KEEP CALM AND kertészkedj a győzelemért!

Az első és második világháború alatt a szövetséges hatalmak országaiban “victory garden” néven előkertekben, kiskertekben, parkokban gazdálkodtak az otthonmaradottak. Ezek a kormányzati propagandával támogatott kertek az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Németországban két célt szolgáltak: hogy erősítsék a lakosság morálját, és hogy támogassák a gazdaságot.

Erre a tudásmorzsára akkor bukkantam, amikor az elmúlt hetekben kertészeti tippek után kutattam az interneten.

Azt hittem, hogy ha mi is zárlat alá kerülünk, rengeteget fogok írni, olvasni és tanulni. Végső soron épp most iratkoztam fel Susannah Conway egy online tanfolyamára, és van egy írós projektem, aminek a témája tö-ké-le-tes összhangban van a mostani eseményekkel. De az itthon töltött idő — azóta, hogy két hete home office-ba vonultattak — inkább váratlan fordulatot vett.

Az utolsó bevásárló körutam alkalmával, amikor utoljára még meglátogattam az Interspart Sopronban, mielőtt izolációba volnultam, még bedobtam egy maréknyi vetőmag csomagot a kosaramba, különösebb meggondolások nélkül. Aztán ahogy megjött a jó idő (jön-megy, tudom), Peti családja is kiköltözött a kertbe — és engem is elfogott a kertészkedhetnék.

A csendes szobámat — a kreatív kuckómat — ellepték a fuvarozási dokumentumok, kupacokban állnak a feldolgozásra váró és a folyamatban lévő ügyek. A délelőttjeimet itt töltöm — a délutánjaimat a konyhában (a sütés-főzés iránt is elfogott hirtelen a szenvedély) és a kertben. Kamrát rendezek, ebédet főzök, sütit sütök, pite recepttekkel kísérletezem. (Oké, meg sok-sok sorozatot nézek. :P) Fura dolog.

View this post on Instagram

🇬🇧 This time of isolation does strange things to me. I thought I will read and write and learn and ponder and meditate more. Instead, I want to garden, cook, bake… okay and watch series with my husband. I think I need more groundedness than freedom of mind. Looks like, I will be a domestic goddes at the end of this after all. 🇭🇺 Fura dolog ez az izoláció. Azt hittem, majd afféle jógis-gurus elvonultságban fogom tölteni ezt az időszakot, olvasással, írással, tanulással, elmélkedéssel, meditációval. Ehelyett felébredt bennem a háziasszony, és csak ültetni, kertet ásni, sütni, főzni akarok. Azt hiszem, inkább arra van most szükségem, hogy lekössem, leföldeljem magam, nem arra, hogy szárnyaljak. (Peti eddig nem panaszkodott. 😜) Tészta recept: @etelerzes_kriszti #ételérzés

A post shared by Timi (@nagytimi85) on

Azt hiszem, ahelyett, hogy játszani hagyom az elmém — ami egy ilyen szokatlan, ismeretlen, bizonytalan helyzetben nem feltétlen áldásos —, sokkal inkább arra van igényem, hogy lekössem, földeljem magam. Ahogy a győzelmi kertek is ígérték: tevékenyen a kezünkbe venni a sorsunkat, érezni, hogy tenni tudunk azért, hogy ne legyünk annyira kiszolgáltatottak.

Bill Nye, aki a szórakoztató tudományos ismeretterjesztéssel szerzett magának nevet, az elmúlt években a klímaváltozás elleni harcot tűzte ki a zászlajára. Bill az interjúiban és podcast epizódjainan sokszor él a világháborús hasonlatokkal: arra bíztatja a nézőit, hallgatóit, hogy a klímaváltozás ellen is akkora hévvel, összefogással, mindenkit érintő odaadással küdjenek, ahogy Bill szüleinek korosztálya tette a világháború idején.

Tegnaptól Magyarország lakossága is részleges kijárási tilalom alatt áll — de az élemiszerboltok, szupermarketek, gazdaboltok továbbra is látogathatóak. (Csak ésszel és távolságtartással!) Azt hiszem, ez egy jó alkalom arra, hogy — aki nem a “frontokon” küzd, az egészségügyben, közlekedésben, élelmiszeriparban, ellátási láncokban, a még nyitva lévő üzletekben, stb., hanem otthon rekedt, esetleg bizarr módon sok szabadidővel a kezei közt — elkezdjük építeni a saját győzelmi kertjeinket. Előkertekben, kiskertekben, balkonládákban.

És ha már a világháborús relikviáknál tartunk — legyünk túl egy bejegyzésben az összes háborús hasonlaton —, tudtátok, hogy az elmúlt években felkapottá vált, KEEP CALM AND CARRY ON dizájn is háborús emlék? Habár végül csak szűk körben terjesztették, de az eredeti KEEP CALM plakátok azzal a céllal készültek, hogy London bombázása idején fenntartsák a lakosságban a reményt.

View this post on Instagram

Follow our @londonhistoryuk page for more posts like this 👍 . . Keep Calm and Carry On is a motivational poster produced by the British government in 1939 in preparation for World War II. . ◼The poster was intended to raise the morale of the British public, threatened with widely predicted mass air attacks on major cities. . ◼ Although 2.45 million copies were printed, & although the Blitz did in fact take place, the poster was only rarely publicly displayed & was little known until a copy was rediscovered in 2000 at Barter Books, a bookshop in Alnwick. The original Poster is pictured here. . ◼ It has since been re-issued by a number of private companies, and has been used as the decorative theme for a range of products. . . . #KeepcalmandCarryOn #KeepCalm #London #londres #historicLondon #HistoricEngland #kensington #exploreengland #visitlondon #londonguide #londonstyle #Londra #england🇬🇧 #westminsterabbey #londonengland #westminster #explorelondon #history #london🇬🇧 #londonhistory #TheQueen #TheBlitz #wwii #londonunderground #bigben #londonbridge #londontravel #RiverThames #towerbridge #CityofLondon

A post shared by Queen Elizabeth II UK 🇬🇧 (@queenelizabethiiuk) on

Nyugalom és kitartás!

Együtt ezen is túlleszünk majd.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s