Címkézd fel az érzelmeidet!

“Ki szépen kimondja a rettenetet, azzal föl is oldja.”

Még gyerekkoromban olvastam ezt a könyvcímet (Moretti Magdolna és Németh Attila lélektani-irodalmi szöveggyűjteményének címét) egy keresztrejtvény megfejtéseként, és a gondolat mélyen megragadt bennem. És azonnal felelevenedett, amikor Gretchen Rubin cikkét olvastam: “Szeretnél egy egyszerű módszert önmagad lecsillapítására? – Írd le az érzelmeidet egy-két szóval.

Gretchen Rubin könyvében, a Boldogságtervben is találkoztam már ehhez hasonló gondolattal, bár ott a másokkal szembeni feszültségoldásként alkalmazta, “ismerd el mások érzéseit” mottóval.

Tehát akár mást, akár saját magadat próbálod lecsillapítani, próbálkozhatsz ezzel a módszerrel: írd le az érzést egy-két velős szóban, “mondd ki a rettenetet”.

 • Kimerült vagyok.
 • Félek.
 • Aggódom.
 • Bosszús vagyok.
 • Látom, hogy fáradt vagy.
 • Tudom, hogy megijedtél.
 • Értem, hogy dühös vagy.

Az érzelmek elismerése és felcímkézése már önmagában is oldja a feszültséget azzal, hogy nem egy névtelen, alaktalan, ismeretlen dologgal kell harcolnunk, megadja az első lépés sikerélményét, és utat nyit a megoldási eszközök felé.

Te milyen módszert alkalmazol, hogy tisztába kerülj az érzelmeiddel?

Hírdetés

Címkézd fel az érzelmeidet!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Popper Péter: Belső utakon c. könyvében lévő gyakorlatok arra tanítanak, hogy a ezeket a “nemszeretem” érzéseket képesek legyünk szinte már a keletkezésük pillanatában visszanyomni magunkban. Én ezeket alkalmazom.
  Ha mégis kialakul bennem valamilyen romboló érzés, mert ugye emberből vagyok Én is, rövid időn belül fel tudom oldani.

  • Az ő írásait még nem ismerem, köszönöm az ajánlást, igyekszem majd megismerkedni vele!
   Sajnos nekem a gyakorlatba ültetéssel még vannak komoly kihívásaim, különösen mostanában…

 2. Régebben ügyfélszolgálatos voltam és ott is “tanították”, hogy sokat segíthet ha hasonlóan fordulunk a mérgesebb ügyfelek felé: nemcsak azt mondani, hogy sajnálom, vagy ilyesmi hanem olyat, hogy megértem, hogy dühös/csalódott/stb. Persze nem mindig működött, de sokszor hatásosabb volt, ha kimondta az ember amit a másikon lát, hogy az érez, mintha csak üres frázisokat ismételget.
  Ugyanakkor nekem ez magamban sosem segít :( Képes vagyok könnyen begurulni ha valami nagyon zavar és akkor nehezen csillapodok le még akkor is ha tudom, kimondom, mit érzek…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s