Mormon péntek – Írj naplót! 1. rész

Nagy hatást tett rám az, amit a naplóírás fontosságáról olvastam egy mormon kiadványban. (Az Utolsó Napok Szentjeinek Asszonya – Kézikönyv nőknek – A rész, B rész – egyébként leginkább egy retro háziasszonyok könyvére emlékeztet, de vannak benne hasznos gondolatok, mint például ez is.)

A mormonok szerint azért fontos naplót vezetnünk, mert ahogy a Biblia is egy család történetéből, szent emberek feljegyzéseiből és leveleiből áll, ugyanígy a mi személyes feljegyzéseink, gondolataink, családunk és életünk története is hasznos forrás lehet az utódaink számára, akik tanulhatnak, gazdagodhatnak, inspirálódhatnak belőlük, ha ezzel a szándékkal írjuk őket.

Elgondolkodtam, mennyire örülnék annak, ha az anyukám, a nagymamáim vagy a dédmamáim vezettek volna ilyen személyes feljegyzéseket – különösen hogy már egyikük sincs itt, hogy beszélhessek velük, és tudom azt is, hogy amíg még itt voltak, hogy meséljenek, sosem az érdekelt jobban, hogy mit tanácsolnak ötven, hetven vagy nyolcvan éves bölcsességükkel, hanem hogy amikor fiatalok voltak, tizen- vagy huszonévesek, akkor hogyan élték meg a dolgokat.

Azon már sajnos nem lehet segíteni, hogy ők nem hagytak rám ilyen feljegyzéseket, de ha bennetek is megpendített olyan romantikus érzéseket ez a gondolat, mint bennem, akkor jusson eszetekbe, jusson eszünkbe, hogy még nem késő, hogy a mi gyermekeink, unokáink, dédunokáink forgathassanak ilyen naplókat.

Ötletek a kézikönyvből, hogy mit írhatunk egy ilyen személyes feljegyzésbe, ami az utódaink családi “Bibliájának” része lehet, amit inspirációért, útmutatásért, válaszokért forgathatnak majd:

  1. Célok, remények és törekvések
  2. Munkahelyi élmények
  3. Problémák, és hogyan oldódtak meg
  4. Örömteli és szomorú percek családtagokkal
  5. Kapcsolatunk másokkal
  6. Legmélyebb gondolataink
  7. Események, melyek erősítették hitünket
  8. Jelentős családi események
  9. Megbirkózás csapásokkal
  10. Különleges új tudás
  11. Bizonyság
  12. Tanácsok utódainknak, akik majd olvassák írásunkat

(Forrás: Az Utolsó Napok Szentjeinek Asszonya, B rész, 19. lecke – Családunk története és élettörténetünk)

Jövő héten még több naplóírós ötlettel jövök.

Hírdetés

Mormon péntek – Írj naplót! 1. rész” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kimi, I have been using google translate to keep reading your posts! I know it doesn’t translate exactly correct, but bothies close enough to understand. I love your Mormon Friday posts. They help me to remember why we do certain things as members of the church. I have recently been doing some family history work and so wish there were journals to read!! Keep up the great blog posts, I have been a member of the church for 27 years and am still learning new things all the time!

  • Thank you for reading me! :) I’m so glad you find this topic interesting!
   I also checked the google translate version of the article – it was funny. :)

 2. Timikém, miután ilyen híressé váltál, hogy külföldiek is olvasnak, komolyan el kellene gondolkoznod azon, hogy fordítsd a blogodat. ;) (Felesben, mert azért a magyar szöveget mindenképp tartsd meg!) Mit szólsz hozzá?

  • Komolyan gondolkodom rajta. :) De most olyan időszak van, hogy magyarul is épp elég életben tartani a blogot – remélem, hogy még idén eljön a kétnyelvűség ideje is. :)

 3. Naplót írni jó dolog, de sokszor túl lusta vagyok hozzá… Mostanában azért erőt veszek magamon és próbálkozok egy hálanaplóval. Mert lehet, hogy fárasztó minden nap lejegyezni az aznap történteket, de évek múlva nagyon jó visszaolvasni őket, úgyhogy ezt tartom szem előtt!!
  Ja, és bele fogok kukkantani abba a bizonyos retro háziasszonyok könyvébe is :) És én is gratulálok a bővülő olvasókörödhöz!

  • Köszönöm! :)
   Majd mesélj, hogy tetszett! Már a retro háziasszonyok kézikönyve. :)
   Én most elektronikusan naplózok (majd írok arról a napló alkalmazásról is, amit használok), és nagyon jó benne, hogy minden nap adott időben csipog, így nehezebb elbliccelni. :)

   • Ez jól hangzik, már várom a bejegyzésed az elektronikus naplózás részleteiről! Így a majdani gyerekeidnek és unokáidnak biztosan nem kell majd szomorkodniuk, hogy nem hagytál nekik személyes feljegyzéseket. :)

 4. Hasonló elgondolásból kezdtem naplózni húszas éveim közepén. És ha lesz gyermekünk, nagyon szeretnék babanaplót is vezetni. Hiába a digitális világ minden csodája, elvésznek az infók, a digitális képek, videok… Ez a règi reklám jut eszembe: “…a szó elszáll, de az írás marad, ha van közeledben egy papír darab…” ;) Köszi a bejegyzést!

  • Próbálkoztam én is a kézzel naplózással, karácsonyra vettem magamnak naplót – de egyszerűen annyival lassabb és körülményesebb, főleg úgy, hogy én tíz ujjal gépelek, hogy nem bírtam megmaradni vele, marad az elektronikus napló…

   • Hogy “ne vesszen kárba” érdemes kezed ügyébe maradjon, és ha történik valami különleges vagy valamihez kézzel fogható emlék fűz, azt ott tudod gyűjteni. Én korábban imádtam a naplóimba mozijegyet, színházjegyek, újságkivágást, lóherét, virágot, fotót, képeslapot, csokipapírt ragasztani, szinte életre keltek a lapok és nagyon jól esik néha bele-bele kukkantani.

 5. Visszajelzés: App ajánló: Day One – A napló alkalmazás | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s