Elizabeth Gilbert – Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek

Gyors egymásutánban elolvastam Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek c. könyvét és megnéztem a belőle készült filmet.

A könyv az írónő memoárja, aki egy gyötrelmes válás és az azt követő viharos szerelem után ott találja magát lesújtva a felismeréstől, hogy kamaszkora óta mindig egy férfihoz kötötte az életét, hozzájuk igazodott, sőt hozzájuk hasonult, és soha nem volt önmaga kedvéért önmaga. Ezért egy éves világkörüli útra indul, hogy három különböző helyszínen – Itália patinás városában a kulináris élvezetekbe merülve, Indiában egy guru asramjában meditálva, végül pedig Indonézia paradicsomi harmóniájába kóstolva – keresse önmagát és Istent. Utazása végén aztán a szerelem is rátalál.

A könyv az írónőt is meglepve világsikerre tett szert. Későbbi könyve, a Hűség bevezetőjében írja, hogy soha nem tartotta magát olyan csajosan könnyed stílusú írónak, amilyennek az Ízek, imák, szerelmek sikere után titulálták – csupán érezte, hogy élményeit ki kell írnia magából, remélve, hogy elnézik neki ezt a kitérőt. Nos, akár akarta, akár nem, Elizabeth Gilbert könyve valóban szórakoztató, olvasmányos, “csajos” írás lett, ami ugyanakkor spirituális mélységekbe és magasságokba is vezet, nyíltan és részletesen írja le az elveszett és megtört nő önazonosság-keresését és Isten felé vezető útját, egészen a megvilágosodásig.

A könyvből készült film egész becsületesen hű marad a könyvhöz, ugyanakkor ez már valóban egy könnyed, szórakoztató, csajos mozi. Hiányzik belőle a könyv spirituális mélysége, értékeltem viszont benne az egységes, magával ragadó stílusát, amit a könyvben helyenként kicsit döcögősnek éreztem.

Összességében mindkettőt jó szívvel ajánlom.

Hírdetés

Elizabeth Gilbert – Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Másfél éve néztem meg először ezt a filmet, amikor a magam útja keresésének a kellős közepén voltam. Egy hónapon belül, egymás után háromszor is szükségem volt rá, mert minden újranézésnél beletudtam kapaszkodni egy-egy mondatba, vagy szituációba, ami akkor sokat segített.
  A könyvet még nem olvastam, de a film a kedvenc csajos filmjeim egyike lett, ajánlani tudom mindenkinek.

  • Az indiai részt szabták át leginkább a filmben, abban van a legtöbb spirituális tartalom a könyvben. A balii részben nagyon sok izgalmas olvasni való van Bali társadalmáról, azt is érdemes elolvasni. Az olasz rész (és ebben volt a visszapillantások jó része, amivel a film kezdődött), szerintem jól benne van a filmben. Én a könyvet is nagyon ajánlom, rengeteg plusz van benne a filmhez képest. Alapvetően elég történethű a film, pár fontos dolgot jegyeznék meg: Richard karaktere eléggé félresikerült, a végén a drámai fordulat a könyvben közel sem volt olyan drámai (a könyv inkább csendes, békés megnyugvással végződött), és a film nem adta eléggé vissza (részben India, részben a végén a Felipével való drámázás miatt), hogy Liz mennyire megvilágosodott és megnyugodott a történet végére.

 2. Pár éve láttam a filmet, és a könyv is várólistás volt, de most, hogy írtál róla, bele is kezdtem. Az olasz rész tetszett, főleg, hogy nemrég voltam én is Rómában, így olyan otthonos volt olvasni azokat a fejezeteket. Most vagyok az indiai résznél, nos ezt kicsit nyögvenyelősen olvasom, az az igazság. Nem érzem annyira közelinek magamhoz. Remélem, lesz majd jobb is! :)

  • Az indonéz részt én nagyon szerettem, nyüzsgő, vidám, és nagyon jó sztorik vannak benne.
   Az indiai rész spirituális szempontból érdekes volt, de az olvasmányosság, az élvezet szempontjából az eleje és a vége, de főleg a vége tetszett nekem is.
   Úgyhogy tarts ki! :)

 3. Visszajelzés: Elizabeth Gilbert: Hűség | Kincsesfüzet

 4. Visszajelzés: Mormon péntek és Elizabeth Gilbert: Múzsák, imák, istenek | Kincsesfüzet

 5. Visszajelzés: Éhezők viadala könyvkritika és az örök szerelem anatómiája | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s