Hogyan indítsak blogot? – Az első lépések

Nemrég a családunk egy kedves tagja tanácsot kért tőlem: blogot indítana, hogyan fogjon hozzá? A blogírással kapcsolatban ugyan már írtam egy kétrészes, hosszú cikket, de megpróbálom még néhány tanáccsal megtoldani, egészen a kezdetekig visszanyúlva.

Miről írjak?

Ha valaki blogot akar írni, nem árt, ha van mondandója. Ha egy téma specialistája (szakmai vagy lelkes amatőr szinten), a téma eleve adott, de akinek nincs kifejezett küldetése, az is belekezdhet egy blog írásába.

Ahogy a művelődéstörténet professzorunk megfogalmazta: az értelmiség munkája az, hogy értő módon gondolkodjon, és gondolkodása eredményét megossza másokkal. Ennek remek formája a blogolás – persze nemcsak filozófiáról vagy politikáról lehet a társadalom számára hasznosan írni. Akárhogy is, a blog sem más, mint egy elmélkedési folyamat végterméke, így arról érdemes írni, ami körül a gondolataink forognak, amiről szívesen beszélünk, amiről akár órákig is tudnánk társalogni.

A témakör behatárolása

Mielőtt nekifogtam a blogom írásának, hogy biztos lehessek benne, jól határoltam be a témakört, és hosszú távon is hűséges tudok majd maradni hozzá, végeztem egy kis tesztet. Ezt mindenkinek jó szívvel ajánlom, ha egy blog indítása előtt áll, mert a bizonyosság megszerzése mellett az első hetek munkáját is megkönnyíthetjük.

A tanácsom tehát egyszerű: fogj egy papírt vagy nyiss egy dokumentumot, és kezdd el listázni azokat a cikkeket, amikkel indítani fogod a blogot. Nem kell megírnod a cikkeket, de írd fel a címüket, és legalább pár szóban vázold fel a tartalmukat. Gyűjts össze legalább 15-20 cikkötletet.

Ezzel nemcsak az első néhány heted munkáját könnyítetted meg, hanem nagyjából behatároltad a témakörödet. Előfordulhat, hogy valamiről, amit a blogod egyik fő témájának szántál, egyetlen konkrét cikk ötlet sem jut eszedbe (én így jártam a művészetekkel…). Az is lehet, hogy kiderül, hogy van egy témád, ami túlragyogja a többit. Ebben az esetben megfontolandó, hogy egy általános (pl. életmód) blog helyett egy tematikus blogot szánj inkább a témádnak (pl. receptek, háziállatok, stb.).

Persze idővel formálódhat a témakör és a koncepció (ahogy én igyekszem személyesebb tartalommal is feltölteni a blogot, amit eredetileg egyáltalán nem terveztem), de túl nagy változás nem várható, és nem is fair az olvasótáboroddal szemben.

A blog neve

Én azt tartom jónak, ha a blog neve megegyezik a webcímének a szövegével, egyszerűen azért, mert így az olvasóknak csak egy nevet kell megjegyezniük. Hiába Kincsesfüzet a blog fantázianeve, ha az olvasóknak azt kell észben tartaniuk, hogy a mytreasurebox.hu címre kell kattintaniuk az eléréshez. Szintén nem árt leellenőriznünk, hogy a kitalált fantázianevünket nem foglalta-e már le valaki – részemről még a példának használt mytreasurebox.hu címre is rákerestem.

Mielőtt a Kincsesfüzetet indítottam, a blog várható jellegének, tartalmának körvonalazása után fogtam egy lapot, és elkezdtem rá válogatás és mérlegelés nélkül felírni minden névötletet, ami csak eszembe jutott. Volt köztük magyar, angol, rövid, hosszú, frappáns, mókás, egyszerű, ostoba is. Mikor úgy éreztem, olyan hosszú lett a listám, hogy ebből már egészen biztosan tudok választani, először kihúzogattam a vállalhatatlan tételeket, majd ami megmaradt, elkezdtem méregetni, ízlelgetni, és persze beírni a keresőbe, hogy teszteljem az egyediségét.

Be kell vallanom, a Kincsesfüzet név nem volt szerelem első látásra. Kicsit snassznak tartottam, semmi motiváló nem volt benne, és angol nevet terveztem választani. De valahogy erre esett a választásom, egyedi is volt (különösen hogy a szókapcsolat helyes írásmódja kincses füzet), és idővel nagyon hozzám nőtt.

Tehát: a blog neve nem kell, hogy tökéletes legyen, elég, ha megfelelő – lelket úgyis a tartalomtól fog kapni.

Ugorj fejest!

Van témád, konkrét ötleteid és blogneved. Keress egy blogszolgáltatót, regisztrálj, és vágj bele! Írj egy üdvözlő postot, játssz kicsit a megjelenéssel, aztán mihamarabb válassz egy cikket a listádról és írd meg!

Ti hogyan indítottátok el a blogotokat?

Hírdetés

Hogyan indítsak blogot? – Az első lépések” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Köszi a tippeket, nagyon hasznos :) A névvel én is sokat vacakoltam, nehéz olyat találni, ami tetszik és nem foglalt már. Most hogy itt írtad, én teljesen elfelejtettem üdvözlést írni, de most már mindegy. Annak idején a Te előző két írásod olvasása után fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy blogolni kellene, és nem csak az asztalfióknak írni a kis dolgaimat. Szóval köszi :))

 2. Bár én már egy ideje elindítottam a blogom (pontosabban 1 hete), de a tippek így is hasznosak voltak :) legalább láttam, hogy a legtöbb dolgot jól csináltam, mikor nekikezdtem a blogolásnak. (ti. először semmit sem tudtam, csak apránként jöttem rá) A névvel kapcsolatban gondolkodtam a legtöbbet, de végül a honlap cím és az oldal címe különböző lett, mert az oldalnak magyar címet akartam volna mindenképp, de honlap címeként nem tetszett. Szerinted nagy baj ez?

  • Ne aggódj miatta. Az én véleményem sem szentírás. :) Akinek tetszik, majd könyvjelzőzi, követi, felírja, google-ből megkeresi, idővel megjegyzi. :)
   Másik lehetőség még, ha tudsz és akarsz szánni rá egy kis pénzt, egy saját domaint venni. Ha nem jár vele tárhely, nem kerül sokba (nekem a kincsesfuzet.hu kb. 2500 ft két évre), és át lehet irányítani a blogodra. De ez egyáltalán nem létszükséglet, csak mint érdekességet vetettem fel. :)

   • oké, akkor megnyugodtam :) lenne még egy kérdésem, remélem tudsz válaszolni: honnan tudom, hogy milyen kulcsszavakkal találtak rám? mármint másoknál is látom, (pl. a molyon) hogy milyen vicces kulcsszavak alapján találják meg mások oldalait(google-ön keresztül), mert a népszerűséghez kapcsolódóan akkor tudnék azokra a dolgokra koncentrálni jobban…
    valamint, ha csekkolnád a blogomat (a nevemre kattintva) esetleg, szerinted miben kellene fejlődjek? vagy ha hiányzik valami stb…

   • Nagyon kellemes a színvilága a blogodnak. A cirádás betűk gyönyörűek címsorban, viszont szinte olvashatatlanok aprón az oldalsávban. (A kevésbé használt címkéket szó szerint nem tudom elolvasni.) Az oldalsávban a sok apró kép picit zajos, a bejegyzésekben tökéletesek a képek. Nagyon szép a fejléc. És jó a szavazás az oldalsávban, az emberek szeretnek szavazni. :) Ha még nem gondoltatok rá, szerintem legyen rendszeres rovat a szavazások eredményének rövid kiértékelése! A bejegyzések gyakorisága jó, csak így tovább! :)

  • Egyébként rövid webcím ide vagy oda (a kincsesfuzet.hu-nál nem nagyon tudnék egyszerűbbet kitalálni :P), van olyan, aki rendszeresen úgy jön ide, hogy beírja a google-be, hogy kincsesfüzet. :)

 3. És a népszerűsítésre milyen tippjeid vannak? Írtad, hogy már az elején elég sok olvasód volt. Nem akarok én világhírnevet, de azért jobb úgy írni, ha tudom, hogy néhányan tényleg olvasnak is. Utánanéztem ennek úgy nagyjából, de az jött le, hogy jórészt szerencse és kitartás kérdése.

  • Nos, nem mondhatnám, hogy az elején sok volt, inkább azt, hogy rögtön elkezdett szép ütemben emelkedni, és ezt folytatta egy jó darabig, úgy fél évig, majd januárban megállt, sőt vissza is esett – most van ismét jó időszakom, amikor megint kezd fellendülni a statisztikám.
   Ahogy én népszerűsítek:
   – Mindenhol, ahol lehet, beállítom a blogom linkjét. Az elején nagyon sokat számított, hogy Viától átkattintottak, mert releváns, értelmes, érdekes kommenteket hagytam – nem marketing célból, hanem egyébként is, de egy “szuper cikk, írj még”-re biztos nem kapják fel a fejüket az emberek. De mindenhol, ahol járok, beállítom a nevem mellé a blog linkjét, hogy aki akar, megtaláljon.
   – Van Facebook oldalam, ahova a wordpress automatikusan publikál, plusz megosztom az ismerőseimnek is a személyes Facebook falamra. Apukám például, akinek terjedelmes ismeretségi köre van, mindig megosztja a cikkeimet. Facebookról is nagyon sok kattintás jön.
   – Minden bejegyzést címkézek arra, ami szerintem releváns kulcsszó a cikkben, a legtöbb kattintásom keresőből jön, néha félelmetes dolgokkal találnak rám. :)
   – Sokan betettek figyelőbe és több blog oldalsávjában megjelenek, onnan is jönnek kattintások – ez már ugye egy második hullámos klikkszerzés, mert ahhoz előbb el kellett ragadnom az első rendszeres olvasókat. :)
   – Van névjegykártyám, néhány helyen elhelyeztem – például a körmösömnél, a kutyakozmetikusunknál, és a grafológusom is elhelyezte az egészségházban, ahol rendel.
   – Emlegetem, ajánlom, ha valakivel beszélek, osztogatom a névjegykártyáimat, stb.
   De elsősorban: mások blogja, Facebook és kereső. Meg kitartás. :)

 4. Ez szuper sok tipp, köszönöm :) A saját falamon azért nem szeretném megosztani és az ismerősöknek sem reklámozom a blogot, mert elég sok személyes dolgot tervezek leírni, olyanokat is, amit nem akarnék feltétlen megosztani minden ismerősömmel. Aki közel áll, az úgyis tud róla. Így azért viszonylag nehezebb. Viszont ez a névjegykártya dolog nagyon jó:)
  Köszönöm, és ne hagyd abba, mert tényleg jó amit csinálsz ( amúgy én is Viánál találtam a blogodra) :))

  • Nyeh, írtam egy kommentet és elveszett… A lényeg: szerintem ha anonim módon akarsz blogolni, reklámozni is anonim módon lenne tanácsos, különben hamar szétszaladhat a híre.

 5. Csatlakozom én is a sorba, ugyanis én is neked köszönhetően kezdetem el blogolni!! :) Hálás is vagyok érte, de nagyon! Nem csak a blogolásra találtam rá, de maga az írás- mint régi jó barátom- ismét a szenvedélyemmé vált és ezért nagyon hálás vagyok Neked és a Kincsesfüzetnek! Írok is majd egy köszönetmondó posztot a blogomon, amint időm engedi.Azt hiszem,hogy mások nevében is beszélhetek, akik olvasnak téged napról napra, akiket inspirálsz. Köszönet még egyszer és további sikeres munkát Timi!

 6. Én most nagyon fordított leszek, bocsi.:) Nem tudod-e véletlenül, hogy hogyan lehet törölni egy blogot? A bloggerhez tartozom, és szeretném törölni, mert majd újat indítanék, de előbb a mostanitól kellene megszabadulni…

 7. Én a technikai részre lennék kíváncsi: melyik tárhely szolgáltatót ajánlod? Eddig volt már blogspot-os blogom, de nem vált be. A wordpress felé hajlok, de még ismeretlen nekem, kicsit félek tőle. Tudsz segíteni a kezdeti lépésekben, hogyan kell elindulni?

  • Nekem is voltak már kalandjaim más blogszolgáltatóknál, ez alapján a WordPresst a legjobb szívvel ajánlom.
   Ha innen indulsz, akkor az elejétől magyar nyelvű lesz a felület és magyarul terelget: http://hu.wordpress.com
   A regisztráció nagyon egyszerű, a kezelőfelületet és a blog lehetőségeit felderíteni lesz nagyobb kaland. Nem tudom ígérni, de igyekszem a hétvégén írni kicsit bővebben írni a WordPress lelkivilágáról.

 8. Én először a mindennapok érdekességeiről kezdtem el írni, és most is olyanról írok, ami érdekel, engem foglalkoztat. Próbálok sokrétű lenni. A fogalmazásra nagyon figyelek (legalább is igyekszem), mert azért picit hivatalos megfogalmazásban írok, azért az író-olvasó közötti határt is szeretném megtartani. Nálam az élmények és az érdeklődés az, ami beletartozik a témakörbe, esetleg tanácsok, kicsit életmódblog, de még sok változáson kell átmennie, míg eléri a végleges vonalát! :)
  A weboldal címét úgy választottam, ami nagyon rám illik, én inkább angolban gondolkodtam, az engem sokkal jobban megfog.

 9. Visszajelzés: Fotóblog helyett – Fotótúra Dióval | Kincsesfüzet

 10. Szia!
  Nagyon köszönöm ezt a cikket, valahogy elég löketet adott hozzá, hogy elindítsam a saját blogomat :) Már egy ideje lapozgatom a Kincsesfüzetet, és jó pár hasznos dolgot találtam. Bár megpróbáltam a WordPressen is, nekem az valahogy átláthatatlan volt “belülről”, úgyhogy a blogspot lett a befutó, bár még ott is kutatok, hogy mit és hogyan. Címnek valami ütőset szerettem volna, ami rövid, könnyen megjegyezhető és felkelti az érdeklődést, és írtam egy hosszú listát, de mind erőltetettnek tűnt, úgyhogy majdnem elkeseredtem. Aztán végigolvastam az első bejegyzésnek szánt írást, és rájöttem, hogy az egész az ajtók kinyitásáról szól, úgyhogy végül hirtelen felindulásból töröltem az egész listát, és a Szezám mellett döntöttem. (Az előtte felmerülő Alohomora már foglalt volt :))
  Nem tudom, hogy fogja-e bárki is olvasni, de úgy vagyok vele, hogy ez már akkor is ér valamit, ha csak a saját fejemben segít rendezni a gondolataimat. Ha pedig tudok vele másoknak is adni valamit, az csak plusz:)
  Meg is említettelek, hátha valaki arra jár, és körül néz itt is.
  Azt még nem döntöttem el, hogy anonim módon akarom-e csinálni, vagy sem. Igazából nem zavar, ha az ismerőseim tudnak róla, de nem szeretném kifejezetten úgy reklámozni, hogy “lájkoljátok a blogomat, köszcsi”.
  Mennyire fontos a megjelenés? Van pár elég elrugaszkodott ötletem is, de egyelőre az egyik blogspotos sablont használom. Az igénytelennek számít?

  • Szia!
   Nagyon örülök, hogy segítettem, és köszönöm az ajánlást, nagyon aranyos vagy!
   Szerintem fontos a megjelenés is, de nagyon jó beépített sablonok vannak, az enyém is az. :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s