Készülj a vizsgára! – Írj puskát!

Akik ismernek és tudják, hogy lelkileg és pszichikailag mennyire alkalmatlan vagyok rá, hogy kihúzzak a zsebemből egy tiltott fecnit a megoldásokkal, bizonyosan megrökönyödnek, hogy erre bíztatom a diákokat: írj puskát! Aki ismerte az anyukámat, aki kiváló tanuló és kiváló elme volt, minden bizonnyal azon is elcsodálkozik, hogy ezt a tippet tőle kaptam. Pedig így van.

A módszer a vegyészmérnöknek tanuló anyukám egyetemi tanulmányaira nyúlik vissza, egészen pontosan a matematika szigorlatára, amire horribilis mennyiségű, képletekkel, definíciókkal és bizonyításokkal zsúfolt anyagolt kellett megtanulniuk. A professzoruk azonban egyetlen könnyebbséget engedélyezett: mindenki bevihetett a szigorlatra egy darab A4-es oldalnyi, saját kézzel írott puskát. Nos, puskaírásnak nyilvánvalóan nagyobb lendülettel álltak neki a diákok, mint a tételkidolgozásnak. A bökkenő persze az volt, hogy két év matematika anyagát nem és nem lehetett egy oldalba besűríteni. Így addig-addig jegyzeteltek, szűrtek, olvasgattak, súlyoztak, tanulták meg azt, amit sajnáltak felírni a puskára, míg végül alig akadt olyan, aki elővette a vizsgán a puskát, ami ott lapult a táskájában.

Én is valahogy így készülök a vizsgákra, különösen azokra, amikre nagyobb mennyiségű a tanulni való: addig sűrítgetem, szűröm, szűkítem címszavakra és emlékeztető jelekre, míg végül egy egész horribilis mennyiségű anyag elfér egy A4-es oldalon vagy még kisebb helyen. A vizsga előtti felkészülésre gyakran már csak ezt a kis emlékeztetőt viszem magammal az iskolába, vagy ha ott is van a teljes anyag, csak bele-belekukkantok, de a tudás már a kis puskám mentén van rendezve a fejemben.

Aztán, persze, mivel mint mondtam alkalmatlan vagyok a puskázásra, és nem is ebből a célból írom a puskákat, nem veszem őket elő a vizsgán. De magának a puskaírás folyamatának maximálisan kiélvezem a hasznát – és ha most visszapillantotok a tanácsomra, nem azt mondom, hogy puskázz, azt mondom, írj puskát!. Saját kezeddel, saját eszeddel (ne a szövegszerkesztővel) – hogy aztán ne kelljen elővenned.

Hírdetés

Készülj a vizsgára! – Írj puskát!” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Én ilyesmire egy gyerekregényben emlékszem (cím, szerző a feledés homályában). Az úttörőcsapat hajótúrára készült, de az egyik gyerek bukásra állt nyelvtanból. A túravezető tesitanár arra biztatta, hogy a vizsgára írjon puskát. A gyerek megmutatta, de nem volt jó, kisebb betűkkel újra kellett írnia. Aztán meg túl széles lett a papírcsík, újabb másolás. A vizsga előtt kérte a tanár, hogy megnézhesse, hogy sikerült a puska. Jó lett, de a tanár zsebre rakta: neked már nincs erre szükséged. És tényleg, sikerült a vizsga, indulhatott a fiú a túrára. :)

  2. Visszajelzés: Boldogságterv #9 – Harcok, vesztesek és szabályszegők | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s