Mennyibe kerülnének a könyvek?

Egy érdekes, és végső soron se füle, se farka dolog jutott eszembe.

Nemrég vásároltam magamnak egy Bibliát, és aztán elkezdtem számolgatni egy kicsit. Méghozzá azt, hogy mennyibe kerülnének a könyvek, ha oldalszámuk arányában annyiba kerülnének, mint a Biblia.

Ahogy mondtam, egy se füle, se farka kérdésről van szó, mivel az összevetnésnek nyilván nem sok értelme van. A Biblia az Biblia – minden idők legbiztosabb bestseller kiadványa, amit valószínűleg nem lehet olyan nagy példányszámban nyomtatni, hogy félni kelljen attól, hogy nem kel el. A fordítása, szerkesztése, gondozása, kiadása is teljesen más keretek közt folyik, és úgy általában, egészen más politika van mögötte, mint bármely más könyv mögött, így önköltséget, kiadásokat, haszonkulcsot számolni rajta elég sánta dolog.

Azt, hogy egy szent könyv ára mennyire politikai kérdés (azaz mennyire csak döntés kérdése), azt mi sem mutatja jobban, mint hogy a Mormon Egyház például ingyen adja a Mormon Könyvét bárkinek, aki kéri, bármely nyelven, amire le van fordítva. (Pedig itt valószínűleg már azért nagyobb a kockázat egy nagy példányszámú nyomtatásban egy kis ország nyelvén kiadott fordításban – a Mormon Könyve azért mégsem minden idők legnagyobb bestsellere.)

Az alacsony ár persze nemcsak a vallásos könyvek kiváltsága – emlékszem, hogy anyukám polcai tele voltak az Olcsó Könyvek sorozat könyveivel, amiket az adott kor áraihoz képest is fillérekért lehetett megvásárolni.

Végső soron tehát egy könyv ára annyi, amennyit a mögé helyezett politika, szándék megenged.

Ez a bejegyzés persze nem felhívás – csak egyszerű gondolatjáték azzal, hogy ha hasonló támogató politika lenne bármelyik könyv mögött, mint ami például a közel 1500 oldalas Bibliák árát 3000 forint alatt tartja, mennyibe kerülnének a könyvek?

Játszottam egy kicsit a könyvek árával – mennyibe kerülnének? 

Játsszatok velem kicsit! – Szerintetek milyen lenne az a világ, ahol (a mai fizetések és árak mellett) nehéz lenne 1000 forintnál drágább könyvet találni a könyvesboltok polcain? Vajon többet olvasnánk vagy sem? Vajon népszerűbbek, kedveltebben, népszerűbbek lennének a könyvek vagy sem?

Hírdetés

Mennyibe kerülnének a könyvek?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Bátrabban vennék könyveket, az biztos. Most 3000-4000 Ft körüli regényáraknál igen csak meggondolom, hogy meg megmerjek-e venni egy olyan könyvet, aminek még nem ismerem a szerzőjét, és semmilyen ajánlást nem olvastam róla – néha olyan jó lenne csak úgy spontánan válogatni a könyvek között :)

 2. A Biblia “szerzői” már nem élnek, hogy ebből akarjanak megélni.
  Kicsit abszurdnak tartom a gondolatot, ismerve kicsit a könyvkiadás (pláne a fordítások kiadásának) világát. Valószínűleg én sem tudnék megélni a munkámból, ha ilyen olcsóak lennének a könyvek. Meg a kiadó munkatársai se, meg a nyomda munkatársai se, meg a terjesztőké se, meg az élő írók sem.
  Szóval nem is lenne mit olvasni.

  • Nyilván ezért írtam, hogy a kérdésem inkább gondolatjáték.
   Mindazonáltal nem vettem észre, hogy az elhunyt szerzők művei töredékébe kerülnének az élő szerzők könyveihez képest (tudom, örökösök, jogutódok), amellett pedig a Bibliának is vannak szerkesztői, fordítói, borítótervezői, illusztrátorai, kiadói, terjesztői, stb. Egyszerűen van mögötte egy szervezet, aminek fontos, hogy ez a könyv elérhető áron eljusson minél több otthonba, a hasznot pedig inkább megoldják máshonnan. Nyilván egy kiadó nem fog hitből és meggyőződésből ilyen nyomott áron könyvet értékesíteni, de megtennék, és a munkatársaik sem halnának éhen, ha lenne mögöttük egy hasonló szervezet (állami, civil, intergalaktikus, akármilyen), aminek hasonlóan a szívügye lenne az, hogy a könyvek elérhetőbb áron kerüljenek az otthonokba.
   Ahogy írtam, a gondolatjátékom arra vonatkozott, hogy milyen lenne egy ilyen világ.

 3. Nagyon mosolyogtatô egy egy régi könyv borìtôjàn meglàtni, hogy kiadàsa idejében mennyibe került. Fekete Istvàn : Kele 1957. 304 oldal 19Ft, Vuk 1984. 352 oldal 30 Ft, Rejtô Jenô : Piszkos Fred, a kapitàny 1966. 284 oldal 23 Ft , Magyar Nôk Orszàgos Tanàcsa: Kötés-horgolàs 1985 333 oldal 95 Ft …… Csak gyorsan pàr darabot leemeltem a könyvespolcrôl. Vannak régebbi könyvek is, újsàgok is szüleimnél pàr forintos vagy filléres àr van rajtuk. A pénz értéke is vàltozott … Nekem mindig ez tûnik fel. Egy jô könyvért nem sajnàlok kiadni pénzt, de kevesebb könyvet vàsàrolok, mint koràbban. Egy ideig tudtam egy tuti antikvàriumot , ahol újszerü àllapotban lehetett megkapni egészen friss könyveket. Nagxon szerettem, de megszünt. A könyv érték, karàcsonykor mindig volt a fa alatt. Apa gyerekkoràbôl azt mesélte, hogy ô karàcsonyra mindig egyet kapott, az nagy kincs volt. Fekete Istvànt, Széchényit, Kittembergert… Én úgy nôttem fel, hogy tele volt a könyvespolc az ô mûveikkel. És van ami akkor is, ma is làtom, hogy Atyàm újra-meg ûjra elolvas. Éjjelig ég nàla az olvasôlàmpa. Az 1940-es kiadàsû vadàszûjsàgokat lupe-val böngészi. :) /Emellett most nyakig benne vagyok az Ô elsô könyvének szerkesztésében, kiadàsàban, amivel most tapasztalom meg, h mennyi mindennel jàr. Màr folynak a nyomdai munkàlatok, kb. megvannak a nyomdai kölségek. A végsô forma, borìtô stb. munkàknàl tartunk. Huhh… Nekünk pl. sponzor nélkül nem is ment volna. Ehhez a könyvhöz, amibôl 1000 példànyt nyomnak majd és 300 oldal alatt lesz a terjedelme, némi fotôillusztràciôval 2 Milliô forint önerô kell az indulàshoz. Amit apunak egy sponzor fedez. Több évnyi munka mire elkészül lassan. És igen, sokan dolgoznak rajta. (Ahogy azt fennt is ìrtàk.) Reményeink szerint jô szìvvel adnak ki majd érte, akik megveszik, vagy megrendelik. Izgatottan vàrom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s