Blog Action Day 2013 – A szeretethez való jog

A Blog Action Day egy világméretű megmozdulás, ahol a résztvevők egy a szervezők által kijelölt közcélú témában írnak cikkeket saját blogjukon az év egy adott napján – a mai napon. A 2013-as Blog Action Day megmozdulás témája az emberi jogok.

Azt hinnénk, hogy a szeretethez való jog magától értetődő. Azonban az, hogy kinek van joga társadalmilag elfogadott, támogatott szeretetkapcsolatban élni egy általa választott emberrel és kinek nincs, mindig is az adott kortól függő, változékony dolog volt.

Nyugati kultúrákban ma már elfogadott, hogy különböző vallású, eltérő származású, más anyagi vagy társadalmi helyzetű emberek vállalhassák szerelmüket, köthessék össze az életüket egyházi, világi, erkölcsi törvények szerint. Nem volt ez mindig így, viszont elfogadott volt az, amire ma nehezen gondolunk, például a közeli rokonok vagy a fiatalkorúak házassága. Az, hogy a szeretethez kinek van joga, ki kap támogatást és kinek kell rejtegetnie, titkolnia, szégyellnie a másik iránti szeretetét, koronként és kultúránként változó kérdés.

A nyugati világban ma talán az egyik legtöbbet vitatott kérdés a házasságot, a társadalmilag elfogadott szerelmet illetően az, hogy joga van-e szeretni egymást két azonos nemű embernek?

A homoszexualitást sokféleképp titulálták már – volt betegség, deviancia, perverzió, polgárpukkasztás. Rengeteg tévhit és előítélet övezi, és sokszor úgy érzem, ha felmerül az a kérdés, hogy miért nem élhet együtt egy azonos nemű pár ugyanolyan jogokkal, mint egy különböző nemű pár, a végső érv az, hogy “mert csak”: mert homoszexuálisok. Elvégre nem ítéljük el a vakokat, amiért mások, nem bélyegezzük meg a rákosokat, amiért betegek, és nem tiltjuk meg két zenész gyermekvállalását csak azért, mert a zenére való hajlam öröklődhet. Nem küzdünk a nők iskoláztatása ellen, még akkor sem, ha ettől kevesebb gyerek születik, nem lázongunk a nők önrendelkezési és szavazati joga miatt, akkor sem, ha ettől csökken a megkötött házasságok száma, nem tiltjuk ki a nőket a munkaerőpiacról, akkor sem, ha ez megbolygatja a hagyományos családmodellt, és azt sem ítéljük el, ha egy nő a gyermekével együtt kilép egy széthullott, boldogtalan házasságból, akkor sem, ha ezzel megfosztja az apamodelltől (legyen az jó vagy rossz) a gyermekét. Mindezek a dolgok csak akkor jelentenek problémát, ha a homoszexualitás okozza őket – mert csak.

De amit még érdekesebbnek tartok, hogy bár a mai társadalomban mindenki áhítja a nemektől független egyenlő bánásmódot – a nő elvárja, hogy egyenlő szava, fizetése, megbecsülése, esélyei legyenek, függetlenül attól, hogy mi van a bugyija alatt, és a férfi elvárja, hogy ne ő legyen az egyetlen kenyérkereső, ne egyedül kelljen eltartania egy családot, csak azért, mert ő a férfi, mert “ő hordja a nadrágot” – mégis annyira nehéz egy ilyen egyszerű emberi kérdést, mint a szerelemhez való jogot anélkül megítélni, hogy egymás bugyijába kukucskálnánk.

Ezért én arra bíztatok mindenkit: támogasd a szerelmet!

Hírdetés

Blog Action Day 2013 – A szeretethez való jog” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Találtam egy érdekesnek tűnő filmet a témában – a címe: Adéle élete. Október 10-én volt a bemutatója, ha jól tudom, úgyhogy egyelőre max a mozikban láthatjuk, de remélem, később egyéb módokon is elérhetővé válik majd. Ha valaki látta, látja, kíváncsi leszek a véleményére – és persze én is leírom majd az enyémet, ha érdekel valakit. ;) Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=h6SRXX1UF0Y

 2. Már a felütésből tudtam, hogy ez lesz a téma. :)) És örülök neki. :) Az álmom egy olyan világ, ahol a maga szexuális (és érzelmi) vonzódása, orientációja, szokásai mindenkinek a természetes magánügye addig, amíg az a benne résztvevők tudatos döntésének eredménye és mindannyiuk megelégedésére és örömére szolgál. Ez lehetne akár paragrafus is, olyan kereken megfogalmaztam :D

  Csakúgy, mint hogy szeretem a spenótot, vagy inkább a rántott húst. Vagy mindegyiket. Egyszerre. Vagy csak külön-külön. Több adagot egymás után. Ezeken senki nem akad fenn. Vagy egyiket sem szeretem. Csak a rántott spenótot. Vagy a parajos húst. Ez bár szokatlan, de ha valakinek ilyen az ízlése, miért ne. Nem árt vele sem másnak, sem magának. És nyilván vannak olyan (étkezési – pl. anorexia, bulimia) szokások, amelyek károsak az egyénnek. Vagy ha az egyik akarata ellenére meg akarja tömni a másikat valamivel. Még akkor is, ha olyasmivel, amit a másik egyébként szeret, csak most nem kíván. Ezek pszichológiai, társadalmi szinten kezelendő jelenségek.

  Gondolom, értitek a képes beszédemet ;)

 3. Amiket felsoroltál, hogy nem ütköznek ma már meg rajta az emberek… régen nagyon is megütköztek. Sok-sok harc kellett ezek eléréséhez (és még ma is vannak olyan hozzáállású emberek, akik úgy vannak vele, hogy ha a nők otthon maradnának és szülnének, semmi baj nem lenne a világban).
  Ez pozitívum is lehet, hogy előbb-utóbb elérünk oda, hogy a homoszexualitás nem lesz ekkora “nagy dolog” és nem fogják tiltani, üldözni, kirekeszteni, stb.

 4. A szeretethez és az egyéb jogokkal való rendelkezéshez szerencsésnek is kell lennünk szerintem. Minden relatív, és a környezetünk sokat elvehet a jogainkból. Én még naivan bízom abban, hogy haladhatunk jó irányba, ha ezt sokan tudatosan tesszük, kommunikáljuk és elfogadjuk egymást. Kukucskálás nélkül is! :)

  • Nemrég olvastam egy Morgan Freemannek tulajdonított mondást, sokszor eszembe jut azóta, és el-elrötyögök rajta:
   “I hate the word homophobia. It’s not a phobia. You are not scared. You are an asshole.”
   :p

   • Még az sem kizárt, hogy az én tumblr-emen láttad, előszeretettel osztom meg az ilyesmit. :) És erre én is emlékszem. ;)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s