Titkos kert – színező és még több

Újra kapható az ország könyvesboltjaiban a Titkos kert színező, ezért megragadom az alkalmat, hogy írjak erről a csodás kis jelenségről.

Amikor először találkoztam ezzel az új divathullámmal, arra gondoltam, ó, én ezt jelentősen olcsóbban is meg tudom oldani az internetről letöltött színezőmintákkal! Aztán volt szerencsém személyesen is találkozni a könyvvel, majd kétségbeesetten letölttettem pár oldalt belőle a férjemmel, pár napon belül pedig már – az országos készlethiány ellenére – kaptam is egy saját példányt az apósomtól. (Hogy hogyan varázsol elő ilyen nemlétező készleteket, nem tudom.)

  

De hogy miért olyan különleges ez a színező, pont ez a színező? – Nem egészen tudom.
A minták gyönyörűek, ez való igaz: színezni vágyó felnőtteknek készült, valódi művészi munka. De nem egyszerűen ez lehet a siker titka világszerte.

Gretchen Rubin története jutott eszembe arról, ahogy évekig ádáz módon titkolta a rajongását a gyermekirodalom és az ifjúsági könyvek iránt, mígnem a szülői munkaközösségben véletlenül elkottyintotta ezt az információt önmagáról – és mire észbe kapott, már olvasókört alapítottak, akik rendszeresen összejártak és tematikus bulikat rendeztek az éppen terítéken lévő gyerekregények köré.

Valahogy így vannak az emberek a színezővel is. A színező gyerekeknek való időtöltés – és mégis, szemmel láthatóan nagyon sok felnőtt is égő lelkesedéssel dobja be magát ebbe a szórakozásba, és csak méginkább fellelkesül, amint látja, hogy nincs egyedül, hogy ez nem ciki, sőt. 

A férjemmel gyakran beszélgetünk róla, legutóbb a webgrafikák kapcsán, de volt már szó a számítógépes játékok szinkronhangjairól, képi és történeti világáról, de a fanfictionökről, fanartokról is, hogy a művészet egyáltalán nem letűnt dolog a mai világban, csak egy kicsit talán máshogy foglalja el a helyét a hétköznapi szórakozásban. 

A Titkos kert színező egy nagyon jó példa arra, hogy egy művészeti alkotás sikerét hogyan sokszorozza meg az, ha nem csak passzív befogadóvá akar tenni, de aktívan bevon az alkotás folyamatába. 

A színező, és az, ahogy a híre terjed az interneten, arra is remek eszköz, hogy egy jellemzően introvertált, magányos tevékenységbe közösségi élményt csempésszen. Ilyen például a Pillecukor blog Szilvijének kezdeményezése, a #szinezzunkegyutt hashtag, ami alá gyűlve egyfajta virtuális színezőklubot alapíthatunk, megosztva egymással az élményeket. 

A Titkos kert színező tehát

 • Gyönyörködtet
 • Alkotásra hív
 • Pihentet
 • Sikerélményt nyújt
 • Közösségi élményt ad

Aki szeretne megismerkedni ezekkel a különleges rajzokkal és a színezés élményével, mielőtt elszalad az első könyvesboltba vásárolni, az töltse le az alkotó, Johanna Basford blogjáról a következő színezője egy oldalát

Hírdetés

Titkos kert – színező és még több” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Én is “áldozatául estem” ennek a színezőnek, pedig ugyanúgy próbáltam ellenállni, mint te… (Utoljára tizennégy éve [te jó ég!] jártam így egy szintén “gyermekeknek szánt” művel, a Harry Potterrel.)

  Amikor megvettem, kivételesen nem csak kényeztetésnek, szórakozásnak szántam – azt remélem tőle, hogy egyrészt fejlődik az úgymond szépérzékem (ami sose volt, vagy legalábbis nem úgy, ahogy a környezetem elvárná), másrészt, és ez számomra a fontosabb, bátrabb leszek általa. Ez alatt azt értem, hogy merek kísérletezni, új színkombinációkat kipróbálni – elrugaszkodni a hétköznapitól. A minták, rajzok a könyvben engem pont erre csábítanak – mindegyikben van valami, amitől több, mint egy egyszerű virág, növény, kert.

 2. Még nem néztem meg élőben, de egyre inkább azt érzem, hogy a Titkos kert nem a nekem való kifestő. Az alapján, amit eddig láttam belőle, kicsit egysíkúnak tűnik és rettentően aprólékosnak. Az enyémben az tetszik nagyon, hogy van nagyon részletes és minimalista rajz is, és a kettő közötti átmenetek, így mindig ki tudom választani, hogy van-e kedvem szöszölni vele, vagy gyors eredményre vágyok. :) De majd mindenképp meg fogom nézni, és a többi magyar kifestőt is, Piffenynél láttam képeket a japán mintásból, azok tetszettek.

 3. Londonban nincs készlethiány, sőt van virágos – állatos és még egy fajta, amire nem emlékszem. Valóban szépek, de még engem nem kapott el az ihlet :)

 4. Visszajelzés: Nyaralj otthon #3 – Színezd újra! | egy csipet fahéj

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s