Filofax vagy bullet journal? Melyiket válasszam?

Megjegyzés: ennek a 2015 októberében született cikknek 2016 szeptemberében, csaknem egy év után frissítettem a tartalmát, egyes részeket kivágtam, átírtam vagy kiegészítettem. Miért volt erre szükség? Mert bár igyekeztem a legnagyobb körültekintéssel írni a témáról, igazán csak akkor láttam tisztán, amikor már én is jó ideje használtam a bullet journal rendszert. Nem szerettem volna törölni ezt a cikket, de régóta szerettem volna tisztázni egyes félreértéseit, nehogy valakit tévútra vigyek. Vágjunk is bele!

Filofax vagy bullet journal? Melyiket válasszam? – De ami még fontosabb: miért nincs értelme ennek a kérdésnek?

Azért, mert a filofax (akár a Filofax, mint márka, akár a köznévvé vált filofax, mint gyűrűs határidőnapló) egy eszköz, a jegyzetfüzetek/határidőnaplók egy fajtája, míg a bullet journal egy elméleti keretrendszer, ami nem ragaszkodik ilyen vagy olyan fizikai formátumhoz.


Mi az a bullet journal?

A bullet journal tulajdonképpen nem más, mint egy listagyűjtemény.


Amiből áll:

 • “Egy jegyzetfüzet és egy toll, és más semmi.”
 • Különböző “bullet”-ek, listaikonok, amikkel azonnal egyfajta rendszert tudunk vinni a listáinkba, amint papírra vetjük őket (pötty a teendőknek, iksz az elvégzett teendőknek, kör az eseményeknek, vonalka a megjegyzéseknek.)
 • Egy folyamatosan vezetett tartalomjegyzék (hogy el lehessen igazodni a füzet folyamatosan bővülő tartalmában)
 • Különböző listák (pl. a hónap napjainak listája a főbb eseményekkel, heti teendőlisták, napi teendőlisták, ötletelő listák, stb.)
 • Oldalszámok (amik alapján a tartalomjegyzékből a listák visszakereshetők)

A rendszer persze a végtelenségig variálható és testre szabható, trükkökkel és hackekkel felturbózható, hozzáadhatunk füleket és könyvjelzőket, dekorálhatunk és színkódolhatunk, stb. De alapvetően egy bullet journalhoz nem kell más, mint “egy jegyzetfüzet és egy toll, és más semmi”.

A bullet journal időgazdálkodásra úgy használható, hogy az aktuális (napi vagy időszakos) teendőlistára felkerülnek a teendők és időpontok egyaránt, és bizonyos időközönként (naponta, néhány naponta vagy akár hetente) átfésüljük a teendőlistát, és ami még nem intéződött el, annak a sorsáról döntünk: átkerül-e az új aktuális teendőlistára, vagy mégsem volt fontos felírni, nem kell továbbvinni teendőként.


Mi az a filofax?

A gyűrűs határidőnapló (vagy röviden a márkanévből lett köznévvel: filofax) egy rugalmasan bővíthető naptárrendszer.


Amiből áll:

 • Egy gyűrűs határidőnapló
 • Időszakos tervezők (pl. éves, havi, heti, napi tervező)
 • Jegyzetlapok, kiegészítő lapok (ez rengetegféle lehet igény szerint, az üres jegyzetlap mellett pl. teendőlista, költségtervező, kívánságlista, stb.)
 • Egyénileg kialakított szekciók

A filofax legnagyobb adu ásza a készen kapható határidőnaplókkal szemben, hogy rugalmasan alakítható, tartalmában és formájában is. Egy készre kötött határidőnaplóban adottak a tervezőoldalak és szekciók, a testreszabás csak nagyon szűk keretek közt oldható meg, és ha a készen kapott szisztémától eltérő igényünk lenne (ha szükségünk lenne a heti tervező mellett napi tervezőre is, ha az éves tervező felesleges, ha több jegyzetlapra lenne szükségünk, stb.), az csak a teljes határidőnapló lecserélésével oldható meg. A gyűrűs határidőnapló viszont – a gyűrűs formának köszönhetően – könnyen és folyamatosan variálható. Nem kell egy egész évre elköteleződnünk egy készen kapott rendszer mellett, hanem saját igényeink szerint, bármikor bővíthető, szűkíthető, átrendezhető.

Találkozásom a bullet journallal

Az elmúlt időszakban sokat kísérletezgettem a filofaxom elrendezésével (elég-e a heti tervező?, kell-e napi tervező?, a napi tervezőt megtervezzem gépen vagy kézzel készítsem?, fix elrendezése legyen vagy rugalmas?), és amikor találkoztam a bullet journal ötletével Pinteresten, elsőre csak annyit szűrtem le belőle, hogy “egy olyan rendszer, amihez csak papír és toll kell”, azaz egy négyzetrácsos papírra kézzel rajzolt napi-heti tervező. Nagyon megtetszett ez a koncepció, és később rájöttem, hogy a bullet journal még ennél is egyszerűbb.

A bullet journal módszert (eredeti, “romlatlan”, cirádátlan, puritán formájában) először a munkahelyi teendőim vezetésénél teszteltem, hiszen a munkahelyi “gyorsan felkerül, gyorsan lekerül” típusú napi feladatokhoz ideálisnak tűnt.

Később aztán engem is elragadott a cirádált napi fejlécek és a bonyolultan megtervezett, kézzel rajzolt havi-heti tervezők forgataga, de a legközelebb a bullet journal alapötletéhez a kezdetekkor voltam (anélkül, hogy tudtam volna róla), amikor a munkahelyi kapkodós teendőlistáim összeírására használtam.

Hiszen a bullet journal alapmódszere a rapid logging, azaz gyors jegyzet: anélkül, hogy bármilyen előre eltervezett formátumhoz igazodnánk, az előttünk nyitott üres papírra csak gyorsan lejegyzetelünk mindent, ami épp jön – legyen az ötlet, teendő, megjegyzés vagy találkozó –, a gyorslistánkban pedig a “bullet”-ek, a listajelek tesznek rendet.

Bullet journal: filofaxszal vagy anélkül?

A filofax rugalmas formája alkalmas volt, hogy a keretein belül “elvigyem egy tesztkörre” a bullet journalt úgy, hogy nyitottam egy szekciót üres négyzethálós lapokkal és teszteltem a “csak egy toll és más semmi” stílusú gyorsjegyzetelést, majd mielőtt észrevettem volna, már a napi tervezőimbe is beszivárogtak a “bullet”-ek, ösztönösen is átálltam a teendők, események és jegyzetek listaikonokkal történő kategorizálására.

A tetszőlegesen kivehető, átrendezhető lapokkal bíró filofax tökéletes terep volt, ahol kipróbálhattam a bullet journal rendszer ihlette ötleteimet anélkül, hogy hosszú távon el kellett volna köteleződnöm mellettük, mindig ott volt a lehetőség, hogy ha valami mégsem tetszik, csak kiemelem a lapokat, eldobom, elfelejtem és újrakezdem.

A gyűrűs határidőnapló, ugyanúgy, mint bármilyen más füzet (spirálfüzet, kötött füzet, fűzött iskolai füzet, satöbbi) tökéletesen alkalmas lett volna a bullet journal rendszer kipróbálására – én végül mégis váltottam. Miért? – Egyrészt régi olvasóim közül az, aki emlékszik ennek a cikknek az eredeti szövegezésére, emlékezhet, hogy eleinte az a félreértés vezetett, hogy a bullet journal rendszer mindenképp füzet/könyv formátumot kíván (ami egyáltalán nincs így). Másrészt pedig utólag kiderült, hogy épp a filofax lapjainak “kitéphető-eldobható” jellege volt az, ami egy ponton teljesen átbillentette a szemléletemet: bár a filofax lapjai is archiválhatóak lennének, én soha nem találtam meg a közös hangot ezzel a módszerrel, így nem is tudtam olyan mélységig elköteleződni a gyűrűs határidő napló mellett, ahogy később egy kötött füzet mellett (például nem használtam naplózásra, hiszen tudtam, hogy nem fogom megőrizni a lapokat – amint helyhiány miatt kikerülnek a filofaxból, elkallódnak).

Ez azonban pusztán egy személyes élmény. Hogy a bullet journal keretrendszerét ki milyen fizikai formátumban szeretné megvalósítani (gyűrűs vagy kötött napló, olcsó vagy flancos füzet, kicsi vagy nagy, vonalas, négyzetrácsos, ponthálós vagy sima, stb.), arra nincs aranyszabály.


+1 tipp: a bullet journal ihlette ötleteimhez keresgélve találtam egy remek forrást, ahonnan különböző papírminták (pl. vonalas, négyzethálós, pontrácsos, stb.) ingyenesen letölthetők és kinyomtathatók. Így például nem kell sokáig gondolkodni, hogy “vajon honnan szerzek pontrácsos papírt, ami annyira tetszik a bullet journalokban” – a PrintablePaper.net-ről letölthető és kinyomtatható, voilá. :)


… egy évvel később

Csaknem egy évvel a bullet journallal való első találkozásom után, 2016 szeptemberében, immár sok-sok tapasztalat birtokában bullet journal gyorstalpalót írtam, amit itt olvashattok:

MI FÁN TEREM A BULLET JOURNAL? >>>

bujo101-600-1

Hírdetés

Filofax vagy bullet journal? Melyiket válasszam?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Timi, annyira hálás vagyok ezért a cikkért! Visszatérő problémám, hogy nagyon szeretnék én is valamilyen füzetet, amiben tudnám vezetni a dolgaimat, de egyik módszer sem vált be. Nem tudnék mit kezdeni egy határidőnaplóval vagy filofax-al, mert nincs annyi határidőm vagy programom, tulajdonképpen nincs amit írjak bele, még ha elméletben imádom is a gondolatát és nagyon szeretném megvalósítani. Ez a bullet journal pedig új távlatokat nyitott meg, egész tegnap este ezt böngésztem a neten. Tulajdonképpen valami ilyesmit szoktam én is kis cetliken és txt dokumentumokban, és az egészet egy helyre írni mennyire szuper lenne! Most nem vagyok otthon (mert épp itthon vagyok, haha), de amint hazaérek, első dolgom lesz megvalósítani ezt. Annyira gyakorlatiasnak és hasznosnak tűnik, és végre valami olyannak, amit tényleg tudnék és ki tudnék használni. Szóval köszi-köszi-köszi, és sok ölelés, egy nagyon-nagy kérdőjelre kaptam most meg a választ! :)

  • Jaj de jó! ^^ Örülök, hogy még ha nekem ilyen “természetes, háborítatlan formájában” nem is terszik a bullet journal, de sikerült felhívni rá a figyelmet. ^^
   Én most nyomtattam magamnak ilyen pöttyös papírokat (amik négyzetrács helyett csak pöttyöket tartalmaznak, mert amúgy zavar a sok vonal), és félig-meddig bullet journal stílusban próbálgatom a napi tervezőimet, a munkahelyi feladatoknak meg úgy néz ki, bejön egy az egyben a bullet journal stílus, de még nem akarom elkiabálni.
   Majd mesélj te is, hogy jött be! :)

 2. Visszajelzés: Hálás hétfő #173 | Kincsesfüzet

 3. Visszajelzés: Hálás hétfő #174 | Kincsesfüzet

 4. Visszajelzés: Így váltottam A6-os filofaxra | Kincsesfüzet

 5. Visszajelzés: Hálás hétfő #178 | Kincsesfüzet

 6. Visszajelzés: A bullet journal affér – Pinterest ajánló | Kincsesfüzet

 7. Én is köszönöm ezt az összefoglalót! Arra már rájöttem, hogy a határidőnaplót igaz, hogy szeretem, de nekem túl kötött, ezért lényegében mindig volt mellette egy füzetem, amibe jegyzeteltem, de egy idő után mindig káoszba fulladt az egész, és nem volt nyomon követhető. A filofax nagyon variálhatónak tűnik, de nekem valamiért mégiscsak jobban tetszik a bullet journal, rendszert visz a szabad jegyzetelésbe, ezért szervezettebb. :) Nálad akadtam rá a létezésére, úgyhogy azt is köszönöm!

  • Örülök, hogy segíthettem! ^^ Én most kombinálva használom a kettőt – szervezett bullet journal stílus, de megkombózva azzal, hogy gyűrűs határidőnaplóban vezetem, úgyhogy vannak szekciók, fülek meg minden, és a használt lapok kiemelhetők, így mindig csak az van benne, ami épp aktuális.

 8. Igen, láttam. :) Nagyon jó ötlet, én is fontolóra vettem. Nagyon praktikusnak és variálhatónak tűnik. De valamiért a bullet journal felé húz a szívem. Moleskine noteszből lesz. :) Most éppen az ebay-ről beszerezhető mindenféle kis apróságokat böngészem. Bőven adsz ebben is ötletet. :)

 9. Visszajelzés: #PlanWithMeChallenge – Január #4 | Kincsesfüzet

 10. Szia! Lehet, hogy most nagyon butának fogok tűnni, de mi az a filofax? Mi a különsbég a filofax és a határidőnapló között, és hol tudok filofaxot beszerezni? Papírboltban lehet venni?

 11. Azt szeretnem kerdezni, hogy ha rendelek valahonnan filofaxot, abban vannak lapok, vagy teljesen ures, es minden lapot nekem kell kulon megvennem? Koszi a valaszt!

  • Az adott évre szoktak hozzá adni, és év végén kell csak újratölteni. A Kalendart.hu-n biztosan így van (nekem velük van tapasztalatom), de ha bizonytalan vagy, kérdezz rá bátran az adott webáruház ügyfélszolgálatán, mielőtt rendelsz!

  • Kedves Ildikó! Ha a hivatalos Magyarországi forgalmazótól rendel illetve vásárol Filofaxot, ahhoz alap felszerelésként jár a tárgyévi angol vagy magyar naptárbetét, jegyzetlapok, to-do list, kontakt lista, stb. (lásd myfilofax.hu) Üdv!

 12. Visszajelzés: Bullet Journal Kittenish módra | Életmód - Kittenish

 13. Visszajelzés: Filofax vagy bullet journal? – Második felvonás | Kincsesfüzet

 14. Visszajelzés: Mi fán terem a bullet journal? – 1. rész | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s