Ha a környezeted a probléma

Másból is olyan heves ellenérzéseket vált ki az a reklám, ami azt mondja, hogy “még egy barátnőkkel töltött délutánon is problémát okozhat a súlyod”? Számomra a reklám üzenete inkább az, hogy még egy barátnőkkel töltött délutánon is problémát okozhatnak a barátnőid – bár nem nevezném barátnőnek azokat, akik kuncogva három számmal kisebb ruhát adnak be a próbafülkébe a gömbölyded lánynak.

Erről Jack Canfield sikertanácsai jutottak eszembe, amik azt hangsúlyozzák, milyen fontos, hogy “válogatósak” legyünk az emberi kapcsolatainkban, és negatív, fanyalgó, lehúzó, energianyelő emberek helyett pozitív kapcsolatokkal bástyázzuk körül magunkat.

Néhány tipp Jack Canfield: A siker alapelvei 25. – Iratkozzunk ki a “hát nem borzasztó?!…” klubból… c. fejezetéből:

  • Járjunk olyan helyekre, ahol sikeres emberekkel találkoznatunk. Csatlakozzunk szakmai szervezetekhez vagy vezetői klubokhoz, végezzünk önkéntes munkát, járjunk olyan tanfolyamokra és összejövetelekre, amiknek a vezetői már elérték azt, amit mi is el szeretnénk érni. (Én a hétvégén megyek Via kreatív időgazdálkodás tanfolyamára!)
  • Tanulmányozzuk a sikeres emberek életét, és ismerjük fel, hogy ők sem szuperhősök, hanem olyan átlagemberek, akik hasonló problémákkal küzdöttek meg, mint mi.
  • Készítsünk listát a minket körülvevő emberekről, akikkel nap mint nap érintkezünk, és a listán + és – jelekkel jelöljük, kik lelkesítenek, derítenek föl, adnak erőt minden nap, és kik húznak le, fintorognak és okoznak rossz élményeket. A negatív emberek társaságát kerüljük, ha pedig úgy látjuk, hogy kirajzolódik valamiféle tendencia (például a munkahelyünkön szinte kizárólag negatív emberek vesznek körül), kezdjünk el gondolkodni és cselekedni annak érdekében, hogy az egész csoportot lecseréljük – nézzünk új munkahely után!
  • Bújjunk a sikeres emberek bőrébe! Próbáljuk ki azokat a dolgokat, amiket ők csinálnak, olvassuk ugyanazt, mint ők, gondolkodjunk az ő fejükkel. Ami bevált, tartsuk meg – ami nem, hagyjuk el, és próbálkozzunk egy másik sikeres példakép taktikájával, amíg meg nem találjuk a hozzánk illőt!

Te hogyan szűröd ki a negatív emberek társaságát?

Hírdetés

Ha a környezeted a probléma” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ezzel egyetertek hogy nem kellenek olyan baratnok akik a fentiek szerint tesznek. Ugyanakkor szerintem azok a baratnok sem jok akik mindig csak azt fujjak amit hallani akarsz nem pedig a valosagot. En szerencsere eleg jo emberismero vagyok igy nincs sok negativ ember korulottem. Aki van egy ilyen ember, azt egy ideig toleralom , meghallgatom es probalom pozitiv iranyba terelni csak sajnos mindig ugyanaz a lemez de turelmes ember vagyok ;-) arrol nem is beszelve hogy szerintem neha a full optimista ember is lehet negativ

    • Természetesen az őszinteség nem egyenlő a negatívkodással, és ha valakinek van néhány rossz napja vagy rossz időszaka, attól még nem lesz negatív ember. De szerintem mind tudjuk, kik azok az emberek az életünkben, akiktől fájdalmasan nyögünk fel, ha csak meglátjuk a számukat a telefon kijelzőjén, észrevesszük őket szembe jönni az utcán vagy halljuk a hangjukat a folyosón közeledni. Ahogy azt is tudjuk, kik azok, akik kihúznak a csávából, akikre támaszkodhatunk, akiktől tanulunk, akik lelket öntenek belénk, akik megmondják a tutit anélkül, hogy meg akarnának alázni, akik megnevettetnek, akiktől szebb, könnyebb, mókásabb, minőségibb lesz az életünk. Amellett szerintem ez nem egy “gonosz és jó harca” szituáció – lehet, hogy aki az egyik ember számára egy karakán, szabadszájú, belevaló barát, az a másikon mindig sebeket ejt (és fordítva, aki az egyiknek egy nyílt szívű, érzékeny lelkizős társ, akivel igazán mély dolgokat oszthat meg, az a másiknak egy mimóza, akit mindig hímes tojásként kell kezelni). Egyszerűen csak nem vagyunk egyformák, így nem is egyforma barátokra van szükségünk. Mindenkinek a saját jól felfogott érdeke, hogy megkeresse azokat a kapcsolatokat, amik előbbre viszik és azokat, amik hátrébb, és a maga javára szelektáljon közöttük.

  2. Egy ideje tudatosan próbálom bővíteni az építő kapcsolataimat és helyükön kezelni a “rombolóakat”. Bátorság kellett ehhez, illetve annak felismerése, hogy nem rossz értelemben vett érdekkapcsolatokról, helyezkedésről van szó, hanem igazi fejlődésről.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s