Szamárfül helyett: így olvasok könyvet

Úgy alakult, hogy az utóbbi időben visszaszoktam a papír alapú könyvekre. 

Továbbra is teljes szívemmel hiszek az ebookokban – és továbbra sem hiszek abban, hogy “a könyv csak papíron könyv”. Az viszont igaz, hogy az elektronikus könyveknek még nincs akkora kultúrája, mint a hagyományos testvéreiknek, így például ebookokhoz jutni olcsón (vagy ingyenesen) és legálisan közel sem olyan könnyű, mint teszem azt befizetni az éves könyvtárbérletet és szabadon garázdálkodni a könyvtár kínálatából. Vannak viszont olyan funkciók, amiket égetően hiányoltam, amikor ebookról visszaszoktam a papírformátumú könyvekre. 

Egy ebookkal egyszerű: ahol becsukom, ott nyílik ki legközelebb, és ennyi az egész. Ami azt illeti, papíralapú könyveknél már fénykoromban sem tudtam rászoktatni magam a “böcsületes” könyvjelzők használatára. Korábban zsebkendők, cetlik, fecnik töltötték be a könyvjelző szerepét, úgy általában bármi, ami a kezem ügyébe került. Mivel mostanában főleg buszon olvasok, újabban leginkább buszjegyek nyerik meg ezt a szerepet. 

De ami a könyvjelzőnél is nagyobb fejtörést okozott, az az idézetek megjelölése volt. Az ebookok olvasásakor (akár iPaden, iPhone-on vagy Kindle-ön) lehetőségem volt “szövegkiemelővel” besatírozni, besárgítani, aláhúzni azokat az idézeteket, amiket félre akartam tenni későbbre, még akár megjegyzéseket is fűzhettem hozzájuk, ezek pedig aztán könnyen visszakereshetőek voltak egy külön menüből, aztán később törölhetőek, ha úgy tetszett. 

Természetesen ezt nem tehetem meg ilyen könnyelműen egy hagyományos könyvvel, amit ha egyszer beszamárfülezek, kiemelőzök vagy firkálok, úgy marad. És bár tudom, hogy a könyv nem szent, de… azért mégiscsak az, na. Sem sajátba, sem könyvtáriba nem firkálnék, színeznék, jegyzetelnék szívesen.

Itt siettek segítségemre a post-it cetlik. 

  
Így használom őket:

  • Amikor elkezdek olvasni egy könyvet, egy kis köteg post-it cetlit beragasztok a hátsó borító belső oldalára, hogy mindig kéznél legyenek. 
  • Ha olvasás közben egy megjegyzendő gondolatot találok, letépek egy post-it cetlit a tartalékból, megjelölöm az érdekes rész kezdetét úgy, hogy a cetli túllógjon a lapszéleken, hogy könnyebben visszakereshető legyen. 
  • Amikor van egy kis időm, nekiülök és kimásolom az idézeteket a Moly.hu-ra, hogy később is könnyen visszakereshető legyen, amikor például a könyvet már ezer éve visszavittem a könyvtárba.
  • A post-it cetli ezután visszakerül a hátsó borítóra, hiszen még újrahasználható.

Ha ti is kedvet kaptatok hozzá, ne felejtsétek el, hogy még egy hét van nevezni a blogszülinapi játékba, ahol többek közt bájos post-it készleteket is lehet nyerni!

Hírdetés

Szamárfül helyett: így olvasok könyvet” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Nagyon kis praktikus vagy ezen a téren is :) , tetszik a môdszered.

    Képzeld nemrég egy könyvben, amit ûjraolvastam, talàltam egy levelet 18 éves korombôl….,a baràtnôm törifelvételi közben ìrta… :) Hogy “ìrjon valamit” …, mert cikinek érezte, hogy a feladatok nem mennek jôl neki.

    • Ez klassz! ^^ Könyvtári könyvekben is olyan jó néha cetliket találni, bár gondolom, szándékuk szerint kiszedik a könyvtárosok, mielőtt továbbadják, de néha találni bennük azért. :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s