Így blogolok én – 3. rész – Ezt használom a blogoláshoz

Az Így blogolok én cikksorozatomban már írtam arról, hogy milyen eszközöket és módszereket használok a blogoláshoz, de azóta eltelt egy kis idő, talán változott is néhány dolog, ezért amikor a Magyar Bloggerek és Blogkedvelők Közösségének adminisztrátora, Suz’n a blogger házifeladatok keretében feltette a kérdést, hogy mit használunk a blogoláshoz, arra gondoltam, újra áttekintem, bővítem, rendszerezem a listát.

A blogoláshoz használt eszközeim:

 • iPad – Döntő többségében táblagépről blogolok, hiszen általában otthon írok (és olvasok, böngészek), esténként és hétvégenként, és ez a legkényelmesebb eszköz, amim van, és szinte mindent elérek róla, amit laptopról vagy asztali számítógépről is.
 • iPhone – Amikor nincs nálam az iPadem vagy nem tudom kényelmesen előkapni, például buszon vagy buszmegállóban, akkor a telefon a legnagyobb segítségem, ha le akarok jegyezni egy ötletet, rápillanatani a statisztikáimra vagy válaszolni a kommentekre.
 • MacBook – Ahhoz a néhány dologhoz, amit az iPad nem tud (például a Facebook nem engedi a dokumentumait szerkeszteni mobil böngészőből), a férjem MacBookját szoktam elragadni. (Igen, egy mozgó Apple Store vagyunk.)
 • Határidőnapló – A gyűrűs kalendáriumomnak is van blogos részlege, bár az ide feljegyzett ötleteket minél hamarabb igyekszem gépre vinni, nehogy elkallódjanak, a határidőnapló heti tervezőjében pedig jelölöm a fontosabb dátumokat, mint például a blogszülinap vagy a {Vigyázz! Kész! Posztolj!} dátumok.
 • Fülhallgató – Az évek során, amikor nagyon szűk élettéren osztoztunk a férjemmel, meg kellett tanulnom úgy is elvonulni, privát teret és privát időt teremteni, hogy ez nem járt fizikai távolsággal. A fülhallgató és a zene ennek nélkülözhetetlen kelléke lett, és bár ma már bőven van olyan ajtónk, amit magunkra zárhatunk az otthonunkban, de közösségi tereken, nyilvános helyeken, tömegközlekedésen még mindif nagyon hasznos eszköz, és valójában már helytől függetlenül is a kreatív folyamatom részévé vált, hogy így határolom le magam a külvilágtól.

A blogoláshoz közvetlenül használt alkalmazásaim:

 • WordPress – A WordPress mobil alkalmazást tudom használni telefonról és táblagépről is, és szinte teljesértékűen tudom vele kezelni a blogot.
 • Notes – Az iOS beépített jegyzettömb alkalmazása egy egyszerű kis holmi, ami ömlesztve, időrendben tartalmazza a jegyzeteket, szinkronizálva a különböző eszközök (iPhone, iPad) között. Rendszerezésre nem alkalmas, de ha gyorsan fel szeretnék jegyezni egy ötletet vagy vázlatot, a Notes legkézenfekvőbb megoldás.
 • Pages – A cikkek vázlatait és a hozzájuk kapcsolódó jegyzeteket szövegszerkesztőben gyűjtöm és rendszerezem addig, amíg nem válnak véglegessé és publikálhatóvá (vagy beütemezhetővé) a blogon.
 • NumbersDóri blogtervező táblázatát már ajánlottam korábban, ennek egy változatát használom azóta én is az ötleteim feljegyzésére, időbeli ütemezésére, és annak követésére, a cikkeim milyen állapotban vannak épp (ötlet, vázlat, beütemezett vagy közzétett bejegyzés).
 • Spotify – Ha már a fülhallgatót feljegyeztem a blogolás nélkülözhetetlen kellékeként, akkor hozzáteszem a Spotify zenetárat is, aminek segítségével a kedvenc zenéimet gyűjtöm és hallgatom írás közben (is).

A blogoláshoz használt egyéb alkalmazásaim:

 • Tumblr – A Tumblr nemcsak egy időnyelő feketelyuk a számomra, bár nem tagadom, hogy ha szeretnék csak céltalanul bambulni egy kicsit, általában a Tumblr-re navigálok. Cserébe viszont a Kincsesfüzet tumblr oldala egy olyan képgyűjteményt ad, ami tükrözi az ízlésemet, és ahol egy kis görgetés mindig találok egy jó illusztrációt a cikkeimhez. A bejegyzések illusztrálását nagyon fontosnak tartom, viszont mielőtt még kialakítottam magamnak ezt a mindig kéznél lévő illusztrációtárat, nagyon sok időt pocsékoltam el arra, hogy a Google-ben, gyötrelmesen kiizzadt keresőkifejezések mentén próbáltam találni egy úgy-ahogy odaillő képet a cikkeimhez.
 • Twitter – A Twitter oldalamat két célra is használom: hogy automatikusan megosszam a cikkeimet, és hogy inspiráció és források után böngésszek. A Twitter használatom még nem túl profi, de remélem, hogy a jövőben tudom majd fejleszteni magam ezen a téren is, és az olvasáson valamint a passzív megosztáson túl építő, aktív tweeteket is tudok majd megosztani.
 • Facebook – A Kincsesfüzet Facebook oldalán szintén automatikusan megjelennek a blog friss bejegyzései, ezen kívül bár a Facebook nem a legotthonosabb közegem, igyekszem jelen lenni olyan csoportokban, amik kapcsolódnak a blogoláshoz.
 • Instagram – Az Instagram fiókom egy meglehetősen személyes felület, mégis a blogom szerves részének tekintem, mivel nemcsak az állandó internetes jelenlétem elsődleges színtere, de ez a felület segít leginkább, hogy megtartsam azt a pozitív szemléletet, azt a hálás és derűs fókuszt, amit a küldetésemnek tekintek itt a blogon és “odakint” az életemben is.

Ti hogyan blogoltok?

Hírdetés

Így blogolok én – 3. rész – Ezt használom a blogoláshoz” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia! Eddig némán olvasgattam és ittam a tudást. Most megköszönném az írásaidat és hogy eszembe jutattad milyen jó is írni. Mit is jelent nekünk. Még nem készítettem saját blogot, de nagyon forr bennem, hogy kéne. Egyelőre a “miről is írjak” és a többi ilyen kérdés bénit meg a cselekvésben. Remélem téged olvasva megérik bennem a végső elhatározás.Neked további ihletet órákat kívánok :-)

  • Nagyon örülök, hogy tetszik a blog! :)
   A kérdések ne bénítsanak – találj fogást a dolgon, és indulj el, akármilyen kis lépésekben is. :) Ha nincs konkrét, szűk tematikád (pl. könyves blog, kézimunka blog, receptes blog, kutyás blog, stb.), akkor kezdetnek célozd meg a vegyes kategóriát. Kezdd el listázni, mikről tudnál írni – ne bíráld előre a témáidat, csak sorolj fel egy lapra vagy egy doksiba minél több ötletet. Nem baj, ha vannak benne olyanok, amikről már első ránézésre látod, hogy nem tudod/fogod/akarod megírni, csak lökd ki a fejedből, ne foglalja ott a helyet. Különben is, a brainstorming egyik alapszabálya: ötlet szülhet ötletet. Ha van egy listád, fusd át, válassz ki pár kedvencet, írj meg előre egy-két cikket. Úgysem árt az indulásnál, ha van néhány cikked előre ütemezve. Ezt nyugodtan megteheted görcsölés, izgulás, figyelő tekintetek nélkül, hiszen ha mégsem tetszik, mégsem erre gondoltál, még mindig büntetlenül visszaléphetsz. :)
   Fogj egy lapot vagy nyiss egy üres doksit, húzd fel az időzítőd 15 percre, és ugorj neki. :) Kezdd el most, kezdd el kicsiben, és ennyi az egész. :) A többi majd jön szépen egymás után.
   Ha valamiben tudok segíteni, nyugodtan írj itt, vagy e-mailben: timi.kincsesfuzet@gmail.com

   • Nagyon köszönöm a kedvességed és a felajánlást! :-) Kezd letisztulni mi is lenne a téma: minden. Ami engem érdekel: versek, főzés, hobbi,gondolatok. Inkább terápia lenne…Nem számítok nagy olvasottságra de ki tudja… :-) Verseim már régről elég sok össze is jött. Remélem ezzel nem bántok majd senkit meg…

   • Kezdd az ártatlan témákkal, ha izgulsz. :) Én sem az első héten dobtam be a melegjogi és a női jogi cikkeket. :D

 2. Visszajelzés: {Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Egy blogposzt születése | Kincsesfüzet

 3. Szia! Azt megkérdezhetem melyik iphone telefonod van? És mennyit bír az aksija? Sajna úgy tűnik telefonvásárlád elé kell lassan néznem és elegem van az androidból 😒 Így mielött ekkora kiadásba keveredek szeretném körbejárni a témát minnél jobban.

  • Szia!
   iPhone 5-ösöm van, a férjemtől örököltem, amikor ő újat vett. :) Minden este tölteni kell, de szerintem ez nem nem probléma, a napirendbe belefér – fontosabb, hogy mit ad nap közben, és megmondom őszintén, nem szívesen váltanék iPhone-ról… bármire. :)

 4. Visszajelzés: {Vigyázz! Kész! Posztolj!} – A kedvenc alkalmazásaim | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s