Bármelyik könyv cselekménye: valaki keres valamit

Via tumblr-jén találtam egy “szókimondó listát” íróknak szóló tippekkel.

A tizes pont a következő:

10. A történetek rohadtul egyszerűek. BÁRMELYIK KÖNYV CSELEKMÉNYE: valaki keres valamit. SZÓRAKOZTATÓ VÁLTOZAT: megtalálja. SZÉPIRODALMI VÁLTOZAT: nem találja meg. Rohadtul ennyi az egész.

Randy Ingermanson hópihe-metódusa sem indul ki másból:

Foglald össze egy mondatban a regényed! Kösd össze a nagy képet a személyes képpel. Melyik karakter veszítheti a legtöbbet? És mit akar nyerni?

Azaz: ki keres és mit?

Ha épp nincs regényötleted, amin elkezdhetnél dolgozni, játssz a kedvenc olvasmányaiddal! Vizsgáld meg a történeteket ilyen szempontból: ki és mit keres bennük? Előfordulhat, hogy még a főbb karakterek közül is több variációt fel tudsz sorolni – tedd ezt! Nézd meg a történetet több szempontból, és elgondolkodhatsz azon is, mennyire terelődött volna más síkra a regény, ha a főhős (ki) és a főszál (mit) hangsúlya máshova tevődött volna, például egy mellékszereplőre. Hogy nézne ki A Gyűrűk Ura, ha elsősorban nem arról szólna, hogyan keresi Frodó a Végzet Hegyét, hanem arról, hogyan keresi Éowyn a férfiak tiszteletét? Hogyan alakult volna a Harry Potter sorozat, ha a fő téma nem az volna, hogyan keresi Voldemort Harryt, hanem hogy hogyan keresi Piton professzor az elveszett fiatalságát?

Ha követed Randy Ingermanson tanácsát, és név nélkül fogalmazod meg ezeket az egymondatos “valaki keres valamit” típusú bázisokat, még az is előfordulhat, hogy az alapműtől függetlenül találsz egy gondolatot, ami beindít benned valamit, amiről szívesen írnál.

Írjatok nekem néhány “ki és mit keres?” típusú mondatot a kedvenc olvasmányitokhoz!

Hírdetés

Bármelyik könyv cselekménye: valaki keres valamit” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Tüskevár: Bütyök ki akar törni a szegénységből és tanulni, tovább fejlődni, többet keresni akar, egyben a sokat dolgozó és fáradt mosónő anyjának segíteni.

    Star Wars: Yoda újra fel akarja éleszteni az Erő jó oldalát és ismét jediket nevelni. :)

  2. Michael Cunningham: Otthon a világ végén. Rafinált regény, mivel az egyes fejezeteket más-más szereplő “meséli”, így szabadon választhatunk főszereplőt. Bár talán Jonathan a központi figura. Nekem mindenképpen. Egyébként mindenki a saját boldogságát keresi benne, a maga kusza érzelmei között. Kíváncsi lennék Ned sztorijára, ahogy keresi a fiában a majdani családapát, a feleségében a hajdani nőt, a mozijában a megnyugvást, az életében a célt. Bár nem egy túlhájpolt regény, én nagyon ajánlom, érdemes elolvasni.
    Egyből írhatnékom is támadt róla! :D

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s