Mormon péntek – Elesni és felállni

“Amikor fiatal voltam, az elesés és a felállás egyetlen mozdulatsornak tűnt. Az évek múltával azonban arra a nyugtalanító megállapításra jutottam, hogy a fizika törvényei megváltoztak – és nem az én javamra.” (Dieter F. Uchtdorf)

Amikor fejlődéspszichológiát tanultam, az előadáson megnéztünk egy végtelenül bájos kisfilmet arról, ahogy a babák mászni, felállni és járni tanulnak. A rövid film tagadhatatlan bizonyítéka volt annak, hogy az emberek azzal a biztos tudással jönnek a világra, hogy a kudarc nem tragédia, hanem magától értetődő része minden sikersztorinak: hogy a legtermészetesebb dolog elesni, és újra elesni, és megint, megint, megint és még egyszer a padlóra kerülni, és hibázni, és tökéletlenül végezni a dolgunkat, mielőtt sikerre viszünk valamit.

Kedvenc mormon vezetőm, Dieter F. Uchtdorf beszédeit böngészve a kudarcról szóló előadására akadtam, aki a fenti gondolattal indította beszédét, amiben többek közt arra kereste a választ, miért változik meg a kudarchoz való hozzáállásunk, hogyan veszítjük el azt a képességünket, hogy a padlóra kerülés után magától értetődően talpra álljunk?

Miért kezeljük nehezen a kudarcot?

 • Túl sokat várunk magunktól. Bajnokok akarunk lenni – de nemcsak az út legvégén, hanem már közben is. Minden vagy semmit játékot játszunk, és nem akarunk gyengének vagy alkalmatlannak tűnni egyetlen pillanatra sem.
 • Mindvégig biztonságban akarjuk tudni magunkat. Nem vagyunk hajlandóak kockázatot vállalni – inkább elfogadjuk azt, hogy nem hozzuk ki magunkból a legjobbat és elszalasztjuk a lehetőségeinket.
 • Bűntudatba és önmarcangolásba lovalljuk magunkat a kudarcaink után, de nem használjuk fel a kudarcok felett érzett szomorúságunkat arra, hogy a hibákból való tanulás motivációja legyen.
 • Nem fogadjuk el a felénk nyújtott segítő kezet, és főleg nem kérünk segítséget.
 • Nem vagyunk tisztában azzal, hogy kik is vagyunk valójában, kikké akarunk válni és mit is akarunk valójában. Hagyjuk, hogy a figyelmünk elkalandozzon és elterelődjön a legfontosabb céljainkról, így sem energiánk, sem motivációnk nem marad, hogy újra és újra felálljunk és tovább dolgozzunk a stratégiai céljainkon.

Ti hogyan küzdötök meg a kudarccal?

Hírdetés

Mormon péntek – Elesni és felállni” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Nagyon jó cikk! :)

  Sajnos én egyelőre az önmarcangolós technika profi alkalmazója vagyok, de igyekszem változtatni. A leszarom tabletta sokat segít. ;) (Aka: a kettes is jegy. :D)

 2. Elofordul az onsajnalat. Aztan rajovok hogy ez nem a vilag vege. En altalaban csinalok egy A tervet es melle tobb masik verziot. Nem varok sokat igy nem csalodhatok. Epp ezert gondolom ugy hogy sok ember azert vall kudarcot mert tul nagyok az elvarasai, tul gyorsan akarnak mindent elerni. Es ha rovid idon belul nem jon a siker akkor az mar kudarc. Kis turelemmel szerintem tobbre lehet jutni.

 3. Azért a va banque miatt nem ostoroznék senkit, mivel cseppet sem ritkán (és érthetetlenül) sokmindent alárendelünk fontos dolgoknak. Ha valami nagy lemondásokkal, befektetéssel jár, még lehet eredménytelen.
  Megküzdeni? Tanulni a hibákból, igen. Elemezni, új célokat találni. És meggyászolni a veszteséget.

 4. Visszajelzés: Minden hónap első bejegyzése 2014 | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s