Új otthon – új esély a zónázásnak!

Nagy örömmel jelentem, hogy beköltöztünk az új otthonunkba! (Az instagramom figyelői már tudnak erről, hiszen elárasztottam képekkel és élmény-morzsákkal az instás fiókomat.) Még minden képlékeny és félig kész, egyelőre több kölcsön holmival operálunk, mint saját tulajdonnal, de a lényeg az, hogy elérkezett a várva várt nap, már az új kuckóban alszunk, és nagyon boldogok vagyunk.

Ezzel együtt pedig újra ihletet kaptam, hogy ismételten megpróbálkozzak a zónázós takarítással. Ahogy már írtam korábban, a Fly Lady programnak lényegében folyamatos újrakezdője vagyok, és bár még nem sikerült tökélyre fejlesztenem és állandó intenzitással fenntartanom a programot az életemben, de ahogy a Fly Lady is mondja, “a tökéletlenül végzett házimunka is áldás a családnak”, és ami azt illeti, a tökéletlenül végzett Fly Lady program is az. Ezért nem bánom, ha úgy érzem, hogy megint és megint újrakezdem, hiszen minden egyes újrakezdés egy áldás, egy remek időszak az otthonunk számára.

IMG_0724.JPG

Új otthon – új kezdet.

A napi rutinokkal már jó ideje nagyon jól boldogulok, de a zónázás valahogy soha nem indult be nálam. Ennek több oka is van. Egyrészt a Fly Lady program lényege, hogy a hétvégét felszabadítva a hét napjaira osztja el a házimunkát, viszont számomra ez inkább teher mint segítség, hiszen hét közben így is túlságosan leterheltnek érzem magam. Másrészt pedig a zónák hosszú teendőlistái valahogy bénítóan hatnak rám, még akkor is, ha tudom, hogy ez csak iránymutatás és nem száz százalékosan teljesítendő kötelesség.

Ami viszont úgy tűnik, hogy bevált a számomra, az Marla Cilley, a Fly Lady könyvében olvasott “nagytakarítási” javaslat, ami a következőből áll:
15 perc fókuszált figyelem az egyik zónában
15 perc fókuszált figyelem egy másik zónában
15 perc fókuszált figyelem egy harmadik vagy a korábbi zónában
15 perc pihenés, relaxálás, jutalom-tevékenység

Amit megszerettem ebben a formulában, az az, hogy nem dolgozik kötelező teendőlistával, és jól illeszkedik abba a koncepciómba, hogy én szívesebben zónáznék hétvégenként, ezért úgy döntöttem, ezzel teszek egy próbát.

A zónalistámat úgy állítottam össze, hogy összeírtam azokat a mikro-zónákat, amiket kettes-hármas csoportokba rendezhetek, és hétvégenként egy-egy órás, váltott zónás takarítással rendben tarthatok.

A mikro-zónáim ezek voltak:
Terasz
A bejárati ajtó környéke
Előszoba
Nappali
Ebédlő
Konyha
Hálószoba
Háztartási helyiség
Fürdőszoba
Dolgozószoba
Vendégszoba

A zóna-listáim pedig ezek lettek:
1. zóna – Bejárat és előszoba
2. zóna – Konyha, ebédlő és háztartási helyiség
3. zóna – Fürdőszoba, dolgozószoba és vendégszoba
4. zóna – Hálószoba, nappali
5. zóna – Terasz (az 1. zónával összevonható, ha csak négy hétvége van a hónapban)

Mivel most a hónap második hétvégéje telik, a konyhával, ebédlővel és a háztartási helyiséggel rögtön be is dobtam magam a zónázásba és adok neki egy új esélyt.

Új otthon – új esély!

Hírdetés

Új otthon – új esély a zónázásnak!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Én is folyamatos újrakezdő vagyok. :(
  Májusban költöztünk az új lakásunkba, és előtte mindig találtam kifogást, hogy miért nem megy. (mindig valami külső tényező volt az, sosem én)
  Aztán már egy ideje beláttam, hogy ez nálam egyszerűen nem működik. Nem más a hibás, hanem én vagyok az. Képtelen vagyok renszeresen csinálni valamit. Tény, hogy kifogást most is találok, de ez már valóban csak kifogás, nem valós indok.
  Ennek ellenére folyamatosan próbálkozom, és a rutinokból nem egyet elsajátítottam már, amik talán örökre megmaradnak. Már ezért Megérte. :)
  Sok sikert neked, és kérlek, időnként tudasd velünk, hogy haladsz! 💟

  • Köszönöm, igyekszem! ^^ A decemberemnek még nem választottam témát, lehet, hogy az otthont helyezem fókuszba a boldogságtervben!
   Szerintem ne légy szomorú amiatt, hogy nem megy! Eleinte én is csalódott voltam, kudarcként fogtam fel, hogy mások mondjuk gyerekek, nagy ház, nagy kert mellett tudják csinálni azt, amit én nem tudtam alkalmazni úgy, hogy egy szoba volt az életterem… De éppen ezért raktam be az illusztrációt, hogy “measure by progress not comparison”, azaz a fejlődésedet nézd, ne mások eredményeit! A napi rutinok már önmagukban is áldást jelentenek. Számomra a napi kétszer két perc hotspot takarítás már az első héten meghozta azt az eredményt anno, hogy a kanapét, ami azelőtt ki sem látszott a rádobált ruhák halmaiból, felszabadítottam, és utána is éveken át rendben tudtam tartani. Oké, ez egy nevetségesen kicsi eredmény olyasvalaki teljesítményéhez képest, aki egy több szobás házat tart egyben, ahol folyamatosan gyerekek és kisállatok randalíroznak, de igenis nagy eredmény magamhoz képest, egy olyan ember számára, aki folyamatos szégyenben élt, hogy nem hívhat vendéget, mert nem tudja hova leültetni őket, ma pedig már el sem tudja képzelni, hogyan lehetett úgy élni, hogy a fél ruhatára a kanapén hevert összegyűrve…
   Ezek az apró dolgok olyasmik, amik miatt érdemes volt mindig újrakezdeni, akkor is, ha tökéletlenül ment vagy csak ideig-óráig. Én most nagyon hálás vagyok azért, hogy ha eddig nem is zónáztam, de itt az új házban nem nulláról kell kezdeni, hanem legalább a rutinok megvannak. A többi pedig majd alakul, látod, ahogy én is kutattam, olvastam, nyitott szemmel jártam, találtam olyan módszert, ötletet, tippet, ami jobban illik hozzám, ötvözhető a korábbi tudással, a korábbi próbálkozásokkal.
   Szerintem hagyd a fenébe a tépelődést vagy a szégyenkezést, hogy eddig hányszor futottál zátonyra, és ha látsz valami szimpatikusat, próbáld ki! Fogd fel úgy, hogy ha tíz próbálkozásból egy lesz maradandó, akkor kilencszer tettél valami jót a lakásodért (akkor is, ha nem lett belőle rutin, csak egyszeri kaland), és lett egy új hasznos rutinod! ;)

 2. Visszajelzés: Boldogságterv #9 – Harcok, vesztesek és szabályszegők | Kincsesfüzet

 3. Visszajelzés: S.O.S! Nagytakarítás! | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s