Boldogságterv – márciusi tapasztalatok, áprilisi fogadalmak

Gretchen Rubin Boldogságterve nyomán én is elhatároztam, hogy havi témák és fogadalmak segítségével megpróbálom apró lépésekben boldogabbá tenni az életem. Boldogságtervem naplóját általában szombatonként olvashatjátok, további bejegyzések a boldogságterv címke alatt.

Nos, a márciusi nagy, munkába lendülős, projektes tervről egy gyengécske beszámolót hoztam eddig, és nem ígerhetem, hogy ez a mostani sokkal izmosabb lesz. Nem mondhatnám, hogy sikerült munkába lendülnöm márciusban – az óvodai gyakorlatomon túl vagyok, de az esküvőm szervezése nem halad, a Kincsesfüzeten fennállása óta először elértem abba az állapotba, hogy csak néhány cikkem van előre megírva, a főiskolán most először nem sikerül szem előtt tartanom a határidőket, a háztartásom csak azért néz ki valahogy, mert a vőlegényem egy tündér és átvette tőlem a feladatokat, a szervezetem pedig vadul tiltakozik a terhelés ellen, a munkából egy hétre kiestem, és mire elértem a hónap végére, ismét ágynak zuhantam, ezúttal lázzal és torokgyulladással.

Milyen bíztató tapasztalatokat is gyűjthetnék össze ezek után a munkáról?…

Légy ott, ahol vagy

Nemrégiben írtam Cesar Millan révén arról, hogy milyen nehéz a jelen pillanatban lenni. A kedvesem vetette fel, de igazat adok neki, hogy az energiáim zöme nem azzal megy el, amit csinálok, hanem hogy közben aggódom amiatt, ami lesz, és önsajnálatba kergetem magam amiatt, ami elmúlt. Igyekszem tehát emlékeztetni magam: légy ott, ahol vagy, csináld azt, amit csinálsz.

A dolgok megtörténnek

Ahogy édesanyám viccesen mondani szokta, “úgy még sosem volt, hogy sehogyse lett volna”. Nem mindig alakulnak a legjobban a dolgok, de alakulnak, akkor is, ha nem tudjuk száz százalékosan rajtuk tartani a szemünket. Talán nem a legjobb szcenárió szerint, de valószínűleg nem is a legrosszabb szerint, ahogy az aggodalmunkkal magunk elé festjük.

Kérj segítséget

Sokszor kértem segítséget ebben a hónapban, ami azt jelentette, hogy a barátaim és a kollégáim előtt, akik általában a vidám, könnyed, összeszedett oldalamról ismernek, fel kellett fednem a fájdalmaimat, a félelmeimet, a gyengeségeimet, a kedvesemet pedig, aki így is sok terhet cipel mellettem, még tovább kellett terhelnem. Nem könnyű dolog segítséget kérni, de mindenkinek megvan a joga, hogy ne mindig a legjobb formáját hozza.

Szia, április!

A legutóbbi boldogságterv beszámolómban írtam, hogy Gretchen Rubin részben azért is kezdett neki a boldogságtervének, mert a boldog emberek felkészültebben várják a csapásokat.

Nos, a márciusi fogadalmaim inkább praktikusak és nagyravágyók voltak, mint hogy a boldogságomat szolgálták volna. És hogy őszinte legyek, egyáltalán nem értek felkészülten.

Ezért úgy döntöttem, az áprilist – ha már úgyis a bolondok napjával kezdődik – az örömnek szentelem. Ez nem azt jelenti, hogy sutba vágok minden mást – de felmentem a boldogságtervemet az alól, hogy a boldogságomat szolgáló fogadalmaknak kelljen egyben tartaniuk az életem. A boldogságtervem tényleg legyen valami olyan plusz a napjaimban, ami megadja az energiát a tennivalókhoz – a dolgokhoz, amik egyébként úgyis megtörténnek.

Ragyogj! – Áprilisi fogadalmak

 • Mosolyogj! – A tükörbe nézve, a másik emberre, a napsütésre, vagy csak úgy.
 • Lásd a szépet! – Hogy ebből fotókihívás kerekedik-e, vagy csupán a szépre való rácsodálkozás, nem tudom, de igyekszem több szépséget meglátni magam körül.
 • Mozdulj ki! – Tedd ki a lábad a házból!
 • Sminkelj! – Az önsajnálat egyik legszembetűnőbb jele, ha elhagyom magam. Nem sminkelni magam nem csupán lustaság, hanem gyakran az a morcos döntés reggel, hogy “igen, rossz napom van, és azt akarom, hogy ezt mások is lássák!” Azon kívül, egy kis smink tartást ad és feldob. Úgyhogy elő a festékkel!
Hírdetés

Boldogságterv – márciusi tapasztalatok, áprilisi fogadalmak” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Tulajdonképpen semmi probléma nincs azzal, ha valamit nem tudunk teljesíteni úgy, ahogyan elterveztük, csak tudjuk magunkban, hogy ami elmaradt, annak mi az oka. Aztán később majd megcsináljuk, de lehet, hogy már más formában, vagy az is lehet, hogy elmarad, vagy egy teljesen új dolog kerül a meg nem csinált feladat helyére. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat a hétköznapokban, akár teljesítjük a magunk terveit, akár nem, mert „A dolgok megtörténnek” :)
  Ha az áprilisi boldogságtervedet sikerül úgy teljesíteni, hogy azok szokásoddá váljanak, az egy igazán jó teljesítés lesz. Mind a négy pont fontos alapeleme a létnek. Nekem főleg az első három, de ha a sminkelés a reggeli jókedvet jelenti Nálad, akkor Neked mind a négy :) Csak megjegyzem, hogy smink nélkül Én sem mozdulok ki itthonról.
  Szép napot!

  • Nos, igen, igazából a sminknélküliség az, ami gyakran egy olyan döntés reggel, amikor eldöntöm, hogy ma bizony azt akarom, hogy látsszék: rossz napom van, rossz kedvem van. Nem is annyira a festék vagy a kinézet a fontos, hanem hogy helyesen hozzam meg azt a döntést reggel: egész nap arra akarok gondolni, hogy rossz napom van, vagy arra, hogy reggel úgy döntöttem, lesz ez még jobb is. :)

 2. Nálam most a heti 3 mozgás a boldogságterv, míg megfelelő formába hozom magam. :D Csak ünnepi alkalmakkor sminkelek, de nem sokára lesz 3D-s szempillám, ha el bírom viselni… :P Timikém fel a fejjel és menni fog minden, ha tetszik a májusi program, akkor van egy házi esküvőszerveződ is. :D

 3. Visszajelzés: A smink, ami megmutatja az önbecsülésem | Kincsesfüzet

  • Köszönöm. Azért volna jó szokássá tenni a kérést, mert akkor nem halogatnánk (magamra gondolok a királyi többes alatt :)), húznánk-nyúznánk a végtelenségig, hogy aztán az utolsó bástya feladásának érezzük, amikor kérünk…

 4. Szerintem az együttműködéshez akár egy kapcsolatban is fontos, hogy segítsünk a másiknak és merjünk kérni. Ehhez pedig meg kell bízni a másikban és észre kell venni, hogy azért mert segítséget kell kérnem nem vagyok gyenge.
  De a munkakapcsolat is sokkal jobb lehet így, nem egyszer fordult elő, hogy megkértek magyarázzak el valamit és egyáltalán nem tekintettem tehernek. Egyrészt jó érzés volt, másrészt segített nekem is, hogy jobban megértsem az anyagot. Na meg jobb érzéssel fordulok én is másokhoz, szerencsém van mert a csoporttársaim nagy részére lehet számítani és én tőlük tanultam meg, hogy merjek segítséget kérni. Na meg nem mehet minden mindenkinek, mindenki másban jó, másféle erőforrásai vannak így szépen kiegészítik az emberek egymást és alkothatnak egy hatékony csapatot. :)
  A sminkelés pedig egyértelműen terápiás hatású, engem már maga a sminkelés folyamata is megnyugtat. :)

  • Kérni-kérni-kérni – ez egy olyan lecke, amit elméletben már nagyon jól ismerek, de a gyakorlat még döcögős. :) De teljesen igaz, amit írsz!

 5. Visszajelzés: Tavaszi kihívás: nyisd ki a szemed! | Kincsesfüzet

 6. Visszajelzés: Adni és feltöltődni | Kincsesfüzet

 7. Visszajelzés: Itt a szeptember: búcsú és újrakezdés a blogon | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s