{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Kedvenc gyerekkori könyv

Az eheti {Vigyázz! Kész! Posztolj!} kihívás témája a kedvenc gyerekkori könyvünk, ez pedig számomra nem is lehet más, mint Tony Wolf: Mesél az erdő mesekönyv sorozata. Ez a csodálatos kis gyűjtemény hat kötetből áll, az első kötet címe Mesél az erdő az állatokról, de ahogy a lazán összefüggő mesék szereplőinek sora kötetről kötetre bővült, úgy változott a cím is, az utolsó kötet pedig már ezt a címet viseli: Mesél az erdő az állatokról, törpékről, óriásokról, csodatündérekről, manókról és sárkányokról.

2015/01/img_0841-1.jpg

Gyerekként a könyv gyönyörű illusztrációi még inkább elbűvöltek, mint maguk a történetek. A jó mesekönyv illusztrációk tankönyvi példái lehetnének ezek a képek (úgy értem, szó szerint ezek a könyvek jutottak eszembe, amikor óvodapedagógusként a mesekönyv illusztrációkról tanultunk), mert terjedelmesek, de nem telepednek rá a mese szövegére, színesek, gyönyörűen kidolgozottak és hihetetlenül részletgazdagok, minden négyzetcentiméterük egy kincsesbánya volt a gyermeki képzelet számára.

2015/01/img_0837.jpg

Felnőttként, elemző szemmel visszagondolva azonban felfedeztem valamit a mesék tartalmában is, ami miatt valószínűleg nem volt véletlen ez a hatalmas szerelem a Mesél az erdő történetei iránt sem. A tündérekről szóló kötet képez egyedül kivételt, mert annak a meséi gyakran keserédes, Anderseni történetek (ezt a könyvet szinte alig is forgattam), de a többi kötet meséi egyértelmű, színtiszta pozitív kommunikációt képviselnek. Nem a klasszikus “a jó legyőzi a rosszat” típusú mesék ezek, hanem az üzenetük az: “együtt legyőzhetünk minden nehézséget”. Az erdő lakóinak kisebb és nagyobb, hétköznapi és súlyosabb kihívásokkal kell szembenézniük (egy fájós fogtól a téli hidegen át a lakóhelyüket elmosó árvízig), de ötletes megoldásokkal és összefogással mindig találnak megoldást a problémáikra. A kötetekben felbukkanó különböző teremtmények szinte egyike sem képvisel gonosz erőt, még a marcona óriásokat, a komisz manókat és a félelmetes sárkányokat sem legyőzni kell, hanem megtanulni együttélni velük, elfogadva a nehézségeiket és együtt kihasználva az erősségeiket (például a manók fondorlatosságát vagy az óriások erejét, amikkel olyan dolgok válnak lehetségessé hőseink számára, amik azelőtt nem).

Minden szempontból a legjobb üzeneteket közvetítik ezek a mesék a sokféleségben rejlő lehetőségekről, az összetartásról, a barátságról, a leleményességről, az örömről, és a konstruktív, pozitív gondolkodásról, ezt a hétköznapi kalandoktól színes világot pedig gyönyörű képekben is megjelenítik.

Akár felnőtteknek is nagyon jó szívvel ajánlom ezeket a meséket olvasásra vagy újraolvasásra, a gyermeki lélek formálására pedig mindenképpen!

Vigyázz! Kész! Posztolj!

Hírdetés

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Kedvenc gyerekkori könyv” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Úúúaaa, Mesél az erdő, hogy én ezt mennyire szerettem! Emlékszem, Apukám mindig fanyalgott, hogy milyen giccsesek a rajzok de nem érdekelt, újra és újra elővettem a könyveket, nagyon szerettem! (Vajon megvannak még?) A varázstükrös történetet szerettem igazán.

    • Nekem az volt a kedvencem, amikor kidőlt a korhadt fa és berendezték társasháznak, meg az, amikor befőttes üvegeket találtak és piknikeztek benne az esőben, meg üvegháznak használták. :)

  2. Az utolsó rész volt meg nekünk és imádtuk mindketten Tesómmal :) A könyv sikerét látva Anyáéktól kaptunk egy Mesél az erdő nagy játékfüzetet/könyvet, amiben a történeteken kívül társasjátékok is voltak :) Remélem még megvan a padláson, mert nagyon szerettük.

  3. Visszajelzés: {Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Tinikorom kedvenc regényei, avagy induljon a retró sci-fi maraton! | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s