Régen írtam mormon péntek cikket, de nemrég találtam a Mormon Channel blogján egy hasznos kis gyűjteményt kezdő házi raktározóknak, amik segíthetnek elkezdeni ügyesen feltölteni a kamrát. Ez most, hogy már van saját kamrám különösen aktuális kérdés a számomra, de egy kis inspirációért olvassátok el a korábbi cikkemet, amiben írtam arról is, hogy miért nem érdemes a raktározást halogatni arra hivatkozva, hogy még nincs valódi kamrád.
A 10 tipp tehát a házi raktározás elkezdéséhez:
- Ne akarj ugyanolyan kamrát, mint amilyen a nagymamádnak volt. Nem gond, ha nem tudsz úgy lekvárt főzni, mint ő – az is ér, ha a boltban veszed a lekvárt.
- Ne azt raktározd, amit más szerint raktároznod kellene. Tűzz ki egy listát a konyhában, és valahányszor megbontasz egy csomag tartós élelmiszert (konzervet, üveget, zacskót, stb., bármit, ami bontatlanul és hűtés nélkül is hosszabb ideig eláll), írd fel a listára. Rá fogsz jönni, hogy már eddig is volt valamennyi élelmiszer tartalékod, akár tudtál róla, akár nem.
- Használd a konyhai listádat egy tartós élelmiszerkészlet felvázolásához. A lista elemeit oszd kategóriákba (például zöldségek, gyümölcsök, húsfélék, tésztafélék, stb.), aztán kezdj el gyűjtögetni, és időről időre jegyezd fel, miből mennyi áll a rendelkezésedre.
- Tarts otthon készletet olyan alapanyagokból, amikből általában sütni vagy főzni szoktál.
- Mindig tarts kéznél a konyhában egy-egy doboznyit, üvegnyit, zacskónyit a készletidből, hogy ne felejtsd el őket folyamatosan felhasználni, és amit használsz, abból a legközelebbi vásárláskor dobj be a kosárba egy kicsivel többet, például hármat egy helyett.
- Tartsd szemmel a kedvenc boltod hirdetési újságait, a gyakran használt élelmiszereid és alapanyagaid áráról vezess nyilvántartást, és akkor tankolj fel belőlük, amikor akciósak.
- Mindig legyen bevásárló listád, és ne bámészkodj sokat a boltban. Igyekezz végezni 30 perc alatt a bevásárlással. Minden bámészkodással töltött perc (és találomra megvett áru) pénzkidobást jelenthet.
- A kamralistád alapján készíts heti és havi menü terveket, figyelembe véve, hogy mit tudnál elkészíteni a kamrád tartalma alapján. A heti menü alapján pedig bővítsd a kamralistádat, azaz ha olyasmire bukkansz, ami szükséges lenne egy fogás elkészítéséhez, és alkalmas lenne a raktározásra, akkor írd fel a listára.
- Ha a teljes heti menü megtervezését túl nagy falatnak érzed, kezdd a reggelikkel. Keress háromféle reggelit, amiket váltogathatsz és amik alkalmasak a raktározásra (például müzli, zabkása, abonett), és ezekből raktározz készleteket. Ha egy krízishelyzet következtében a kamrádból kell ellátnod magad, sokkal hálásabb leszel a müzliért és a zabkásáért, mint ha nem lenne semmid.
- Ne akard egy délután alatt megváltani a világot. Apró, türelmes lépésekkel haladj, és ne sürgesd, ne korhold magad. Egy új szokásnak mindig idő kell, hogy megmutassa a hatását, de végül azon kapod majd magad, hogy “a mindenségit, tele a kamrám!”.
Ez nagyon tetszik! :)
Örülök! ;)