Így újult meg a filofaxom #3 – Tervezzünk együtt 2016-ra!

Hamarosan itt az év vége, és bár szép számmal kaptam kérdéseket a határidőnaplómmal kapcsolatban, még mindig adós vagyok egy nagy filofax túrával. Hogy ne legyen túl nagy falat, ezért arra gondoltam, egy “plan with me” bejegyzéssel kezdem, amiben megmutatom, hogyan tervezek előre.

filofax2016

A legutóbb bemutatott heti tervező óta sokminden változott, fejlődött nálam, de volt olyan is, amit megtartottam, és volt, amit még hozzáadtam. Lássuk, hogyan tervezek most!

Éves tervező

Már az év elején (amikor azt hittük, elfeledkeztünk Dió rendszeres oltásáról, majd kiderült, hogy hónapokkal korábban vagyunk…) nyitottam egy oldalt a 2016-os előre látható eseményeknek, teendőknek. Ide főleg az időszakos tennivalókat, szűrővizsgálatokat írtam be jó előre, az időrendre való tekintet nélkül listázva. Nem is valódi tervező, inkább csak egy emlékeztető lista ez az oldal.

filofax2016

Havi tervező

Az év első három hónapjára készítettem “egy hónap egy oldalon” tervezőt. Ez tartalmazza a hónap napjait zsebnaptár-stílusban, mellé az előre látott, dátumhoz kötődő programokat listázom, alá pedig a fontosabb teendőket, amiket már tudok hónaphoz kapcsolni.

filofax2016

Heti tervező

A heti tervezőm tulajdonképpen két részből áll: használok egy “egy hét egy oldalon” típusú heti tervezőt, ahol minden nap egy mezőt kap, és a fontosabb, adott naphoz kötődő eseményeket és feladatokat írom fel ide, valamint használok még egy fél oldalt elfoglaló heti teendőlistát. Nem minden teendőt írok fel erre a listára és nem minden teendőt ide írok. Van, ami felkerül a heti listára és nem osztom ki napokhoz, hanem elvégzem, amikor tudom, majd rögtön innen kihúzom. Van olyan, ami felkerül a heti teendőlistára, majd később kiosztom a hét egy napjára, de van olyan is, amit rögtön egy naphoz kapcsolok.

filofax2016

Napi tervező

A napi programokat és teendőket “két nap egy lapon” elrendezésben vezetem, mivel az “egy nap egy lapon” elosztás nekem túl szellősnek bizonyult. A napok tartalmaznak egy csinos fejlécet, amin a dátumot és a hét napját jelzem, a mellette maradó üres területet pedig esetlegesen használom a reggeli rutin és/vagy a napi folyadékbevitelem nyomonkövetésére, de ezek még nem stabilizálódott dolgok – hol vannak, hol nem.

filofax2016

A napi tervező mezőket gondolatban két részre osztom: bal oldalt a fejléc alatt a napi teendők sorakoznak bullet journal stílusban, jobb oldalt pedig az aznapi időpontok, időponthoz kötődő események, programok, teendők.

A “két nap egy oldalon” elrendezés óhatatlanul azt jelenti, hogy valahol kell maradnia egy üres lapnak. Mivel szeretem, ha a szombat és a vasárnap egymás mellé kerül, ezért kézenfekvő módon a hétfő előtt szabadul fel egy fél oldal – ez viszont tökéletes helyet ad a heti teendőlistának.

filofax2016

Így tervezek előre

Többen kérdeztétek, hogyan “nem lesz buci” a határidőnaplóm – mennyivel tervezek előre, mennyi időszakos tervező lapot tartok egyszerre a filofaxomban. Hiszen ha egy egész éves tervezőt bele akarunk szuszakolni, nagyon kevés hely marad az egyéb szekcióknak.

A tervezőim kevesebb mint a negyedét teszik ki a határidőnaplómnak – a többi helyet mind az egyéb szekcióknak tartom fenn.

filofax2016

Ennyivel tervezek előre:

  • Napi tervezőt egy vagy legfeljebb két hétre előre készítek.
  • Heti tervezővel másfél-két hónappal előre töltöm fel a határidőnaplót.
  • Havi tervezőt három hónapra előre készítettem.
  • Ami ezeken túlmutat, az az egész éves listán kap helyet.

Nincs külön dedikált napom a heti tervezésnek, bár hétvegenként igyekszem valamennyit foglalkozni vele, de nem mindig sikerül – vagy nem mindig pont hétvégén. A napi, heti tervezőket olyankor szoktam elkészíteni, amikor épp kedvem van hozzá, olyankor a soron következő hétre elkészítem a napi tervezőket, és a heti tervezőket néhány hétre előre.

filofax2016

Amikor átlapozok egy oldalt (amikor a “mai nap” vonalzómat egy új napra helyezem vagy amikor az aktuális hetet jelző gemkapcsomat áthelyezem a következő hétre), átfutom, milyen feladatok maradtak függőben, és eldöntöm, hogy kihúzom vagy áttelepítem őket. Az elmúlt időszak napi és heti tervezőit egy-két hetente kiveszem a határidőnaplóból, hogy a visszamenőleges lapok már ne foglaljanak fölösleges helyet.

Azért szeretem ezt a fajta tervezést, mert csak azt és olyan részletességgel hordom magammal, ami és ahogy épp szükséges a hétköznapjaimhoz.

EDIT: egy kis kiegészítés – a januári #PlanWithMeChallenge keretein belül készítettem egy összefoglaló illusztrációt a tervezési stragédiámról, itt láthatjátok:

 

Ha az ünnepeket tervezéssel szeretnétek tölteni és az év végével megújítani a határidőnaplótokat, remélem, segítettem! Ha van még kérdésetek, tegyétek fel bátran, a filofax túra sorozat folytatódni fog.

Addig is olvassátok el ezeket a cikkeket is, hasznos lehet!

Így újult meg a filofaxom #3 – Tervezzünk együtt 2016-ra!” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ez nagyon jó! Főleg a heti/napi terveződ tetszik, szerintem ezt én is használni fogom, illetve magamra szabom :) Én eddig az “egy hét két oldalon” filofaxos lapokat használtam, amihez először próbáltam külön napi szekciót üres lapra, de ez nem jött be, állandóan lapozgatni kellett. Jelenleg a két oldal közé teszek egy lapot, amin heti teendők vannak (hétfő-szerda látszik, a teendőlista pedig takarja a csüt-vas részt). Ezek random sorrendben, de néha egy oszlopba melléírom a napot, amikorra tervezem. Viszont ez a két nap egy oldalon igencsak jól kombinálja ezeket, úgy látom.Az éves terveződ meg egy nagy homlokracsapás :) Nem vettem soha az eredeti betétlapot, mert nem szerettem azt a kihajtogatós-de-mégis-alig-van-hely típusút, de hát ez a megoldásod…amikor az ember rájön, hogy ahhoz van szokva, hogy komplikálni kell a dolgokat, holott az egyszerű sokkal egyszerűbb. (Ú, mély igazság :D) Köszi, hogy megmutogatod, ez motivál, hogy majd én is bemutassam az enyémet!

  2. Visszajelzés: Mi fán terem a bullet journal? – 2. rész  | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s