Hogyan írjak regényt? – Munkamódszert keresek

És mééég mindig a regényírás a téma a blogon. Látszik, hogy bolygat a téma. Mégpedig azért bolygat, mert nem találom a sikerre vivő munkamódszeremet.

Stephen King szerint ne rágódjunk sokat a témán és a cselekményen, hiszen az élet sem sokat rágódik az ilyesmin. Csak indítsunk el egy történetet, írjunk meg egy első vázlatot zárt ajtók mögött, majd egy ideális olvasóval konzultálva írjuk újra.

Randy Ingermanson szerint vegyünk egy bármilyen egyszerű alapötletet, szerkesszük nagy körültekintéssel egy átfogó vázlattá a cselekményt, és maga a történet ezután szinte már megírja magát.

Chris Baty szerint csak tűzzünk ki egy napi penzumot, tartsuk mozgásban a szószámlálót, és a többivel ráérünk később foglalkozni.

Ti megtaláltátok már az ideális munkamódszereteket, amivel nagy projekteken rágjátok át magatokat? Hogyan találtatok rá?

Hírdetés

Hogyan írjak regényt? – Munkamódszert keresek” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Gyerekként volt pár regénykezdeményezésem, pár fejezetig el is jutottam, aztán szép lassan abbamaradtak a dolgok, azaz beértem versekkel, karcolatokkal. Most örülök, ha megírok egy jobb novellát. :) Nem merek regénybe belekezdeni, talán egyszer újraírom a tizenhároméves regényeim. :))

  • Te tudod, mitől szállt el a bátorságod? Én sejtem, hol tört meg az enyém, de nagyon érdekes, hogy akkor, amikor még fogalmam sem volt, hogy képes vagyok-e rá, sokkal jobban hittem benne (magamban), mint most, amikor már biztosan tudom, hogy képes vagyok rá…

   • Szerintem az ember időt kell adjon magának, azaz megkell érni bizonyos dolgokra. Van akinek ez hamarabb sikerül, másnak később, de a legtöbb embernek valószínűleg elmegy a kedve az egésztől. Aki marad, az előbb-utóbb íróvá válik, akarat kérdése. :) Tudom, hogy miért hagytam abba a regényírást, a versekkel is hasonlóképpen vagyok, most szokom rá, hogy ami nem elég jó, azt ne dobjam el, hanem később hasznosítsam újra. Sok kritikus ember van körülöttem, irodalomhoz értőek, ők bátorítanak, talán újból kipróbálom a prózát is. Felnőttszemmel sokkal bonyulultabb a világ. Amúgy meg szívesen olvasnálak kötetben is, biztosan mások is, szóval hajrá! :)

 2. Szerintem is meg kell érni bizonyos dolgokra, mivel nálam történetekből van ötlethiány, így lehet, hogy nem értem még meg az írásra. Időm viszont most lenne az írni (gyes), mert később ha dolgozni fogok a gyerekek mellett nem tudom, hogyan tudom csinálni….

  • Én is hasonlóan jártam, mint almalevél. Aztán megszülettek a gyerekeim, és kitöltötték minden időmet. Ha valamit csinálok, azt nagyon csinálom. Nem is írtam 15 évig egy sort sem. De annyit tapasztaltam, hogy amikor nekiálltam, kiömlött a tollamból a könyv. Szóval, igen. Muszáj élni. Csak akkor érdemes írni, ha rosszul érzed magad nélküle.

 3. A könyvem első kötetét lineálisan írtam. Tudtam, honnan indulok, és hová akarok kilyukadni, milyen természettudományi témákat akarok érinteni (egy sci-firől beszélünk). Ismerem a karaktereimet, és az általam rájuk zúdított problémákat az ő fejükkel oldottam meg. Ez automatikusan probémát generált más szereplőmnek. Akkor az ő bőrébe bújtam. És így tovább. Így a cselekmény valamelyest önmagát alakította. A folytatásban megpróbálom a hópihe-effektust. Ez biztosabb módszernek tűnik. Bár elég jól fejben tudom tartani a logikai szálat, lehet, mégis meg fogok lepődni.

   • Szívesen, bár az nem most lesz. Viszont tettünk egy próbár 6 íróbarátommal egy kísérleti regény megírására. Pár alapelv betartásával felváltva, szabadon írtunk folytasásokat a meglévő részekhez. A kísérlet annyira sikeres, hogy idén megjelentetjük a könyvet. Az érdekessége az lesz, hogy hétféle befejezést írunk, mindenki a maga stílusában. Az ötlet Egri Zsanna fejéből pattat ki. Közben persze volt némi tervezés. Egyéni koncepcióinkat viszont rendre keresztülhúzta valaki.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s