NaNoWriMo inspiráció: könyvek, amik egy hónap alatt születtek

Ahogy közeledik a november, egyre inkább a NaNoWriMo körül forognak a gondolataim – remélem, elnézitek nekem.

Talán annak is érdemes kicsit belepillantania ebbe a kalandba, akinek nincsenek írói ambíciói. Mert megírni egy könyvet egy hónap alatt… őrültségnek hangzik, nem igaz? Különösen úgy, ha az ember nem főállású író, hanem munka, háztartás, esetleg tanulás, gyereknevelés és egyéb kötelezettségek mellett űzi ezt a kalandot.

A sikertörténetek közt az egyik induló, Sujin Headrick, akit bevallása szerint a NaNoWriMo változtatott magányos kamaszból magabiztos felnőtté, így ír a sorsfordító élményről: “Rájöttem, hogy ha meg tudok írni egy könyvet egy hónap alatt, akkor bármit meg tudok tenni a világon.”

Megtapasztalni, hogy többre vagyunk képesek, mint hittük vagy valaha is elképzelni mertük volna, fantasztikus érzés. Van, akinek az írásban kell kipróbálnia magát, van, akinek egészen másban. De akármibe vágunk is, segíthet, ha tudjuk, a saját szemünkkel látjuk, átérezzük, hogy lehetséges.

“Többek között azért olyan nagyszerű ebben a lehetőségekkel teli, modern jóléti társadalomban élni, mert szinte mindennel, amibe bele szeretnénk vágni, valaki más is próbálkozott már.” – írja Jack Canfield: A siker alapelvei c. könyvében.

Nekem nagyon inspiráló volt szembesülni azzal, hogy mely könyvek első kézirata született meg a NaNoWriMo egy hónapja alatt a hajrában. Egy lelkes moly, Ági összegyűjtötte ezeket a könyveket. Így ír a polc ismertetőjében:

A NaNoWriMo (azaz National Novel Writing Month) egy évente megrendezett írós kihívás, ahol egy hónap alatt kell 50.000 szót megírni. Míg a legtöbb embernek ez csak gyakorlás, van, akinek sikerül megírnia élete regényét. Ezek a kötetek a NaNoWriMo alatt láttak napvilágot.

20131020-080704.jpg

A kötetek listáját itt böngészhetitek végig.

Aki kedvet kapott az íráshoz, de úgy gondolja, már késő, hiszen itt a nyakunkon a november és még csak ötlete sincs, nem hogy terve, az ne csüggedjen, hanem olvassa el a tavalyi utolsó pillanatos beugróknak szóló cikkemet, köszönjön be a magyar régió fórumán, és barátkozzon meg a gondolattal, hogy alig több mint egy hónap múlva egy első kézirat birtokosa lehet!

Hírdetés

NaNoWriMo inspiráció: könyvek, amik egy hónap alatt születtek” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hát, minden egyes erről szóló blogposztod után egyre jobban szeretném elkezdeni… :) Úgyhogy a következő három napban megpróbálok írni egy vázlatot, kitalálni valamit az elromlott laptopom pótlására, és akkor már semmi sem állhat az utamba :)

 2. Kedves Timi!
  nagyon lelkesitőleg, valódi hozzáértéssel irtál a várható nehézségekről.Nagyon szeretnék belevágni, hiszen azt is irtad, hogy ez Neked kb. 2 óra elfoglaltság naponta. Azt kérdezem, hogy a napi adag (ez az 1667 szó hány oldalt tesz ki?
  Válaszod köszönöm, s itt jegyezném meg, hogy lelkes olvasód vagyok egy ideje.
  üdv
  Chateaubriand

  • Nagyon köszönöm!
   Huhh, hát ha agyoncsapsz sem tudtam volna megmondani, hány oldalt írtam naponta, annyira a szószámon és az időzítőn volt a szemem végig… Úgyhogy kipróbáltam neked lorem ipsum mintaszöveggel, és Times New Roman betűtípussal, 12-es betűmérettel, normál sorközzel, 12-es térközzel, normál margókkal pontosan három oldal. :) Ez összefüggő szöveg, nyilván ha van benne mondjuk párbeszéd, akkor szellősebb lesz és oldalszámban több.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s