Múlhatatlan rajzfilm klasszikusok

Néhány hete szerencsétlenségemre ottragadtam egy rajzfilm csatorna műsora előtt, és teljesen felzaklatott, milyen igénytelen, fantáziátlan, bugyuta rágógumikat gyártanak manapság… Már majdnem belemerültem a “bezzeg az én időmben” puffogásba, amikor aztán a hétvégén gurgulázósra nevettem magam a Jégkorszak ezredik ismétlésén is, úgyhogy nem, nem csak “bezzeg az én időmben” voltak jó rajzfilmek.

Aztán mindennek a tetejében a hétvégén sikerült nosztalgia-maratont is tartanom, ezért arra gondoltam, hogy megosztom veletek gyerekkorom két kedvenc meséjét.

Nem vagyok jó filmkritikus, úgyhogy a szakértő vélemény helyett legyen elég annyi, hogy talán azért szeretem annyira ezt a két klasszikust, mert formabontóak, merészek, fantasztikus saját világot alkotnak (ahogy a gyerekek is a játék során), és olyannyira nem becsülik alá apró nézőközönségüket, hogy (számomra legalábbis) felnőtt fejjel is teljesen élvezhetőek.

A két múlhatatlan kedvencem pedig:

Macskafogó

20140610-185402-68042609.jpg

Egy futurisztikus világban két “nagyhatalom”, a macskák és az egerek életre-halálra menő harcát mutatja be egy hihetetlenül forgatagos, izgalmas történetben, egy olyan végső megoldással, amiből mindenkinek-mindenkinek-mindenkinek tanulnia kellene. (Van még egyáltalán, akit kímélnem kell a spoilerektől, vagy nincs élő ember az országban, aki nem tudja, hogy ér véget a Macskafogó?…)

Egyszer volt, hol nem volt… az élet

20140610-185516-68116904.jpg

A francia sorozat az emberi test belsejébe kalauzol el minket, ahol fantáziadús képekkel, tudományos igényességgel és elszánt őszinteséggel mutat be egy szintén gigászi harcot: az emberi szervezet mindennapos küzdelmét és munkáját. Merészségét szerintem jól behatárolja, hogy az 1987-ben készült, gyerekeknek szóló rajzfilm sorozat főcímének első három másodpercében szexjelenetet ábrázolnak – hiszen mi mással kezdődhetne az emberi élet története, mint a fogantatással?

Te milyen mesefilmet, rajzfilm sorozatot élvezel még ma is?

Hírdetés

Múlhatatlan rajzfilm klasszikusok” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Vuk, Garfield (régi verzió) Tom & Jerry, Shrek, Jégkorszak. Loony Tunes mesék.
    Amúgy tényleg vannak jó mesék ma is, csak ezeken az ún. mesecsatornákon mennek ezek az agresszív hülyeségek. Engem is felzaklatnak.

  2. a lányom kedvenc meséje most az Egyszer volt az élet :-) ,ő csak bacis mesének hívja! Mai mesékből nagy kedvenc a Fel! Aranyhaj és a Letcho. Régi mesék közül a Pumukli , Magyar népmesék.

  3. ‘Louie élete’ az abszolút kedvenc. Vicces, tele van szerethető karakterekkel, aranyos történetekkel és szerintem jó üzeneteket közvetít. Gyerekként nagyon szerettem, de még mindig megszoktam nézni egy-egy részt youtubeon. A másik pedig a környezetvédő propaganda rajzfilm volt, az ‘Albert mondja, a természet jobban tudja’. Mostani mesékért viszont én se rajongok. Lehet, van kivétel, de nem volt és valószínűleg nem is lesz türelmem megkeresni.

  4. Visszajelzés: {Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Megunhatatlan film | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s