Nelson Mandela napja

Tudtátok, hogy nemcsak a Kincsesfüzet születésnapja van ma, de például Nelson Mandela béke Nobel-díjas politikus és emberjogi harcos születésnapja is? Én például nem tudtam, de ma szerencsére értesültem róla, és nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ilyen jeles napon sikerült útjára indítanom a blogomat, ezt jó csillagzatnak tekintem.

A ma 95 éves Nelson Mandelának a Nickelback együttes alábbi inspiráló dalával és klipjével szeretnék boldog születésnapot kívánni:

A videóban látható szövegek gyorsfordítása:

Mi lenne, ha mindenki törődőbb lenne?
1984. Bob Geldof zenei újságíróból lett punk rock frontembert, megérintett egy riport az afrikai éhínségről, és megkezdte harcát az éhezés ellen. Geldof szervezte meg a világ első világméretű jótékonysági koncertjét. Ez volt a LIVE AID. Világszerte 100 előadó lépett fel, összesen 1,5 milliárdos közönség előtt. 150 millió fontot gyűjtöttek össze, mindössze egy nap alatt.
1976. Betty Williams recepciós és két gyermek édesanyja tanúja volt, ahogy három gyermeket megöltek Észak-Írországban a politikai lázongások alatt. A tragikus eseményt követő két napban Williams 6000 aláírást gyűjtött össze a békéért, ezután pedig 10000 embert vezetett egy békemenetben a gyermekek sírjához. A békés felvonulást tüntetők verték szét. Egy hét múlva az asszony újabb menetet szervezett, ami ezúttal 35000 fősre nőtt. 1976-ban Betty Williams elnyerte a béke Nobel-díjat.
1961. Portugáliában két diák tósztot mondott a szabadságért. 7 év börtönre ítélték őket. Peter Benenson brit ügyvédet sokkolták az események, és hogy támogatókat gyűjtsön a diákoknak, levelet írt egy helyi újságba. A reakció olyan elsöprő erejű volt, hogy külön bizottságot kellett alapítani a kampány megszervezésére, ami hamar világméretű mozgalommá nőtte ki magát, és ma úgy ismerjük, hogy Amnesty International.
Az 1920-as évek. Egy kis Dél-afrikai faluban egy fiú arról álmodott, hogy egy nap az országában az emberek egyenlőségben élnek. Több évnyi aktivizmus után hazaárulásért életfogytig tartó börtönre ítélték. [belépés csak európai gyermekeknek] Álmát az egyenlőségről azonban soha nem hagyta elveszni. 27 évnyi raboskodás után, 1990-ben Nelson Rolihlahla Mandelát végre szabadon bocsátották. Nelson Mandela ezután Dél-Afrikát az első demokratikus választásokig vitte. Közel 19 millió ember szavazott. Nelson Mandela megnyerte a választást, eltörölve a rasszista apartheid rezsimet, ami 46 évig osztotta meg Dél-Afrikát.
„Soha ne kételkedj abban, hogy elkötelezett polgárok kis csoportja megváltoztathatja a világot! Valójában ez az egyetlen működő módszer.” – Margaret Mead

♥ ♥ ♥

Senki se születik úgy, hogy gyűlöl egy másik személyt a bőrszíne vagy a származása vagy vallása miatt. Az embernek meg kell tanulnia gyűlölni, ha képes a gyűlöletet elsajátítani, akkor meg lehet tanítani a szeretetre, mert a szeretetet az emberi szív sokkal természetesebbnek érzi, mint az ellentétét. (Nelson Mandela)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s