{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Idegesítő szokások

Az eheti {Vigyázz! Kész! Posztolj!} témája az idegesítő szokások. Sokat gondolkodtam rajta, hogyan közelítsem meg a témát anélkül, hogy panaszfalat csinálnék belőle. Végül ez a jótanács ötlött fel bennem, amit korábban kaptam: ha valakiben meglátsz egy tulajdonságot, ami végtelenül bosszant, gondolkozz el rajta, mi a feladatod vele kapcsolatban! Akár ezoterikusan fogjuk fel a dolgot azzal a megközelítéssel, hogy az életben folyamatosan feladatokat kapunk és mindennek célja van, akár tudományosan azzal a megközelítéssel, hogy agyunk válogat az információk között, és ha valamit észrevesz, annak oka van, a lényeg ugyanaz: okkal veszünk észre (és tartunk idegesítőnek) bizonyos tulajdonságokat másokban vagy saját magunkban, miközben más tulajdonságok fölött egyszerűen elsiklunk vagy könnyedén megtanulunk velük együttélni.

A SWOT elemzés (magyarul GYELV – Gyengeséke, Erősségek, Lehetőségek, Veszélyek) kapcsán már írtam róla, mennyire fontos, hogy a saját jó és rossz tulajdonságainkkal egyaránt tisztában legyünk, de állásinterjún is előfordult már velem, hogy nekem szegezték a kérdést: sorolja fel néhány rossz tulajdonságát. Akkor eléggé meglepett a kérdés, és ami azt illeti, az volt életem első állásinterjúja, és annyira gyakorlatlan eleme voltam a munkaerőpiacnak, hogy tulajdonképpen nem is akartam jelentkezni az állásra, csak valahogy odakeveredtem :), de hasznos tanulság volt ez az élmény abból a szempontból, hogy megtapasztaljam, mekkora vakfoltot jelent, ha az ember nincs tisztában a saját rossz tulajdonságaival, szokásaival – más szóval, az is egy rossz tulajdonság, ha nem tudsz magadról egy rossz tulajdonságot mondani.

Ami a szokásokat illeti, nagyon felületes megfogalmazásban a szokás az, amikor az agy robotpilóta módba kapcsol – amikor külön mérlegelés nélkül, megszokásból, reflexből teszünk dolgokat. Ez egy hasznos és nélkülözhetetlen módszere az agyunk tehermentesítésének, és egy jó alapköve a fejlődésünknek (például a rendszeres hálaadás szokásával), de veszélyeket is rejt, ha olyan tulajdonságokat hagyunk cselekvéssé válni és szokássá gyökeresedni, amik a rossz irányba visznek minket, mert ilyenkor előfordulhat, hogy a robotpilótánk egyenesen egy hegynek kormányoz minket.

„Ügyelj gondolataidra, mert azok szabják meg szavaidat!
Ügyelj szavaidra, mert azok szabják meg a tetteidet!
Ügyelj a tetteidre, mert azok szabják meg szokásaidat!
Ügyelj szokásaidra, mert azok szabják meg jellemedet!
Ügyelj jellemedre, mert az szabja meg sorsodat!” (Charles Reade)

Ti tisztában vagytok a rossz tulajdonságaitokkal, szokásaitokkal?

20140713-222359-80639771.jpg

document.write(”);

Hírdetés

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Idegesítő szokások” bejegyzéshez ozzászólás

  • Hehe. :)
   Nem tudom megválogatni a harcaimat. Ha egy vita elharapózik, személyeskedni kezdek. Nem mindig tudom, mikor kell csukva tartani a számat. (Bár azt sem mindig, hogy mikor kell kinyitni.) Halogatok. Hajlamos vagyok a pánikra és az önsajnálatra. Duzzogok, és általában is nehezen megy az elengedés. Nem tudok táncolni. :P Nehézkesen tartom fenn a barátságaimat és más személyes kapcsolataimat. Nem tudok osztozni, féltékeny vagyok a cuccaimra. Nem figyelek az egészségemre – helytelenül étkezem, keveset iszom, nem sportolok és elsunnyogom a rendszeres orvosi kontrollt. Rosszul rendszerezek. Magasra teszem a lécet és elhagyom magam, ha nem megy minden egyszerre. Szeretek felvágni az ismereteimmel, és igazi kékharisnya tudok lenni…
   Ümm, elsőre ennyi jutott eszembe. :D

   • Nagy része rólam is elmondható, sőt! Szerintem az összes, a féltékenység/osztozkodás leszámításával (annak az ellenkezője igaz rám: ha van mondjuk egy tábla csokim a munkahelyen, akkor rosszul érzem magam, ha a többiek nem esznek belőle. Mellesleg paranoiás is vagyok: biztos velem van bajuk és azért nem akarják a csokimat sem :D ) Szóval egy csónakban evezünk :) De majd csak sikerül leszoknunk legalább egy részéről! :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s