Mormon péntek – Párkapcsolati tanácsok

Valentin-napra akartam lefordítani ezt a cikket az LDS Living Magazinból – nos, kicsit megcsúsztam, de remélem, azért hasznosnak fogjátok találni. Elvégre a szerelem sosem veszíti el az aktualitását.

A cikk felvet néhány kérdést, amit érdemes megvizsgálnunk, mielőtt összekötjük valakivel az életünket – nos, aki nem szeretne olyan gyorsan házasodni, mint a mormon fiatalok, szerintem annak is érdemes feltennie magának ezeket a kérdéseket, hogy felülvizsgálja, vajon a megfelelő partner mellett van-e.

 1. Megnevettetjük egymást? – A nevetés egy olyan gyógyszer, amire gyakran szüksége van egy házasságnak, hogy egészséges maradhasson. Sokat nevetek, ha vele vagyok? Meg tudom nevettetni? Ő megnevettet engem? Tud nevetni saját magán ahelyett, hogy dühbe gurulna? Ezek a kérdések segítenek megállapítani, hogy az együtt töltött idő (tartson az évekig, élethosszig vagy az örökkévalóságig) vidám vagy stresszes időszak lesz-e a számunkra.
 2. Tanulunk egymástól? – Van mit tanulnunk a másiktól? És hajlandóak is vagyunk tanulni, vagy leckéztetésnek és sértésnek érzünk minden alkalmat, amikor a partnerünk ki akarja egészíteni a tudásunkat a sajátjával?
 3. Szeretnénk jobban hasonlítani egymásra? – Egy párkapcsolatban akarva-akaratlanul megváltozunk, hasonulunk egymáshoz. Olyasvalakivel élünk, akire szívesen hasonlítanánk, akitől olyan tulajdonságokat vehetünk át, amikre büszkék lehetünk?
 4. Vonzódunk egymás lelkéhez? – Találni valakit, akihez fizikailag vonzódunk, nem elég, és minél több időt töltünk együtt, annál kevésbé lesz elég. Olyasvalakit választottunk, akinek a lelke is lenyűgöz minket?
 5. Jól kommunikálunk? – A kommunkáció az egyik legfontosabb tényező egy kapcsolatban. De nem mindenki kommunikál egyformán, kinek több, kinek kevesebb, kinek céltudatosabb, kinek lágyabb stílusra van igénye. Tudom, milyen kommunikációt igényel a partnered? Ő tudja, hogyan szeretsz te kommunikálni? Jól igazodtok egymás stílusához? Elégedett vagy azzal, ahogy a családjával kommunikál, akiktől alapvetően tanulta a kommunikációt?
 6. Hogyan neveljük majd a gyermekeinket? – Korainak tűnhet erről beszélni egy kapcsolatban akkor, amikor még nem aktuális a kérdés, de sokkal fájdalmasabb lesz felvetni és esetleg összeegyeztethetetlen ellentétekkel szembesülni akkor, amikor már aktuális lesz. Hány gyereket szeretnénk? Akarunk gyerekeket egyáltalán? Hogy fogjuk nevelni őket, mik lesznek az alapvető elveink és szabályaink?
 7. Hogyan fogjuk kezelni a pénzügyeket? – A pénz egy másik olyan kényes kérdés, amiről nehéz beszélni, de épp ezért szükséges. Hogyan kezelem én a pénzügyeimet? Hogyan kezeli a pénzét a partnerem? Mindketten képesek vagyunk a korlátainkon belül maradni, vagy valamelyikünknek gondjai vannak a pénzzel? Hogyan szeretnénk finanszírozni az életünket? Milyen terveink vannak? Képesek leszünk kompromisszumokra?
 8. Hogyan kezeljük a stresszt? – Mindenkinek vannak nehéz időszakai, az egyéneknek és a kapcsolatoknak is. Így fontos tudnunk magunkról és a partnerünkről is, hogyan kezeljük a stresszt, a stresszes életszakasokat. Milyen stresszkezelési stratégiákkal dolgozunk? Tudunk egymásnak segíteni megbirkózni a stresszel, vagy csak tovább bosszantjuk és még feszültebbé tesszük egymásnak a nehéz időszakokat? Jól kommunikálunk nehéz helyzetekben is?
 9. Hogyan kezeljük a konfliktusokat? – Hogyan kezeljük, ha nem értünk valamiben egyet? Kiabálva veszekszünk vagy visszafogottan megvitatjuk a kérdést? Tisztelettel tudunk bánni egymással vitás helyzetekben is, vagy megpróbáljuk bántani a másikat? Megpróbáljuk megérteni a másikat?
 10. Segítjük egymás lelki fejlődését? – Teljesen más utakon járunk, vagy közös hiten osztozunk? Sirituális téren is azon vagyunk, hogy támogassuk egymást és segítsünk egymásnak jobbá válni?

(Forrás: 10 Questions to Ask Before You Tie the Knot)

Szerintetek mik a fontos kérdések még egy párkapcsolatban?

Hírdetés

Mormon péntek – Párkapcsolati tanácsok” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ezzel mindig úgy vagyok, h persze, ezek fontosak, de amikor bele vagy zúgva valakibe, akkor úgysem ezek számítanak. De: nem mondom, hogy a vége nem pofára esés. ;)

 2. A “szerelembe eséskor” valóban nem ennyire tudatosan indulnak a dolgok, ahogy Gabi írja. De pl. a humor szerintem már ott szokott lenni, mint “ok” amiért megtetszik valaki, és a kommunikáció is. -> Ha nincs meg a jókat nevetni, beszélgetni sztem már az első randik kudarcba fulladnak… Sokan emailen, vagy chaten kommunikálnak, vagy sms.ekben, ennek is megvan a varázsa. Nekünk a megismerkedésünk után még három év eltelt mire egy pár lettünk, az hogy az érdeklődés megmaradt az ismeretség elejétől annak köszönhető, hogy nagyon jókat tudtunk beszélgetni. Sokáig nem találkoztunk és Peti keresett meg azzal, hogy sajnálja hogy kicsit elhanyagolt, mint barátot, hiányoznak a beszélgetéseink. :-) Aztán mi sokat msn.eztünk. :-) És egy-két találkozás után már együtt is voltunk. Persze hogy a fizikai vonzalom is megvolt, de a kapcsolat fejlődéséhez kellett a lelki is. A szerelmi kapcsolat egy dinamikus dolog. Változunk, és változik a kapcsolat is folyamatosan. Azt tartom a legfontosabbnak, hogy tudjunk együtt változni és egy irányba haladni. Ahogy egy “beleeséstől” eljutsz a házasságig a felsoroltak közül minden szempont sorra kerűl előbb-utóbb. Én még mindig szeretem nézni Petit, ha gitározik, még mindig “szépkezűnek” látom, és bele tudok esni egy koncert alkalmával… És mindig jobban szeretem akkor is, amikor segít feldolgozni a nehéz napokat, vagy bíztat a gyógyulásom útján. Adódnak tökéletlen napok is persze… Amikor adódik valami feszültség, akár visszafogottan vitatjuk, akár indulatosabban, azt tartom fontosnak, hogy le tudjuk zárni és a lezárás már nyugot és kiegyensúlyozott legyen, legyen valami egyezség vagy konklúzió a végén. Mi valahogy így működünk.

  • Igazad van, különben nem is esnénk szerelembe valakivel. Akkor inkább úgy mondom, hogy bennem ezek nem ennyire tudatosak. Magamtól nem gondolkozom azon, hogy segítjük-e egymás lelki fejlődését. Persze segítjük. Vagy ha megkérdezik tőlem, hogy miért szeretem, nem tudom így megfogalmazni, hogy azért, mert…. Csak érzem, hogy örül a lelkem, amikor együtt vagyunk :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s