Hasznos holmi: lorem ipsum generátor

Szégyen vagy sem, nem vagyok nagy művészetpártoló vagy műértő – az önmagáért alkotott művészet (a szórakoztató irodalmon kívül) soha nem ragadott magával igazán. Engem ritkán találtok ott egy tárlat megnyitón vagy egy szoborparkban elmélkedve. Ellenben mindig rácsodálkozom azokra az alkotásokra, amik mögött használati cél vagy egy kis tudományos érdekesség van. Így például a mai napig örök élmény számomra a Világraszóló Magyarok kiállítás, és a gömböcöt is örökre a szívembe zártam.

Ugyanígy mindig megmelengeti a szívemet a lorem ipsum mintaszöveg, ami egy máig ismeretlen reneszánsz kori nyomdász alkotása, és a latinhoz hasonló hangzású és tagolású, jelentés nélküli vakszöveg illetve annak változatai a mai napig hasznos segítséget nyútjanak honlapok és nyomdai termékek tipográfiájának, kinézetének kialakításához. (Bővebben: itt.)

Tőlem például a NaNoWriMo kapcsán szoktátok kérdezni, hogy 1667 szó az vajon mennyi is? (De ugyanez a kérdés felmerülhet akár egy szakdolgozat kapcsán.) Ehhez is jó mankó a lorem ipsum. Ha ellátogattok a Lipsum.com honlapra, a lap alján egy lorem ipsum generátort is találtok, ahol megadhatjátok, hány bekezdésből, szóból, byte-ból vagy listából álló mintaszöveget szeretnétek kapni. Az 1667 szavas mintaszöveg például átmásolható szövegszerkesztőbe, ha képbe akartok kerülni, hány oldalt jelent, és persze még rengeteg célra használható, ahol egy adott szöveg kinézetét, elrendezését szeretnétek tesztelni vagy bemutatni úgy, hogy a tartalom ne vonja el arról a figyelmet.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s