Bullet journal: csak egy füzet és egy toll – Bullet journal: only a notebook and a pen


[PLEASE SCROLL DOWN for the English version, and you can also read my “Welcome and sorry for my English” post here.]


A “mi fán terem a bullet journal” témájú cikkemben írtam róla, hogy néha mennyire könnyen tévútra viheti az embert, ha először nem a rendszer szívével-lelkével, a bullet journalozás alapjaival találkozik, hanem rögtön fejest ugrik a Pinterest gyöngyszemeinek, a csilli-villi, színes-szagos egyéni iterációknak az áradatába.

A nagyszerű facebookos közösségben, a Bullet Journal Junkies csoportban gyakran felmerül a tipikus “kezdők kérdése”: mi kell hozzá, hogy elinduljak? Szükségem van a drága füzetekre, tollakra? Színes filcekre, ecsettollakra, kiemelőkre, dekortapaszra, matricákra, stencilekre és a többi csodára? A válasz: nem, nincs.

A bullet journal egy elméleti keretrendszer, ami ugyanúgy működik egy százforintos iskolai füzetben egy ingyen kapott promóciós golyóstollal, mint bármilyen csilli-villi, méregdrága arzenállal.

Ennek ellenére persze, aki követ instagramon, az tudja, hogy én sem egy százforintos iskolai füzetben bullet journalozok. (Bár kezdeni egy még olcsóbb füzetben kezdtem: nulla forintból állította össze a férjem a próba bujómat, hogy kipróbálhassam az ötletet – ezért azt mondom, kezdeni mindenképp érdemes egy bármilyen olcsó, vagy épp kéznél lévő füzetben, és az első egy-két hét tapasztalatai segíteni fognak dönteni, hogy milyen eszközökkel szertnél dolgozni a továbbiakban.)

Mindenkit más motivál arra, hogy használja a rendszert. Van, akit az, hogy minél olcsóbb eszközökkel dolgozhasson, hogy egy inci-finci lelkiismeret furdalása se legyen, ha bedobja a táskájába, meggyűri, leönti kávéval, vagy egyszerűen egy hónap alatt teleírja a füzetét és nem akar azon aggódni, lesz-e pénze egy következőre minden hónapban. Van, aki azért vásárol vagy készít eszközöket (pl. stencileket, sablonokat, nyomtatható anyagokat, fejléc matricákat, stb.), hogy minél gyorsabban tudjon dolgozni és minél kevesebbet kelljen szöszmötölnie. Van, akit a dekoráció, a színek, dekortapaszok, matricák, kis rajzok motiválnak arra, hogy minél jobban kötődjön az eszközéhez, minél szívesebben vegye elő, minél jobb érzéssel nézzen rá, minél szívesebben használja.

Én kevés eszközt használok (a dekortapaszokat, matricákat, rajzokat, de még a túl sok színt is tőlem idegennek érzem, és ha meg is próbálkoztam mindezzel, az idők során kikoptak nálam a gyakorlatból), cserébe szeretem, ha egy szép és jó minőségű naplóval, és egy hasonlóan szép és jó minőségű tollal dolgozhatok. Mivel nem sok mást használok, én ebbe invesztálok.

img_2287

Forrás: senyepapir.hu

Ha arra jutsz, hogy téged is motiválnak a szép jegyzetfüzetek, fontos a jó papírminőség, akkor a Leuchtturm márka egy jó választás lehet. Érdekességképpen, ez az a márka, ami azóta már a Bullet Journal rendszer megalkotójával is partneri viszonyba lépett, és a “hivatalos bullet journal” füzeteket (amik a borítójukra nyomtatott Bullet Journal feliratot leszámítva nem sokban különböznek “mezei” jegyzetfüzet testvéreiktől – hiszen a bullet journal továbbra is egy elméleti, bármilyen füzetben megvalósítható rendszer) szintén a Leuchtturm cég gyártja.

Én a ponthálós Leuchtturmjaimat eddig külföldről szereztem be, de hatalmas örömmel fedeztem fel, hogy már itthon is megvásárolhatóak! *tapsvihar és konfettieső* Ennek örömére szeretném ajánlani nektek a Fiók papírbolt kínálatát, aki pedig szeretne egy kicsit virtuálisan belelapozni ebbe a jegyzetfüzetbe, az görgessen lejjebb és nézze meg Kara Benz videóját, amelyben a másik népszerű jegyzetfüzet márkával, a Moleskine-nel veti össze a Leuchtturm naplóit.

img_2306

Forrás: senyepapir.hu

Aki szeretné böngészni a kínálatot, navigáljon bátran a Fiók Papírbolt oldalára!

TOVÁBB A FIÓK PAPÍRBOLT KÍNÁLATÁBA >>>


[ENGLISH VERSION]

If you met the bullet journal idea but one of the first ideas you got wasn’t “go right to the source and view the tutorial on bulletjournal.com”, you might have met the overwhelming amount of endless possibilites, the shiny, fancy, artsy, wonderful personal iterations of the bullet journaling system. It is easy to get lost, especially if the basics are not clear.

I am the part of the wonderful Facebook community of Bullet Journal Junkies, where the beginner question comes up over and over again: what do I need to start? Do I need a fancy notebook? An expensive pen? A huge collection of color pens, markers, stickers, stencils, washi tapes and all the decor stuff? The answer is: no.

Bullet journaling is a framework, designed to work in any notebook, with a single pen. Neither of them has to be expensive, special or fancy, and you need nothing more to start. (I started in a $0.00 notebook, made by my husband from office leftovers, just to give it a try.)

However, if you follow me on Instagram, you know after all that I do bullet journal in a fancy notebook. It is very personal what motivates you to use your system more once you got familiar with it. For some it’s the decor stuff, for some the quick and simple desing, for some the colors – for me the fancy notebook.

Until now I ordered all of my Leuchtturm notebooks, but now I’m happy to let know my Hungarian followers, that finally we can buy these notebooks in our country too! (Link above.)

For the others, I just leave here the comparison video of Kara Benz (Boho Berry) about the two popular notebook brands, Leuchtturms and Moleskines. (If you are interested in a wider variety of notebooks, including smaller brands and cheapies, sure check out her mega notebook comparison video too.)

Fun fact #1: Leuchtturm is the company that teamed up with the inventor of Bullet Journal and they announced the official Bullet Journal notebook together. Which, anyway, barely adds to their other notebooks more than the bullet journal logo on the front (and a built-in future log in the beginning), since bullet journaling is still a flexible framework, not a pre-made planner. So it is sure special, wearing the bullet journal logo, but don’t be discouraged if you can’t or don’t want to invest in, or it would’t fit you for any reason. (For me, it’s too big – I’m using a pocket-sized one.) Literally any notebook of your choice can make the trick.

Fun fact #2: Leuchtturm is a German word, meaning Lighthouse. If you are in trouble about how to say it, just copy it into the Google Translator and ask it to read it out for you. ;)

Hírdetés

Bullet journal: csak egy füzet és egy toll – Bullet journal: only a notebook and a pen” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Én sima papíros Leuchtturm füzetet használok, de legszívesebben kockásba írnék következőnek! (Tudom, az nem kocka, de nekem az.) De itt Glasgowban állandóan csak vonalas füzetekre bukkanok (márkától függetlenül). Na jó, néha van sima. Néha. Herótom van a vonalas füzetektől. A legkevésbé praktikus és még csak jól sem nagyon néz ki. A másik “problémám”, hogy még mindig egyszerre használom a filofaxos rendszeremet meg a bujosat. Tudom, tudom, az utóbbit beletehetném az előbbibe, de az nekem nem tetszik. Mert pont azt szeretem benne, hogy nincs gyűrű és hogy egymés után jönnek a lapok, nem lehet válogatni. A filomba meg pont azt szeretem, hogy de. Mondjuk ennél nagyobb gondom ne legyen 📔📚📑📒

  • Igen, ez egy nagy dilemma a füzeteknél, de én is végül a kötött füzet mellett döntöttem, szeretem, hogy így van egy archiválható naplóm. Egyébként mellette kapott kis szerepet a filofax is: a GTD-s projektlistám és néhány checklist van benne, szóval azért nem életre-halálra kérdés, ha fő tervezőnek a kötött füzetet használod, akkor is biztos találsz valami feladatot a filofaxnak, ha szeretnéd. ;)
   A vonalas füzetekkel kapcsolatban én is így érzek. :( Most ugyan pont vettem egyet folyóírásos ötleteléshez https://instagram.com/p/BNTrbzggg3s/ , de ezt leszámítva minden szempontból a ponthálósat vagy négyzetrácsosat preferálom.
   (És, ehheh, igen, erről a kockás vs. négyzetrácsos témáról mindig apukám jut eszembe, aki szobafestő, és kitörölhetetlenül a fejünkbe verte, hogy nem plafon, hanem MENNYEZET! :D)

   • Én is valamilyen “kombó” megoldáson gondolkodom, mert az előretervezhetőséget nagyon szeretem a filofax naptárában, de napi teendőkre sokkal jobban bevált a bujo formája. De látom, hogy Boho Berry már föltette a videót, amiben összevonja a kettőt,, de még nem néztem meg. Egy kicsit nem annyira szeretem, mert én nem tudok olyan szépen rajzolni meg írni, és valahogy az annyira elvonja a figyelmem a lényegről. (Ez a mennyezet, ez jó! Sokkal szebb szó, mint a plafon.)

 2. Visszajelzés: eBay haul #6 | Kincsesfüzet

 3. Sziasztok! Jelentem, elkezdtem, imádom, mandalákat rajzolok :D négyzethálós kiskönyvem van és szép abban is. A kérdésem viszont az lenne, Timi, hogy a Faber-Castell tollakat, amiket Boho Berry használ, te ajánlod? Van tapasztalatod? Nem venném meg ebay-ről ha egyébként átüt a papíron… :/

  • Szia! Szuper! :) Faber castellel sajnos nincs tapasztalatom, de papírfüggő is, hogy mi üt át vagy mi sejlik át. A leuchtturm papírja pl nagyon vékony, de ellenálló, szinte minden átsejlik, de szinte semmi nem folyik át. Boho Berrynek van egy nagy füzettesztje, itt sokféle papíron sokféle tollat tesztelt, kukkantsd meg, hátha segít! http://www.bohoberry.com/mega-notebook-comparison/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s