Boldogságterv #18 – Házasság és Valentin-nap

Gretchen Rubin Boldogságterve nyomán én is elhatároztam, hogy megpróbálom apró lépésekben boldogabbá tenni az életem és havi témák segítségével igyekszem elmélkedni a boldogságról és az élet dolgairól. Boldogságtervem naplóját hétvégenként olvashatjátok, további bejegyzések a boldogságterv címke alatt találjátok.

A férjemmel már az esküvőnk előtt is többé-kevésbé bojkottáltuk a Valentin-napot, most pedig ifjú házasokként megint felmerült köztünk a téma, hogy mire is való a Valentin-nap, érdemes, nem érdemes, hogyan érdemes ünnepelni.

Kell ünnepelnie a házasoknak a Valentin-napot?

“Kell ünnepelnie a házasoknak a Valentin-napot?” – Ezt a kérdést tegnap tette fel nekem a férjem, az én válaszom pedig az volt rá, hogy egyrészt senkinek sem kell ünnepelnie a Valentin-napot – másrészt viszont semmiképp sem szabadna felhagyni az ünnepléssel csak azért, mert valaki házas… sőt.

Ahogy a tegnapi cikkemben is írtam, a szerelem nem olyasmi, ami egyszer megtörténik, piros plüss-szívek és bonbonok között, és aztán nincs vele már több teendő életünk végéig. Épp ellenkezőleg, a szerelem olyasmi, amit életünk végéig, minden nap ápolni, táplálni, építeni kell.

Éppen ezért, ha a Valentin-nap a szerelmesek ünnepe, a házasoknak méginkább ünnepelniük kellene, mint a randizóknak – hiszen ők már elköteleződtek a feladat mellett, hogy életük végéig fenn fogják tartani egymás közt a szerelmet, míg a randevúzók még csak mérlegelik, hogy megtalálták-e a megfelelő partnert az elköteleződésre.

Úgyhogy a válaszom a férjem kérdésére egészen pontosan ez volt: “senkinek nem kell ünnepelnie a Valentin-napot, és nekünk sem kell a Valentin-napot máshogy ünnepelnünk, mint eddig, de most, hogy házasok vagyunk, jobban kell ünnepelnünk”.

Aznap mindenki tud ünnepelni

Ahogy mondtam, jobbára bojkottáltuk a Valentin-napot, amióta csak együtt vagyunk, de azért egészen soha nem hagytuk elmenni magunk mellett. Nem csaptunk körülötte nagy felhajtást, de egy-egy apró figyelmességgel megemlékeztünk róla.

Úgyhogy tegnap hoztam is haza néhány szelet cukrászdai süteményt, de mire hazaértem velük este, már nem igazán kívántuk, hát áttoltuk az ünneplést ma reggelre, amikor az ebédlőasztalunk mellett, lustán és pizsamásan, a reggeli után osztoztunk meg egy szelet tortán.

Amikor egy ölelés kíséretében boldog Valentin-másnapot kívántam a férjemnek, a válasza az volt: “Az úgyis sokkal jobb. Aznap mindenki tud ünnepelni, de másnap már nem mindenki tud.”

És azt hiszem, ezzel dióhéjban össze is foglalta a Valentin-nap (és úgy általában minden ünnepnap) lényegét. Aznap, hivatalosan, nagy csinnadrattával mindenki meg tudja ünnepelni az ünnepet. Az igazán fontos viszont az, hogy egy másnapon vagy egy akármilyen hétköznapon is meg tudjuk-e tartani a szerelem ünnepét, a szeretet ünnepét, az anyák napját, az apák napját, a gyereknapot, a halottainkra emlékezés napját és a többi ünnepet.

Hírdetés

Boldogságterv #18 – Házasság és Valentin-nap” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hasonlô gondolataim voltak a Valentin-nappal kapcsolatban. Munkahelyemen is téma volt a héten, sôt egy-egy hangos hahotànak is alapot adott, ahogy a szingli kolléganôk hozzààlltak… Ugyanakkor egy kis figyelmességre is okot adott, ìgy màr csütörtök délutàn (utolsô munkanapunkon) aprô marcipànszìvek kerültek az asztalra. Ebbôl mentettem haza Petinek. Feldìszìtettem a rendelôt még hétfôn.szìves girlanddal, a lakàsunk bejàratàt szombaton. Viszont szombaton nem voltunk itthon, ìgy Peti ma làtta elöször az origami szivecskéket. ( Képek a blogomon.) Szombaton megleptem még pàr szem habcsôkkal. Kicsit zavarban volt, de mondtam neki, hogy mivel ô egyik nap vàratlanul megkepett egy cukormentes üdìtôvel, nincs min aggôdnia. Este nem voltunk együtt tegnap, hiszen ô zenélni ment. Én ennek ellenére jôkedvvel néztem meg két romantikus, limonàdé filmecskét. Éjjel félàlomban beszélgettünk, örültem, hogy jôl sikerült a jam estje.Ma reggel fàradtsàga ellenére elment a kedvemért egy benzinkútra és beszerezte azt a lapot, amiben apukàmról van egy cikk. Kaptam egy puszit az orromra, hogy ez még a Valentin-napi ajàndékom.z Hàlàs voltam érte. Beszélgettünk errôl az ünneprôl mi is, hogy “mi nem is tartjuk” , mert nàlunk van egy csomô “Valentin-nap”. És ez igaz is. Spontàneitàsban Peti verhetetlen. Titokban megcsinàltatta az eltört ôraüvegemet, egyszer beàllìtott egy szemtyûvel, màskor egy csomag füldugôval, aztàn volt hogy vacsit rendelt, vagy hozott meglepi cukormentes Almdudlert… Sosem lehet kitalàlni a meglepetéseit. Minden reggel puszival elbûcsúzunk, ha még alszom, akkor is nyom egyet a homlokomra. De az is nagy dolog, hogy minden estig dolgozôs munkanapomon a villamoshoz elém jön… Ìgy heti kétszer tuti van egy kéz a kézben hazàig sétàlàs. Ezek a legjobbak, a szeretetteli percek.

  • Mmmmm. ^^
   Ahogy olvaslak, megfogalmaztam magamnak egy újabb tanulságot: a Valentin-nap jó azoknak, akik egyébként is figyelmesek, odaadók, szerelmesek, nekik egy újabb alkalom a szeretet kifejezésére, akik meg nem ilyenek, azokon a Valentin-nap sem segít.

 2. Talán nem is a Valentin naphoz kötődik, de mindig ilyen tájban ünnepeljük, mi keresztények a Házasság hetét. Ez sokkal többet jelent számomra, mint egy plüssszívecske az ágy sarkában.
  A hét elején külön misét tartanak nekünk házasoknak, ahol újra megerősíthetjük az eskünket. Bár szavakba önthetném, ami jóságot és szeretetet, odaadást, szerelmet és vágyat láttam akkor a férjem szemében!

  • Ez nagyon szép szokás, és a Valentin-naphoz hasonlóan biztos, hogy sokkal többet ad azoknak, akik az év többi napján is így kötődnek.
   Egyébként szerintem a házasság hetének időzítése nem véletlen! ;)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s