A listaírás boldogabbá tesz

Kedvenc boldogságkutatóm, Gretchen Rubin a listaírás nagy rajongója. Szerinte a listaírás olyasmi, ami önmagában is boldogabbá tudja tenni az embert. Ezért lett nagy rajongója Sei Shonagon Párnakönyvének, ami olyan listákat tartalmaz, mint például Dolgok, amiktől gyorsabban ver a szívem; Ritka dolgok; Dolgok, amiktől tisztábbnak érzem magam; Emberek, akik elégedettnek tűnnek önmagukkal; Emberek, akik olyan változáson mentek át, mintha újjászülettek volna.

Sokan írunk hálalistát a blogunkon (Hálás hétfő, Things I Love Thursday, Little Reasons To Smile), kedvenc bloggerem, Via pedig azt hiszem, nagyon sok örömet okozna Gretchen Rubinnak is, hiszen ő is a listaírás nagymestere: a Miért ne? gyűjtemények és a tematikus ötlettárak (például karácsonyi ötletek, szokatlan randiötletek, jó ABC, stb.) nagy rajongója vagyok a blogján.

A listaírásban az a jó, hogy fókuszált figyelmet hoz létre, a figyelem pedig pihentet, ugyanakkor ha ügyesen választunk témát, azzal kiléphetünk a megszokott kerékvágásból, új utakra terelhetjük a gondolatainkat, miközben levesszük magunkról azt a terhet, hogy összefüggő, kerek, eleje-közepe-vége szerkezetben kell megfogalmaznunk mondandónkat. Ez a képlet pedig nagyon jó frissítőül szolgálhat az elmének.

Ti szoktatok listát írni? Mik a kedvenc listatémáitok?

Hírdetés

A listaírás boldogabbá tesz” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Nekem a tanulásnál, előadásoknál és a blogírásnál is hihetetlenül hasznos. Valóban segít összerendezni a gondolataimat. A feladatlistáimat is lelkesen írom, de még nem mindig jutok el odáig, hogy mindent kihúzzak róluk. :D

  2. Napi teendők, célok, bevásárlás (legalább 3 féle, mert megyünk az Auchanba, a Lidlbe és az Aldiba is xD)… és kb. minden. Én is mániákus listaírogató vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s