A telkünkkel örököltünk egy jól termő diófát is, amit még Peti nagypapája ültetett. Kellett pár év, mire felébresztettem magamban a nagymamám szellemét és becsületesen beépítettem a rutinomba a diópucolást is, de lassan kezdem behozni a lemaradásaimat — még nem értem ugyan a 2019-es termés pucolásának végére. ‘:D De van most bőven finom dióm, úgyhogy felkerültek a menüre a diós sütik.

Megosztom a go-to, pikk-pakk kevert diós receptemet a Femina.hu receptje alapján.
Hozzávalók
Száraz hozzávalók:
- 1 bögre dió
- 1 bögre liszt
- 1 csg sütőpor
- 1 tk reszelt citromhéj
- 1 csipet só
Nedves hozzávalók:
- 2 db tojás
- 0,75 bögre (barna) cukor
- 1 csg vaníliás cukor
- 0,75 bögre tej
- 0,25 bögre olaj
Elkészítés
Száraz hozzávalók összeállítása:
A diót ledaráljuk, vagy durvára aprítjuk, vagy vegyesen. A diót egy külön tálban összekeverjük a többi száraz hozzávalóval: a liszttel, a sütőporral, a sóval és a reszelt citromhéjjal.
(Az eredeti recept fahéjat ajánl, amit én citromhéjra cseréltem, mert nálam az a kötelező partnere a diónak.)
Nedves hozzávalók összeállítása:
Egy másik tálban habosra keverjük a cukrot és a vaníliás cukrot a tojásokkal, majd hozzákeverjük a többi nedves hozzávalót: a tejet és az olajat.
Elkészítés:
A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük, a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 25-30 perc alatt készre sütjük. A végén érdemes tűpróbát végezni, ha már nem ragad a belseje, akkor készt.
Finom, könnyű, omlós sütemény, én magában vagy lekvárral fogyasztom, Peti Nutellával tálalja.