NaNoWriMo – Így készülj fel az utolsó pillanatban!

Egyre izgalmasabban ketyeg vissza az óra november elsejéig.

A NaNoWriMo magyar csapat fórumán többen is írták, hogy a Kincsesfüzetről találtak el a kihívásra (repes a szívem!), és még dolgozom rajta, hogy Ditta barátnőmet meggyőzzem, hogy induljon – vele együtt persze minden más bizonytalankodót.

“De hát mindjárt itt a november, és fogalmam sincs, miről írhatnék!” – Ha te is ezzel a problémával küzdesz, segítek, és ez már nem lehet kifogás! :)

Elmondom, hogyan készíthetsz vázlatot a nanowrimós regényedhez mindössze néhány óra alatt. (Ez egyébként az a módszer, ahogy idén én is nekivágtam a felkészülésnek.)

nanoprep-600

10 dal – 10 töredék

Emlékeztek még erre a kreatív írás gyakorlatra? – Állítsd a lejátszási listádat véletlen sorrendre és indítsd el a lejátszást. Amíg az első dal tart, írj egy töredéket, ha a dal véget ért, hagyd abba, akár mondat közepén – majd ezt ismételd meg még kilencszer. Ez nagyjából egy órát vesz igénybe, de ha sietsz, írhatsz öt dalra öt töredéket is.

1 ötlet mind fölött

Olvasd át a töredékeidet és válaszd ki, melyik az, amelyik további gondolkodásra indít, ami mögött szinte látni véled a nagyobb történetet, amiből kiragadtad. Olyan töredéket válassz, ami felkelti az érdeklődésed és amivel szívesen töltenél el több időt – legyen ez a novemberi regényötleted.

(Ne feledd, a legtöbb történet alapja ez: “valaki keres valamit”. Nem baj, ha az ötleted nem tűnik túl összetettnek – a legegyszerűbb kereteket is meg lehet tölteni izgalmas tartalommal.)

Készíts egy egyszerű vázlatot!

Fusd át a hópihe-metódus első néhány lépését és szánj rájuk egy vagy két órát összesen.

 1. Foglald össze a történeted egy mondatban. (Ne feledd, “valaki keres valamit”.)
 2. Bővítsd az összefoglalót öt mondatra. (Egy-egy mondatot szentelj a történet hátterének, főbb tragikus fordulatainak és a befejezésnek.)
 3. Írj fél-egy oldalas összefoglalót a főszereplődről. Mi motiválja, mi a célja, mi akadályozza, hogyan változik meg és milyen utat jár be a történet során?

Ha úgy érzed, nem akarnak jönni az ötletek, folyamodj bátran a zenelejátszós vagy időzítős módszerhez (egy zeneszám erejéig, vagy tíz percig, tizenöt percig, akár 30 percig) írj cenzúrázatlanul, és utána fésüld át, hogy a történettel és a karakter(ek)kel kapcsolatban melyik ötletedet tartod meg és melyikeket veted el.

+bónusz: Dolgozz előre!

Ha időd és kedved engedi, indítsd el ismét a zenelejátszót és írj még néhány töredéket – de ezúttal már a történetedhez, úgy, hogy a főbb fordulatok és a főszereplő útja már a fejedben van. Így kaphatsz néhány bónusz jelenetet, amik segítenek árnyalni a főszereplőd, a mellékszereplők, az események, a világod képét.

“Írj úgy, mintha a papírkosárnak írnál!” @Bestselling.Fiction.Podcast

Ha úgy érzed, hogy a vázlatod vacak – ne aggódj, a hónap végén az 50000 szavas kéziratod is pont ilyen lesz. Ne feledd: a nulladik kéziratnak nem az a dolga, hogy jó legyen – csak az a dolga, hogy megszülessen. Ugyanígy az első vázlatodnak sem az a dolga, hogy jó legyen – csak az a dolga, hogy kiindulópontot adjon a munkához.

Sikerült segítséget adnom az induláshoz? Veled is találkozni fogok novemberben a NaNoWriMo magyar csapatában? ;)


A novemberi regényíró kihívással kapcsolatos korábbi cikkeimet a nanowrimo címke alatt böngészhetitek. A leghasznosabbakat pedig itt foglaltam össze. A magyar csapat fórumát itt találjátok.


Ne feledjétek, hogy a kihívásokról, játékról és kreativitásról szóló ebook jár most az új hírlevél feliratkozóknak – akkor is, ha nem szeretnének nevezni a NaNoWriMóra. :)

A HÍRLEVÉLRE ITT IRATKOZHATTOK FEL

Hírdetés

NaNoWriMo – Így készülj fel az utolsó pillanatban!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Már évek óta nagyon szeretnék részt venni a NaNo-n, csak sosem éreztem úgy, hogy lenne egy igazán jó ötletem, amin érdemes dolgozni… (és amikor belevágtam, akkor is gyorsan belegabalyodtam az alig-történetekbe, amik eszembe jutottak, és pár nap után feladtam).
  Most pont van pár szabad órám, nekiugrok ezeknek a gyakorlatoknak, és hátha a végén sikerül valami használhatót összehozni belőle, miért ne? :)

  • Az idei ötletemmel kapcsolatban én is már többször elbizonytalanodtam, volt, hogy csak azért nem hátráltam ki, mert már megszerkesztettem és feltöltöttem a borítót és ugyan ne legyen hiába már. XD (És még csak október van. :P) De az idei mantrám ez: “szerkeszteni úgyis kell”. Ha értelmetlennek tűnik, ha vacak, ha legszívesebben lehánynám, olyan rossz, mit számít, “szerkeszteni úgyis kell”, elsőre nem lesz tökéletes úgysem sem a cselekmény, sem a karakterek, sem a világ, a megfogalmazásról meg nem is beszélve. Akkor meg hadd legyen vacak. :) Huhh már nem is tudom, hol olvastam egy olyasmi idézetet, hogy az első kézirat az, amikor hagyom a szavakat megszületni, a második pedig az, amikor azon dolgozom, hogy ne hangozzanak olyan szarul. :)
   Igazából ha belegondolsz, a legtöbb legendás történet alapötlete (Gyűrűk Ura – egy jelentéktelen kis fickónak meg kell semmisítenie a gonosz hatalom legfőbb fegyverét, Rómeó és Júlia – két fiatal egymásba szeret, de a családjaik nem támogatják őket, stb.) nem olyan hű-de-nagy durranás, jók a kidolgozástól lesznek. Ha találsz egy ötletet, amivel van kedved foglalkozni, nem baj, ha nem hangzik egyedinek vagy extrának, majd azzá válik, ha elkezdesz dolgozni rajta. :) (Az én alapötletem szó szerint visszaköszönt az idei “miről írsz?” topikban valaki mástól – nem baj, azért kitartok mellette, mire végzünk, már biztosan nem fognak úgy hasonlítani egymásra. :))

 2. A Gyűrűk Uráról jut eszembe, hogy valahol pont azt olvastam, hogy Tolkien is arról írt, amit ismert, tulajdonképp a tájról, a tájakról, az erdőről, stb. és e köré faragta a történetet. Talán pont a Writer’s Den oldalon volt ez? Ha igen, ott kicsit pontosabban is meg lehet nézni, ha nem ott, akkor sajnos nem emlékszem :( Én azt hiszem, inkább posztolni fogok, a blogjaimat eléggé elhanyagoltam, rájuk fér egy kis novemberi szeretet. :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s