App ajánló: WaterLogged – Így segít a telefonom több vizet inni

A márciusi boldogságtervemben írtam arról, hogy hogyan próbáltam növelni a folyadékbevitelemet azzal az egyszerű elvvel, hogy a megfigyelés befolyásolja a rendszer működését – azaz ha szemmel tartom az elfogyasztott folyadék mennyiségét, azzal egyben növelem is. 

Félsikereket könyvelhetek el: azóta voltak napok, amikor valóban növelt a folyadékbevitelemen az, hogy statisztikával követtem (különösen azokon a napokon, amikor elég közel jártam a kitűzött 2 l-hez, és az utolsó egy-két pohárra este már az motivált, hogy kikerekedjen a statisztika), de voltak olyan napok is, amikor egyszerűen csak azzal szembesültem, milyen tragikusan keveset iszom… Ezen túl is volt haszna a kísérletnek (ami még mindig tart, hiszen még mindig napi szinten jegyzem a folyadékbevitelemet), méghozzá az, hogy megállapítottam, hogy a gyakran emlegetett közhely, miszerint a hidratáció növeli a szellemi teljesítményt, mennyire félelmetesen igaz. Azokon a napokon, amikor a vízfogyasztási statisztikám szépen kikerekedett, szinte kivétel nélkül érezhetően megugrott a produktivitásom is, esténként sokkal több kedvem, energiám, figyelmem volt nekiállni még egy cikknek, könnyebben jöttek az ötletek. 

A héten aztán új kincsekre tettem szert: egy pár flexibilis vizespalackra, ez pedig megadta a végső emlékeztetőt, hogy itt az App ajánló rovatban is írjak arról az alkalmazásról, amivel most már jó három hónapja jó barátok vagyunk. 


Mi ez? Nem vagyok tech-blogger, de a App ajánló rovatomban időről időre olyan mobil alkalmazásokat hozok el és mutatok be nektek laikus szemmel, amik számomra beváltak. A rovat többi cikkét az app ajánló címke alatt olvashatjátok.


WaterLogged

Több alkalmazást is kipróbáltam a célra, végül a WaterLogged lett a nyertes.

  
Amit szeretek benne:

  • Ingyenes
  • Literben, milliliterben és unciában egyaránt dolgozik, és ezek átjárhatóak. Például én nyilván milliliterben szeretem látni a fogyasztásomat, de az új utazós palackom űrtartalmát unciában ismerem, mert ez van a dobozán. Itt nem kellett számolgatnom, hanem egyszerűen megadtam unciában, és magától átszámolta milliliterbe.
  • Saját pohárméretek adhatók meg, saját képekkel. Én például eredetileg egy 200 ml-es (=a munkahelyi bögrém), egy 300 ml-es (=itthoni vizespoharak) és egy 500 ml-es (=fél literes palack) egységet állítottam be, de amikor megérkezett az új, 16 unciás utazós palackom, minden további nélkül bővíteni tudtam a sort. Ugyanígy ha valakinek van egy különleges űrtartalmú kedvenc bögréje vagy pohara, amiből jellemzően iszik, akkor nem kell milliliterekben számolgatnia, hanem egyszerűen beállíthatja mértékegységnek. 
  • Egyszerű adatrögzítés. A folyadékbevitel milliliterben (vagy unciában) is megadható pontosan, de én a poharas módszert használom. Itt is elég nagy viszont a játéktér: egész, 1/2, 1/4 és 3/4 pohár is megadható fogyasztásként, így ha csak félig ürítettük ki a teás bögrét vagy az ásványvizes palackot, az is könnyen rögzíthető.
  • Testreszabható a célkitűzés. Az alkalmazás javaslatot is tesz az ajánlott napi fogyasztásra, de több vagy kevesebb is megadható napi célkitűzésként.
  • Grafikon. A folyadékbevitel egy hétre visszamenőleg részletesen követhető napi grafikonon, ahol a napi célkitűzést egy szaggatott vonal jelzi, azaz szembetűnően követhető az is, melyik nap értük vagy nem értük el a célt, és naponta lebontva megtekinthető, milyen egységekből (kis pohár, nagy pohár, flakon, stb.) állt össze a fogyasztás. Ez fontos információ lehet, mert számomra kiderült például az a meglepő tény, hogy sokkal több folyadékot fogyasztok a munkahelyemen, és sokkal szívesebben iszom fél literes palackból, mint pohárból vagy bögréből. 

Egyéb lehetőségek, amikkel én nem élek: Facebook, Fitbit vagy MyFitnessPal alkalmazások hozzákapcsolása, emlékeztetők és közeli felhasználók figyelése.

Ti szemmel tartjátok a napi folyadékbeviteleteket?

Hírdetés

App ajánló: WaterLogged – Így segít a telefonom több vizet inni” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Köszi, ez egy érdekes alkalmazás. Én eddig még nem használtam hasonlót, de tényleg igaz, hogy ha odafigyelünk a folyadékbevitelre, akkor jobban teljesítünk. Amióta ügyelek rá, hogy mindig legyen egy pohár víz mellettem, és újratöltöm, többet iszom. Plusz a bőrnek is jó :)

  2. Nekem az egészséges életmód kapcsán kb. ez az egyetlen, ami könnyen megy… Reggel másfél literes ásványvíz, délután újratöltés=d.u. fél hatra 2-3 liter víz kipipálva (az üveg alapkövetelmény, mert pohárral biztos nem fogok 10* kimenni a konyhába). Kell is ennyi, mert ha visszaveszek, fáj a fejem és szárad a bőröm…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s