App ajánló: Duolingo

Még mindig a fülembe cseng, ahogy gyerekkorom németóráin a szorzótáblához hasonlóan együtt kántáltuk, hogy ein-eine-ein-/-kein-keine-kein… Brrr. Nem is maradt meg ennél sokkal több a német nyelvtudásomból, hiába a tizenkét év tanulás, sokkal messzebbre jutottam az angollal, amiből épp csak az alapokat tanultuk meg az iskolában, a többit pedig önszorgalomból és érdeklődésből, az internetet böngészve szedtem magamra, vagy az eszperantóval, amit eleve az élő nyelvi környezetben kezdtem el tanulni.

Most épp spanyolul tanulok, és mivel a boldogságtervem havi témája egyébként is az, hogyan vihet előbbre pusztán egy kis megfigyelés, odafigyelés, ezért arra gondoltam, az App ajánló rovatom keretein belül bemutatom nektek az egyik legkedvesebb nyelvtanuló pajtásomat: a Duolingo alkalmazást.


Mi ez? Nem vagyok tech-blogger, de a App ajánló rovatomban időről időre olyan mobil alkalmazásokat hozok el és mutatok be nektek laikus szemmel, amik számomra beváltak. A rovat többi cikkét az app ajánló címke alatt olvashatjátok. 


A Duolingo alkalmazásról

A Duolingo a játékos nyelvtanuláshoz nyújt segítséget, méghozzá olyan formában, hogy az ember még arról is megfeledkezhet a használata közben, hogy épp nyelvet tanul, nem pedig egy pontgyűjtögetős játékkal játszik. Gyűjthető XP, szintlépés, életek, unlockolható új pályák, bónusz badge-ek, napi questek: ez mind az alkalmazás része a barátságos, játékos felhasználói felület mellett.

És ami igazán figyelemre méltó: teljesen ingyenes. Nem free-to-pay (azaz látszólag ingyenes, olyan beépített fizetős tartalommal, ami nélkül egy bizonyos szint után lehetetlen boldogulni), de még csak reklámokkal sem terhelt. A Duolingo letölthető telefonra és táblagépre, iOS, Android és Windows Phone rendszerekre egyaránt, de használható böngészőből is.

Hátránya az, hogy magyar nyelvről indulva csak az angol tanulható, angol alapnyelvvel viszont már több célnyelv is választható, amik közt egyébként a Duolingo ígérete szerint hamarosan ott lesz a magyar és az eszperantó is.

Így működik a Duolingo

A nyelvtanulás kezdhető “in medias res”, egy szintfelmérő után a meglévő tudásnak megfelelő szintről, de minden előzetes ismeret nélkül a nulláról is.

Egy-egy “pálya” teljesítése egy-két percet vesz igénybe, ami alatt változatos típusú feladatokat kell megoldani, három hibázási lehetőséggel, időkorlát nélkül. Az alkalmazás súgóval, nyelvtani magyarázattal és képekkel is segíti a megértést, tanulást. A feladatok közt szerepelnek fordítás, szövegértés és beszéd jellegűek is, de az “utóbbi kettő kikapcsolható, ha például fülhallgató vagy mikrofon hiányában nem tudnánk teljesíteni őket.

IMG_0921
Az egyes feladatsorok megoldása után új és új pályák nyílnak meg, de a megszerzett tudást sem jó hagyni berozsdásodni, ezért az alkalmazás folyamatosan ösztönöz az ismétlésre, újrajátszásra is. Az új feladatsorok teljesítéséért és a régiek gyakorlásáért egyaránt XP (tapasztalati pont) jár.

IMG_0927

Tartsd szemmel!

Ahogy írtam, a március havi boldogságtervemhez kapcsolódva osztom meg ezt az alkalmazást, azaz hogy hogyan visz minket előbbre pusztán az, hogy megfigyelünk valamit – ebben az esetben saját teljesítményünket és a barátainkét.
IMG_0926

A Duolingo lehetőséget ad arra, hogy kitűzzük magunknak a célt: hány percet szeretnénk a nyelvtanulással foglalkozni naponta. Az alkalmazás ezután nyilvántartja és jelzi, hány napja tartjuk szakadatlanul a célkitűzést, és grafikonon mutatja a naponta megszerzett XP alakulását is.

Ha pedig ez nem lenne elég motiváció, barátokat is hozzáadhatunk, akikkel egy hetente nullázódó dicsőségfalon mérhetjük össze az előrehaladásunkat. – És hazudnék, ha azt mondanám, hogy még soha nem kezdtem el “na, csak még egy kört!” egyedül azért, hogy felülmúljam Ditta barátnőm pillanatnyi állását… :)

Ti használtok valamilyen nyelvoktató alkalmazást vagy honlapot?

Hírdetés

App ajánló: Duolingo” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Csípem az app ajánlóidat, épp most töltöttem le az ihletésedre az insta picframest. ^.^
    A Duolingot mostanában elhanyagoltam, de szerintem is jó móka. Csak lehet valami gond a kiejtésemmel, mert _mindig_ csak másodszorra hajlandó megérteni. Másodszorra viszont mindig megérti, kivéve, ha azt mondom neki, hogy “anyád” :D

  2. Na, én pont az elveszett némettudásom életben tartására használom a Duolingo-t – nagyon jó érzés, amikor egy.egy feladat után bevillan valami, amit évekkel ezelőtt tanultam (és amit akkor a legnagyobb természetességgel használtam). Tudom, hogy ez kevés ahhoz, hogy igazán stabil legyen a nyelvtudásom, de a semminél azért több… Egyszer pedig úgyis visszaszerzem, ami egyszer az enyém volt *őrült vigyor* :D

  3. Én is használom hébe-hóba az angol részét, a kiejtéses gyakorlatokat én is kikapcsoltam :D ritka szar lehet a kiejtésem, ha sokadjára sem ismeri fel és nem enged tovább… :D

  4. Sajna a Duolingo kihúzta nálam a gyufát. Mikor már másfél éve angolul néztem sorozatokat, néha filmeket, könyvet kicsit akadozva, viszont gond nélkül olvastam cikkeket és eligazodtam a twitter szlengjében (mindezt úgy, hogy évekkel ezelött már megvolt a középfokúm), akkor közölte velem a kis szemét, hogy alapfokra sem tart méltónak! Nos, nincs vmi nagy önbizalmam, de ezt azért ott és akkor sem hittem el magamról! Tudod mit, maradtam a sorozatnézésnél, twitterezésnél és olvasgatásnál. Ott legalább nem éget le egy kis vacak program!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s