Hogyan állíts össze egy inspiráló beszédet?

A mormon péntek rovatomban már több videót is hoztam a mormon üzenetek csatornáról. Aki szeretné megtanulni, hogyan írjon hasonlóan frappáns, szívhez szóló, rövid inspiráló beszédeket, annak talán hasznos lesz ez a cikk, amit az LDS Living Magazinból hoztam el.

Thomas S. Monson elnök beszédeinek tanulságaként öt tipp, aminek segítségével jó inspiráló beszédet írhatsz:

  1. Használj fel egy igaz történetet! A legjobb módja, hogy megragadd a közönség figyelmét és felkeltsd az érdeklődésüket a téma iránt, az, ha egy igaz történettel indítasz. Nem kell, hogy ez a saját történeted legyen – ha nem tudsz felidézni olyan személyes emléket, ami megfelelően illusztrálja a mondandódat, mondd el valaki más történetét.
  2. Tedd fel magadnak a kérdést: hogyan illusztrálja ez a történet a mondandómat? Meg kell találnod a valódi kapcsolatot a történet és a témád között. Ne mesélj irreleváns történeteket csak azért, mert szórakoztatóak, és ne akarj összefüggést erőltetni oda, ahol nincs.
  3. Fogd rövidre! Bármennyire szeretik is az emberek a történeteket, ha túl hosszúra nyúlnak, a hallgatóság elunja magát. Ne merülj el a részletekben, hanem mindig tartsd szem előtt a fő üzenetet, és mindent, ami nem szolgálja a célt, lépj át.
  4. Tisztázd és emeld ki a tanulságot! Ha egy háromszáz főből álló közönség előtt beszélsz, akkor a történetednek háromszáz különböző értelmezése születik. Ezért tisztázd, hogy mit akartál üzenni vele, és többször is ismételd el, mi volt a tanulság, amit át akartál adni.
  5. Kösd az üzenetedet a szentírásokhoz! Támaszd alá a történetedet azzal, hogy a szentírásokból származó idézetet keresel a témában. (Megj.: természetesen más forrásból származó idézetet is kereshetsz az üzeneted megerősítésére.)

Hírdetés

Hogyan állíts össze egy inspiráló beszédet?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s