Aranyköpések – A bizalom definíciója

Egy nemrégiben lefolyt beszélgetés a kedvessel:

– Ne aggódj. Addig nincs baj, amíg szeretlek – mondta.
– Mit kellene tennem ahhoz, hogy már ne szeress?
– Nem tudom. Szerintem nem tudsz olyat tenni. Ha tudnál, már most sem szeretnélek.

Nem hiszem, hogy ennél pontosabb meghatározást tudnék mondani a bizalomra.

Hírdetés

Aranyköpések – A bizalom definíciója” bejegyzéshez ozzászólás

  • Óóó, dehogynem! :)
   Ráadásul én nagyon rossz veszekedő vagyok. Nehéz rólam elhinni, mert van egy arcom, amit kifejezetten a családtagjaimnak tartogatok – ritkán és kevesekkel szemben megyek bele ádáz veszekedésbe, de akkor nagyon csúnyán viselkedem, személyeskedek, sértegetek, kígyót-békát kiabálok. Peti pedig kemény partner, egy-egy szóval úgy le tudja rendezni az embert, hogy azellen képtelenség védekezni. Olyankor mély megbántottságban és haragban elvonulok egy csöndes sarokba zokogni meg fortyogni, ő meg soha nem látná be, hogy tévedett. Valóban ritkábban fordul elő, mert én dühből vitázok, ő meg észből, de ettől függetlenül is, ha valamit kimondott, ahhoz ragaszkodik, és nem fogja visszavonni azért, hogy kibéküljünk, és különösen nem, ha bántó stílusban veszekedtem.
   Aztán idővel vagy belátom, hogy igaza volt, vagy még ha nem is volt igaza, elviselhetetlenné válik, hogy nem beszélünk és hogy harag van köztünk. Olyankor én békülőre fogom, ha másért őszintén nem is tudok, a hangnemért bocsánatot kérek, elmondom, hogy szeretem és nem szeretném, hogy harag maradjon köztünk. Erre ő elmondja (gyakran még ugyanolyan keményen), hogy ő sem, de be kell látnom, hogy igaza volt. Na, ilyenkor néha, attól függően, ő mennyire enyhült meg és én mennyi önérzetet nyeltem le a békülés érdekében, a vita újrakezdődik. :)
   De idővel mindig kitomboljuk magunkat annyira, hogy normálisan meg lehessen beszélni, megoldani vagy legalábbis lezárni a dolgot. És soha nem alszunk el haraggal. Volt, hogy hajnali egykor a sötét szobában a paplan alatt még egy vitát gyúrtunk addig, amíg csak kellett, de sosem hagyunk rendezetlen ügyeket. És egyébként bár én vagyok az, akinek akkor is le kell nyelnie az önérzetét a béke érdekében, ha igaza van, az érveim, az igényeim, a kéréseim akkor is célba érnek, és Peti figyelembe veszi őket, akkor is, ha az egyébként valóban kulturálatlan vitastílusommal szemben zéró toleranciával viseltet is. Magyarán attól még, hogy nem nyerek vitákat, a legkevésbé sem vagyok elnyomva a kapcsolatunkban.
   Szóval, röviden, de, szoktunk veszekedni. De magunk közt el tudjuk rendezni anélkül, hogy komoly tüskéink vagy rendezetlen ügyeink lennének, ezért nem igazán szoktak kigyűrűzni a dolgaink a falainkon kívülre, amitől úgy tűnhet, hogy nem veszekszünk, pedig köztünk sem megy minden döccenőmentesen, és mi sem vagyunk ám angyalok. :)

   • Köszönöm szépen, hogy ezt is leírtad.
    Elég hasonlót írnék én is, tetézve azzal, hogy gyűlölök veszekedni és képes vagyok amiatt szomorkodni, bőgni, depresszióba esni és blokkolni a kibékülést, mert veszekszünk…

   • Igen, ez is ismerős. :)
    Én úgy gondolom, az, hogy ki hogyan és mennyit veszekszik, az nemcsak érettségtől vagy a problémakezelő stratégiáktól, de egyszerűen temperamentumtól is függ. Nem biztos, hogy a cél a veszekedések számának nullára csökkentése. Azt viszont tényleg fontosnak tartom, hogy a párok egymás közt le tudják ezt rendezni úgy, hogy utána senkiben ne maradjon tüske, mert akkor lesz hosszútávú és működőképes a kapcsolat, miben senki nem görget olyan dolgokat, amik egyszer kirobbannak és tönkrevágnak mindent.
    És igazán nincs mit. :) Ez egy pozitív blog, nem panaszfal, de ez nem azt jelenti, hogy valami rózsaszín, pihepuha képet akarok itt mutatni magamról és azt hazudni, hogy nálunk pillecukorból van a kerítés. :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s