Légy szerelmes! – A februári boldogságtervem tapasztalatai #1

Gretchen Rubin Boldogságterve nyomán én is elhatároztam, hogy havi témák és fogadalmak segítségével megpróbálom apró lépésekben boldogabbá tenni az életem. Boldogságtervem naplóját általában szombatonként olvashatjátok, további bejegyzések a boldogságterv címke alatt.

Ahogy ígértem, igyekszem ezután hetente jelentkezni a boldogságtervem tapasztalataival. A februári fogadalmaim listáját, amik a szerelemhez kapcsolódnak, itt olvashatjátok.

A randi

Amikor még kamaszok vagyunk, semmi szükség rá, hogy definiáljuk a randevú fogalmát, és különösebb odafigyelést sem igényel, hogy alkalmat kerítsünk rá, hiszen az éltet és fűt minket, hogy mikor jön már el a következő alkalom. Azonban ha az ember már évek óta együtt él azzal, akit szeret, és olyan ügyeken osztozik vele, mint a mosatlan edények, a szennyes alsónemű, a bevásárlólista és a sárga csekkek, akkor bizony eljön az ideje, hogy tisztázzák, mi is az a randi, hogyan határolódik el a hétköznapoktól, és miért fontos, hogy továbbra is helye legyen a mindennapokban.

Mi még januárban definiáltuk közösen a randi fogalmát, hogy februárban már bele is vághassunk, hiszen a hónap rögtön egy randi-péntekkel kezdődött. Hogy kinek mit jelent a randi, azt személye és párja válogatja, de érdemes tisztázni, hogy mi fér bele egy randiba és mi nem. Mennyi ideig tart egy randi? (Randinak számít-e egy kétperces koccintás, vagy egy félórás vacsora, vagy a randi egész estés tevékenységet jelent?) Milyen programok jöhetnek szóba és milyenek nem? (Lehet-e otthon is randizni, vagy ki kell mozdulni? A gyerek vagy a kutya részt vehet a randin? A mozizás randinak számít? Stb.) Milyen témákat lehet felhozni egy randin és milyeneket nem? (Például tabu-e a munka, a pénzügyek, a gyerekek, stb.)

Nem mondom, hogy egy száz oldalas kiegyezési paktumot kell hitelesen aláírni, de jó tisztában lenni vele, hogy ki mit vár el egy ilyen eseménytől, mire vágyik és milyen körülményekre van szüksége ahhoz, hogy az a kamaszos romantikus hangulat ismét visszaszökjön az életébe.

Statisztika vagy romantika?

Az, ahogy definiáltuk a randevú fogalmát és kijelöltük a rendszeres helyét a hétköznapokban, ugyanúgy, ahogy a napi egy csókét is, bizony felvetette a kérdést, hogy hogyan fér meg egymás mellett a “kötelezően letudandó program” és a romantika – nem ellensége ez a kettő egymásnak?

Részemről nem látom ezt a paktumot ördögtől valónak. Hiszen szeretjük egymást, igényünk van az együtt töltött minőségi időre, amikor nemcsak egymás mellett ülve olvasunk, játszunk a számítógépen, tévézünk, vagy épp együtt végezzük a házimunkát (aminek egyébként megvan a maga romantikája), jöttünkben-mentünkben meg-megöleljük egymást, összebújunk vagy csókot váltunk, és esténként az ágyban megbeszéljük a napunkat. Azonban a hétköznapok, a teendők, a megszokott tevékenységek hajlamosak elmosni azt, aminek nincs rendszeres helye, a rutint kiépíteni pedig, még ha kellemes rutin is, szabállyal, következetességgel és odafigyeléssel lehet.

Csináld egyedül!

Nem tudom, kinek mennyire ütötte meg a fülét, amikor a havi fogadalmaimat összeírtam, hogy a “csináld egyedül!” fogadalmamnál kicsit pökhendien azt írtam, “régebben” ez probléma volt. Jó megérzés volt azonban felírnom a fogadalmak listájára, mert ez ráirányította a figyelmemet arra, hogy bizony még mindig probléma az, hogy túlságosan csimpaszkodom belé olyan kérdésekben, amikben nem lenne indokolt. Már nem annyira a programokról szól a dolog, amikre nincs kedvem egyedül elmenni, ezért őt akarnám elcibálni magammal, akár jól érezné-e magát ott, akár nem. Azoban még mindig tőle várok véleményt, hozzászólást, megerősítést olyan témákban, amikben nem kellene.

Szerintem jó dolog, hogy kaptam egy nem várt feladatot erre a hónapra, és azt hiszem, a többivel együtt ebben a hónapban is jól haladok a fogadalmaimmal.

Hírdetés

Légy szerelmes! – A februári boldogságtervem tapasztalatai #1” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Tetszik ez a mini összefoglaló, jó volt olvasni. :) Szeretem a stílusodat, mert igényesen, szépen fogalmazol, és mindeközben olyasmikről írsz, amik gyakran engem is érintenek, megmozgatnak. Csak így tovább, kis blogolós panjóm! :)

 2. Én most eléggé elkámpicsorodtam, mert közel négy éve vagyok együtt a párommal, de még mindig távkapcsolatban, és vágyakozva olvasom, hogy a szerencsések még a házimunkát is közösen végzik…:(( Bocsi, hogy ilyen lehangoló vagyok, de szomorú, hogy nálunk még a napi egy csók is kivitelezhetetlen…

  • Elhiszem, én egy évig éltem távkapcsolatban (nem a kedvessel), de nem bírtam tovább… Mondjuk az a kapcsolat nem csak azért nem működött, mert távkapcsolat volt.
   Tiszteletre méltó, hogy így kitartotok egymás mellett! Tudom, hogy egy ölelést nem helyettesít, de gondolj arra, milyen büszkék lesztek majd rá, ha átvészelitek ezt az időszakot! (Én legalábbis erre szoktam gondolni nehéz időszakokban…)
   (Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, valamiért a spam mappába rakta a hozzászólásod, de kimentettem.)

 3. Jó ötlet ez a randi, tetszik! Mi a szó valódi jelentésében soha nem ‘randiztunk’ a kedvesemmel, már a legelső élő találkozáskor tíz napot együtt voltunk sülve-főve. Az is jó, amikor csak ‘vagyunk’, de együtt, olvasgatunk vagy filmezünk vagy főzünk, de az is jó, másképp jó, amikor szépen felöltözünk és kimegyünk, hmm, általában mindig valahol enni kötünk ki. :D Jóó, voltunk már moziban is! Gondolom, ha majd együtt fogunk lakni, akkor még jobban fognak esni az ilyen ‘randik.’

  Ugye én még konkrétan nem írtam össze a terveim, de eddig haladtam annyit, hogy tudatosabban próbálok több vizet inni (általában szinte semennyi vizet nem iszom), és érzem is, hogy jó tesz-tenne, csak azt hiszem, pocsék itt a csapvíz (meszesnek nem meszes, de valahogy mégse jó), így kellene valami más helyette. Palackozott vízen gondolkozok, de az jó sok pénz meg cipekedés lenne, esetleg valami teát kéne kikísérletezzek, ami ízlik cukor nélkül is.

  • Nálunk nagyon kemény a víz, de finom. Én vízszűrő kancsót használok, a leírása szerint a vízkövet, a klórt, a fémeket és ilyesmiket szűr ki. Én annyit érzékelek, hogy kevésbé zavaros a víz, ritkábban kell vízkőteleníteni a vízforralót, finomabb a tea és nem hártyásodik meg, ha állni hagyom. Teák közül én a gyümölcsteákat és az ízesített zöldteákat iszom cukor/méz nélkül, nemrég ajánlotta az egyik munkatársam a Naturland gyümölcsteáit, nekem ízlenek (tegnap bevásároltam belőlük, mert le voltak értékelve a Sparban. :))

 4. És nem drága a kancsó plusz ami belejár? Azt milyen sűrűn kell cserélni? Vízkövesnek nem vízköves a víz, két évig forraltuk rendes vízforralóban, abszolút semmi nyoma, otthon meg ha a felforralt vizet hagyjuk leülepedni, centi vastagon áll a fehér zavaros rész az alján. De ott mégis frissebb íze van. Amúgy láttam instagramon, van Gretchen Rubinnak új könyve?! Vagy mi ez a Happier at Home?

  • Nekem ilyenem van: http://www.brita.net/hu/jugs_details.html?L=25&p_id=242&cat=
   4000-5000 ft most, kb. 3000 volt, amikor én vettem, meg nagyjából ugyanannyi hozzá egy csomag szűrő, amiben kettő vagy három darab van. Ezeket elvileg 3 havonta kellene cserélni, de én úgy tanultam a kedvesem anyukájától, hogy igény szerint cseréljem (úgyis függ a használat gyakoriságától), így amikor látom, hogy már lassabban csepereg át a szűrőn a víz, akkor cserélem. Egy csomagnyi szűrő kitart több mint egy évig, pedig napi használatban van, mert szűrt vizet iszunk mindhárman, a kedves, a kutya meg én (azzal főzzük a teát, kávét is).
   Igen-igen, van új könyve, Happier at Home. Még csak angolul, nekem ebookban van meg. Még nem sokat tudok mondani róla, mert nagyon lassan olvasok angolul, de olyasmi, mint a Boldogságterv is volt.

   • Utánanéztem webshopokban, de mindenhol csak a kancsók vannak, külön szűrő nincs, max. ajándékba a kancsóhoz. Azt hiszem, szét kell nézzek rendes üzletben is, most nagyon elkezdte mozgatni a fantáziám, de ha veszek egyet, akkor olyan legyen, hogy sokáig tudjam használni, kapjak bele szűrőt is. :) És még egy kérdés: mennyi idő, amíg lecsöpög? Hamar megvan?

    El tudnád esetleg küldeni emailben a könyvet? Kíváncsi lennék rá, goodreads-en elég ellentmondó vélemények vannak. zsofigirl[kukac]gmail.com Köszi! :)

   • Nagyon hamar csöpög, a teljes kancsó talán egy-két perc, de egy-egy pohárnyira szinte tényleg nem kell várni.

    Sajnos a könyvet nem tudom megosztani, az iTunes boltból töltöttük le, és másolásvédett, nem lehet e-mailezni.

 5. “a rutint kiépíteni pedig, még ha kellemes rutin is, szabállyal, következetességgel és odafigyeléssel lehet”
  Ez nagy-nagy igazság, köszönöm, hogy ilyen frappánsan megfogalmaztad!

 6. Visszajelzés: Itt a szeptember: búcsú és újrakezdés a blogon | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s