepi időszakot.

A téli szezon ünneplése mellett Margi nagy híve annak is, hogy vonjuk be minden érzékünket az ünneplésbe: töltsük meg téli illatokkal, ízekkel, hangokkal, díszekkel, fényekkel, természetes anyagokkal és puhasággal az otthonunkat.

Ti megváltok valamitől idén Karácsonykor? Meghívtok egy új szokást az életetekbe? Van olyan, amihez szívből ragaszkodtok Karácsonykor?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s