{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Fóbiák


A {Vigyázz! Kész! Posztolj!} egy kéthetente jelentkező blogger kihívás, ahol a résztvevők előre meghatározott, egészen a cikkek megjelenéséig titkos témákról írnak blogjukban. Ha csatlakoznál vagy érdekel a kihívás részletes szabályzata, keresd fel a VKP kihívás összefogó bejegyzését. A többi résztvevő írása az inlinkz gyűjtemény gombjára kattintva érhető el. A kihívásra írt korábbi cikkeimet a vkp címke alatt találhatjátok meg.


  

A {Vigyázz! Kész! Posztolj!} kihívás eheti témája a fóbiák. Brrr. 

Töprengtem azon, mit írhatnék a témához kapcsolódóan, azon kívül, hogy brrr, pókok, brrr magasság. Aztán eszembe jutott, hogy a fóbiáknak néha mennyire félrecsúszott is a megítélése. Ami azt illeti, még az én szupertapintatos férjem is elég cinikusan viseltetett a fóbiáim irányába – egészen addig, amíg rá nem jöttem, hogy neki is van egy. Ő nem bírja a vért. Ugyanúgy, ahogy belőlem például a pókok váltanak ki legyűrhetetlen pánikrohamot, és ahogy megbénít a magasság, ha nincs kapaszkodóm, ő ugyanilyen legyűrhetetlen, kontrollálhatatlan fizikai reakciót ad a vérre. 

  

Így sikerült végül meggyőznöm őt arról, hogy vegye komolyan, tartsa tiszteletben és ne viselkedjen lekicsinylő módon a fóbiáimmal szemben, ne sugallja azt, hogy akarattal és önfegyelemmel le tudnám gyűrni őket – mert nála sem akarat vagy önfegyelem kérdése az, hogy elájul-e a vér láttán.

Aztán arra gondoltam, a mentális betegségeket hogyan alacsonyítja le újra és újra a köznyelv. 

A hülye eredendően a szellemi sérültek megnevezése volt, ma már bárkinek utánadobjuk, akivel nem értünk egyet, vagy akinek nem tetszik a fizimiskája. A depresszióból depi lett, a nyűgösség és a múló rosszkedv szinonimája, a hisztériából (szintén létező tünetegyüttes) hiszti, ami egyszerű makrancosságot, csökönyösséget jelent. Ugyanígy alacsonyulhat le a fóbia is az egyszerű nemszeretem-nemakarom-nincskedvem dolgok megnevezésévé, amik egy mély levegővel és egy kis elszánással legyőzhetőek – a fóbiákkal ellentétben. 

Ezért ebben az apró kis figyelemfelhívásban semmi mást nem szeretnék kérni, csak azt, hogy mielőtt rásütjük valakire, hogy depis, hisztis vagy felmosórongy-fóbiája van, gondolkozzunk el egy kicsit, és mondjuk inkább azt, hogy bánatos, makrancos és nem szeret felmosni, megadva a kellő tiszteletet azoknak, akik tényleg depressziótól, stressz okozta konverziós zavartól (hisztériától) vagy fóbiáktól szenvednek. 

A többiek bejegyzéseit a linkgyűjteményben olvashatjátok:

Hírdetés

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Fóbiák” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Boldogságterv #27 – Mémek, Máté és a mérhetetlen kicsinység | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s