A nyugdíjas éveket élni – mostantól!

Petivel a nászutunkat nem egy kimondottan “nászutas” helyszínre szerveztük – sem pálmafák, sem tengerpart, sem gondolák, sem nászutas lakosztály. Ami azt illeti, lényegében osztrák nyugdíjasokkal osztoztunk a nyaralásunkon – a ráérős reggelikkel, a patakparti sétákkal, az ágyban olvasással. Viccelődtünk is rajta, hogy – akárki akármit gondol is – mi legszívesebben már most a sztereotip osztrák nyugdíjasok életét élnénk.

Tim Ferris: 4 órás munkahét c. könyve jutott róla eszembe, ami azt írja, hogy ahelyett, hogy egész életünkben a nyugdíjat várnánk és a nyugdíjra spórolnánk, inkább osszuk el nyugdíjas kori élményeinket egész életünkre. Így nem kell átélnünk azt a csalódást – ha egyáltalán nyugdíjba vonulhatunk -, hogy közel sincs arra energiánk, kedvünk, indíttatásunk, amit negyven évig álmodtunk meg magunknak azokra a késői évekre, és ami miatt negyven éven át a fogunkat összeszorítva dolgoztunk. Nyugdíjas terveinkről egyébként is kiderülhet, hogy nem is a nyugdíjra vártunk velük, hanem arra, amit a nyugdíj jelképezett a számunkra – egy kis szabadságot, nyugalmat, a felelősség letételét, a felszabadult “második gyerekkort”, ami megenged olyan dolgokat, amikről úgy gondoljuk, egy felnőtt, felelősségteljes, komoly dolgozó ember nem engedhet meg magának.

A nászutunk helyszínére sokféle javaslatot kaptunk – pálmafák, tengerpart, gondolák, egzotikum, kaland, kultúra, múzeumok, élmények, nyüzsgés. Mi inkább a “nyugdíjas éveket” választottuk.

Ti mivel szeretnétek eltölteni a nyugdíjas éveiteket? Hogyan tudnátok ezt megvalósítani most?

Hírdetés

A nyugdíjas éveket élni – mostantól!” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Milyen igazad van: nagypapám mindig is várta, hogy majd nyugdíjasan kedvére olvashasson és sétálhasson sokat. Mire nyugdíjba ment annyira rossz volt a szeme és a lába, hogy egyiket sem tudta megvalósítani és így nagyon hosszúak voltak számára a nyugdíjas napok… Ezért megfogadtam, hogy nem fogok így tervezni a nyugdíjas évekre, mert könnyen közbejöhet bármi

    • Tedd meg most! :) És akkor nyugdíjas korodra lesz időd a valódi nyugdíjas terveidre, nem kell a bakancslistád pipálgatásával töltened az időd. ;)

  2. Én kreatív tanfolyamokra szeretnék járni – kosárfonás, ezüstmívesség valamilyen formája, masszírozás stb. -, aztán szeretnék elég időt és pénzt, hogy mindezen hobbijaimnak otthon is élhessek. Ezen kívül olvasni, gitározni, sétálni, kirándulni, netezni szeretnék. (Oké, csaltam, a netezés eredetileg a második volt a sorban. :P) No meg végre egy nyugalmas napot, amikor semmilyen betegségemre nem gondolok – de azt hiszem, ez éppen azt jelzi, ideje már a nyugdíjas éveimet élnem. :D

    • Abszolút kivitelezhető! Mind megoldható a hétköznapokban. Keress tanfolyamot, kezdd el apránként összerakni az árát, aztán menj el. Kezdd el rögtön kamatoztatni, árulj a Meskán, és már el is kezdtél gyűjteni a következő tanfolyamra! A többire meg szakíts időt. Ne légy maximalista, ne akarj mindent egyszerre, de csempészd bele a hétköznapokba, csípj le egy kis időt innen-onnan!

  3. Egy ideje én is újra sokkal többet olvasok. Nekem ugyanis ez volt az egyik, amiért visszasírtam a “gondtalan” kisiskolás és kamaszéveket, és előre sírtam a nyugodalmas nyugdíjaskorért. De már inkább eldobok mindent egy random péntek délutánon, ha épp olyanom van, bebújok az ágyba és előveszek valami jó könyvet. A nyugdíjba vonulásnak pedig már csak a pénzügyi részével szeretnék élni. De azért erről majd kérdezzetek meg még úgy negyven év múlva újra :D

  4. Én is ismerek olyat, aki azt mondta, “majd ha nyugdíjas leszek, akkor egész nap csak aludni fogok…”. Sajnos olyan rosszul van fizikailag, hogy nagyon keveset alszik most, hogy már nyugdíjas.
    Én nem terveztem így kifejezetten, de a sok olvasás és (ingyen) utazás, fürdőbe járás benne van :) Igazából ezeket mind meg lehet most is valósítani (csak nem ingyen utazok), igyekszem is, remélhetőleg nyugdíjasként mások lesznek majd az arányok :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s