Grafológia rovat – Ilyen egy grafológus élete

Mivel már volt szerencsém egy grafológiai elemzés alanyának lenni (itt írtam róla), azt már tudtam, hogyan néz ki a grafológus munkája a kliens szempontjából – de nagyon kíváncsi voltam, milyen ez a munka a másik oldalról nézve. Így a grafológia rovatunkhoz erről kérdeztem először Hegedüs Renit.

Miből lesz a cserebogár

Reni is kliensként találkozott először a grafológusok munkájával Pálmai Annán keresztül, akihez magánéleti kérdésekkel fordult. Hozzám (és talán hozzátok) hasonlóan Reni számára is egy kicsit megfoghatatlan volt ez tudomány, nem tudta, vajon mire is kell számítania – majd nemcsak meglepte, de le is nyűgözte a grafológiai elemzés közvetlensége, gyorsasága és éleslátása. Így amikor grafológusa, akivel a beszélgetéseik során a kapcsolata hamar barátivá vált, grafológus iskolát indított Sopronban, Reni örömmel csatlakozott a két éves képzéshez.

Mint minden tudománynak, a grafológiának is rengeteg ága van. Mestere, Pálmai Anna nyomdokait követve Reni is az interaktív grafológia iránt kezdett érdeklődni, ahol az emberekkel való közvetlen kapcsolat legalább olyan fontos, mint az írással, magával az írásmintával való foglalkozás. Ehhez a munkához a szakmai felkészültségen kívül elengedhetetlen az intuíció, az empátia és mindenek előtt az emberszeretet. A képzés során és után rengeteg baráton, családtagon, ismerősön volt alkalma gyakorolni az elemzést, majd ahogy szépen sorban felbukkantak a kíváncsi ismerősök kíváncsi ismerősei, úgy alakult ki észrevétlenül Reni praxisa, ő pedig egyre inkább magára talált ebben a hivatásban, míg végül 2012-ben, egy évvel tanulmányai befejezése után hivatalosan is útjáta indította a vállalkozását.

A grafológus: mérnök és emberbarát

Talán nehezen képzelhető el, Reni geodéta mérnök végzettségével hogyan hozható összhangba az a nyíltszívű odaaás, amivel az emberek felé fordul, amivel érdeklődik a lelkük iránt – de a grafológia tudománya tökéletesen megadja számára ezt az összhangot. Hiszen a grafológusi munkában a “lélekbúvákrodás” mellett ugyanúgy szükséges az is, hogy a szakember kényelmesen mozogjon a mérések és elemzések világában a mérnöki pályához hasonlóan.

A grafológiai elemzés az írásminta felvételével kezdődik – ennek során máris hasznos megfigyeléseket tehet a grafológus, ha jelen van az írásminta papírra vetésekor, de a kliensre is ugyanúgy ráhangolódik, ahogy egy jó pszichológus a pánciensére, felmérve a temperamentumát, a lelki állapotát, az igényeit és a határait, hiszen nem mindenki igényel egyforma kommunikációt. Az írásmintán kívül a grafológusnak fontos még ismernie mindazokat a tényezőket, amik befolyásolják az íráskészséget – ilyen lehet például a kezesség, a neurológiai betegségek, a rendszeresen szedett gyógyszerek, stb.

Mélységét tekintve alapvetően kétfajta elemzésről beszélhetünk: a gyorselemzésről és az átfogó elemzésről. Míg a gyorselemzés azonnal, egy 15-20 perces beszélgetés keretében egy általános képet ad az írás gazdájáról, addig az átfogó elemzés általában 5-7 nap alatt készül el, és egy 60-90 perces beszélgetés keretében sokkal mélyebbre lehet merülni, és lehetőség van olyan speciális témákról is beszélni, mint a pályaválasztás, a párkapcsolatok, az egészég, a tudatalatti parancsok, és még rengeteg más.

Reni elmondta, hogy ha elemeznie kell egy írásmintát, azzal egyrészt igyekszik minél gyorsabban dolgozni, mert akár napok alatt is beállhat egy olyan változás az írásképben vagy a kliens élethelyzetében, ami idejét múlttá teszi az elemzést (bár nagyon drasztikus változás nem gyakori, de velem például pontosan ez történt: anyukám halála után egy rendkívül ingatag, változékony időszakomban adtam át egy írásmintát Reninek, és mire elkészült az elemzéssel, olyan gyökeresen megváltozott az írásképem, mintha látszólag két különböző ember írta volna), másrészt pedig ilyenkor kizárólag egy írásmintával foglalkozik, mintegy együtt élve vele.

Az elemzés egyszerre intuitív és mérnöki munka: az írásmintára rá kell hangolódni, ízlelgetni, személyes kapcsolatba kerülni, ismerkedni vele, figyelni az érzetekre, amiket kelt – emellett pedig egy speciális mérőeszközzel és módszerrel meg is kell mérni az írás jellegzetes elemeit és grafikonokkal tűzdelt, precíz elemzést készíteni róla. Ezek együttese adja végül azt a képet, amelyet a grafológus a személyiségről alkot.

Bár az elemzés eredménye rögzíthető írott dokumentumban is, az interaktív grafológus elsősorban beszélgetés során adja át a megfigyeléseit, és segítőként igyekszik tanácsoktól és szuggesszióktól mentesen okokat feltárni, irányokat mutatni és támogatást adni.

Mit csinál még a grafológus?

Amikor nincs kliense és nincs aktuális írásminta az asztalán, Reni napi rutinjának akkor is része a grafológia. Ilyenkor kutatásokat végez, szaklapokat és szakirodalmat olvas, és igyekszik tartani a kapcsolatot a szakmai közösséggel.

Azon kívül, ahogy az író is író, akkor is, ha épp nem ír, a grafológus is mindig grafológus – ez is olyasmi, amit egyszerűen nem lehet kikapcsolni: a grafológus agy mindig működésbe lendül, ha csak kézírást vagy tollforgató embert lát.

Reni grafológusként a heti rendelési idején kívül felbukkanhat még családi napokon, szakmai napokon, nyílt napokon és konferenciákon. (Ha szívesen hívnátok meg ilyen eseményre, ahol szeretnétek lehetőséget adni az érdeklődőknek, hogy egy gyorsemelzés keretében bepillanthassanak a grafológus munkájába, keressétek bátran!)

És ahogy egy jó papnak, úgy egy jó grafológusnak is folyamatos tanulás az élete – Reni nagyjából félévente vesz részt a grafológusi munkához kapcsolódó továbbképzéseken.

A suszter cipője

Nagyon kíváncsi voltam, hogy Renit a hétköznapokban milyen pozitív és negatív élmények érik a hivatása miatt, mikor hasznos és mikor átkos az, ha az ember végzett grafológus.

Reni elmondta, hogy bizony elkerülhetetlen az önelemzés és az öndiagnózis, de mivel a grafológiával először a jobb önismeret igényével kezdett ismerkedni, ezt egyáltalán nem éli meg negatívan.

A szakmai összejöveteleken, képzéseken és konferenciákon szintén gyakran “akasztják a hóhért”, hiszen itt a grafológusok egymást elemzik. Kicsit olyan lehet ez, mint egy szülői értekezlet egy pedagógus szülőnek – de Reni szerint semmi más nem kell hozzá, csak egy jó adag nyitottság.

Sok nehéz emberi sorssal is találkozik munkája során, és bizony tüskés, bántó természetű kliensek is akadnak, de sokszor megesik, hogy egy első fitymáló, cinikus vagy haragos beszélgetés után, akár hetekkel vagy hónapokkal később érkezik a visszajelzés: mégis igaza volt, és mégis tudott segítséget nyújtani. Számomra szívet melengető volt Reni optimizmusa, ahogy elmondta, hogy sokkal több jó élményt kapott a grafológusi munkától, mint rosszat. Kollégákból és kliensekből egyaránt születtek barátok, és rengeteg pozitív visszajelzés érkezett hozzá és sok sorsot fordított meg – ahogy tőlem is kapott hálás visszajelzést arról, mekkora hatása tud lenni egy ember életére annak, ha egy ilyen elemzés feltár olyan mélységeket, olyan rejtett motívumokat vagy belső konfliktusokat, amiket feldolgozva egészen más irányt vehet egy ember élete.

[Ez a cikk a Hegedüs Grafológia és a Kincsesfüzet blog együttműködésében készült.]

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s