Mormon péntek – Sebzett nép

Ismét péntek, ismét egy gondolat, amit az angol óráról hoztam magammal a mormon fiúktól. Valószínűleg köszönhetően annak is, hogy van egy nagyon közvetlen, nagyon beszédes elderünk, az órák sokszor elkanyarodnak személyes irányba, amikor beszélgetés jelleggel a gondolatainkat, tapasztalatainkat osztjuk meg egymással.

Tegnap az óra egyik résztvevője kíváncsiságból megkérdezte, milyennek látnak minket, a magyar embereket külső szemmel a fiúk. Egy megható, szép választ kaptunk: “látszik, hogy a magyar egy megsebzett nép”.

Ha forgatni kezdjük ezt magunkban, ugyanolyan szomorú, mint amilyen szépen megragadta a fiú a gondolatot. A magyar karakternek már szenteltem egy cikket, de ez a megjegyzés ismét az eszembe juttatta a dolgot.

Én nem látom rossz dolognak azt, ha tisztában vagyunk vele, ha nem söpörjük a szőnyeg alá, hogy terheket cipelünk – nemcsak személyes, de a kollektív tudattalanunkban meghúzódó terheket is. A tudatosítás, a “beismerés” fontos első lépés a jobbítás felé. Ezáltal nem megtagadni akarjuk magunkat, és természetellenes változás felé igyekezni, hanem tisztába jövünk azzal, hol vagyunk, honnan indulunk. Ez nem azt jelenti, hogy le kell ülnünk és dagonyáznunk ebben az érzésben.

Ismerjük el a terheket, amiket cipelünk – ismerjük el mások terheit is -, és aztán kezdjünk el dolgozni azon, hogyan engedhetnénk el őket.

Hírdetés

Mormon péntek – Sebzett nép” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Minden hónap első bejegyzése 2013 | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s