Miért keresünk kiskapukat?

Decemberben elkezdtem a mormon misszionáriusok által tartott ingyenes angolórákra járni. A nyelvtanulás mellett azért szeretem ezeket az alkalmakat, mert nagyon érdekes a kulturájukkal, a mentalitásukkal ismerkedni. Ha a hitükkel nem is tudok azonosulni, de nagyon sokat tanulhatok abból, ahogy a világot látják.

Tegnap például felmerült egy nagyon érdekes helyzet, ami elgondolkodtatott a kiskapukkal kapcsolatban. Arról beszélgettünk, hogyan élnek a mormon misszionárius fiúk – azok a húsz év körüli fiatalok, akik két évig önkénteskednek, tanítanak és a hitüket hirdetik más országokban -, például hogyan tartják a kapcsolatot a családjukkal. A fiúk elmondták, hogy mindössze hetente egy alkalommal e-mailezhetnek a családjuknak, hétfőnként, a szabadnapjukon, hiszen a többi napon csak a missziós teendőiknek élnek. Az óra egyik hallgatója, egy hölgy rájuk csodálkozott: mégis hogyan ellenőrzi az egyház, hogy hét közben nem interneteznek? Mire a misszionárius fiú némi értetlenséggel csak annyit válaszolt: nem ellenőrzik – ez a szabály, és mi betartjuk.

Elkezdtem azon gondolkodni, vajon miért keresünk folyton kiskapukat és kibúvókat. Arra jutottam, hogy akkor tesszük ezt, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy helyes úton járunk, ha nem végezzük szívvel-lélekkel azt, amit választottunk.

Vizsgáljuk csak meg kicsit, milyen helyzetben van egy misszionárius fiú. Kamasz kora óta éveken át készül a kiküldetésére (mind lélekben, mind munkával, hogy összegyűjtse az itt tartózkodáshoz szükséges pénzt), mindent hátrahagy – családot, tanulást, karriert, szerelmet – arra a két évre, amit egészében arra szán, hogy az egyházát szolgálhassa, és amíg ezt teszi, alárendeli magát egy olyan irányításnak, amit feltétlenül tisztel, és aminek helyességében feltétlenül hisz és megbízik.

Vajon mi így érzünk jelenlegi élethelyzetünkkel kapcsolatban? Ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk? Ide készültünk, vagy csak ide sodródtunk? Értékesnek tartjuk azt, amit csinálunk? Hisszük, hogy az elvek, amik alapján a döntéseinket hozzuk, helyesek? Vagy menekülnénk, húzódoznánk, a kötelező minimumra szorítkoznánk, és keresnénk a kiskapukat, amiken keresztül ki lehet kacsintani onnan, ahol vagyunk, arra, amerre vágyunk?

Mint mondtam, a konkrét hitelveiket nem tudom, nem is szeretném befogadni. De egyszerűen üdítő látni azt, hogy ezek a nálam majd’ tíz évvel fiatalabb fiúk mennyire stabilan érzik a helyüket a világban, mennyire eltökéltek, és mennyire boldogok. Azt a belső bizonyosságot, a hitet, hogy egy felsőbb hatalom vigyáz ránk, nem lehet akarattal megszerezni. Az viszont, hogy kitűzünk-e magunk elé egy olyan célt, ami felé eltökélten el tudunk indulni, hogy odaadással dolgozunk-e a célunkért, hogy hiszünk-e abban, amit csinálunk és szívvel-lélekkel végezzük-e azt, mindez döntés kérdése, amit meg tudunk hozni a saját életünkben, hitünktől függetlenül. És az, hogy vágyunk-e a kiskapuk keresésére, egy jó visszajelzés lehet számunkra.

Te mivel szemben keresel kiskapukat?

Hírdetés

Miért keresünk kiskapukat?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hű, ezzel most nagyon megfogtál. Én ugyanis, azt hiszem, mániákus kiskapukereső vagyok… Nagyon igazad van azzal kapcsolatban, hogy miért. :)
  Kicsit most én is irigylem a mormon fiúkáidat…

 2. Kedves Timi!
  Csak nemrég tévedtem az oldaladra és egyszerűen imádom! Nagyon szeretem olvasni az írásaidat.
  Mesélnél egy kicsit ezekről az angol órákról? Hogyan zajlik egy óra? Bárki csatlakozhat?
  Előre is köszönöm!
  ohh, s csak így tovább, abba ne hagyd az írást!

  • Óóó, nagyon szépen köszönöm, annyira jólesik!
   Bárki csatlakozhat, bármikor, mivel az órák nem épülnek egymásra. Három szint van, kezdő, haladó, profi, nincs szintfelmérő, magad döntöd el, hogy melyik csoportba mész, és bármikor válthatsz, ha úgy látod jónak. Tematikáról nehéz bármit is mondani, mert a fiúk viszonylag gyakran váltják egymást, költöznek egyik helyről a másikra, és ahány fiú, annyi féle téma és módszer. Van, aki nyelvtanozik, van, aki beszélget, van, aki feladatokat hoz. Nálunk most épp egy nagyon beszédes fiú van, aki régóta van már Magyarországon, nagyon jól beszéli a nyelvet és szeret is beszélni, magyarul meg angolul is, úgyhogy leginkább beszélgetünk, magunkról, ő is magáról, sokat kérdeztük a mormon egyházról meg a missziós szolgálatról, és olvastunk már vele mesét is. Amit még érdemes tudni, hogy az alkalmak imával kezdődnek és végződnek, ebben nem kell részt venni, csak a fiúk kérik néhány szóban Jézust, hogy vigyázzon a családjainkra és segítsen minket a nyelvtanulásban. Ezen kívül van még egy úgynevezett lelki üzenet, ezen a honlapjuk szerint nem kötelező maradni, de a gyakorlatban azért elég szerves része az órának és nehezen tudom elképzelni, ahogy valaki gyorsan felpattan és kirohan a teremből, ahogy a fiúk nekikezdenek. Ez szintén változó formájú, van, aki felolvas a Mormon Könyvéből (ez a szent könyvük), van, aki saját élményeit mondja el a hitről. Az imákhoz hasonlóan ez is rövid, és nem kell interaktívnak lenni. Szóval a vallási része a dolognak egyáltalán nem zavaró, nem kérdezgetik, miben hiszel és miért nem abban, amiben ők, nem akarnak megtéríteni, nem zaklatnak. Az angol része nagyban függ attól, hogy éppen milyen fiúk érkeznek a városba és hogy milyen a csoport, elég szabad ez a dolog, úgyhogy hétről hétre változik. Szerintem mindenképp érdemes kipróbálni!

  • Ó, és még annyit kérnek, hogy az egyház öltözködési szabályait tartsuk be, ha megyünk. Ez most nem igazán releváns, hiszen télen senki nem mutogatja a hasát meg a vállát, ha nyáron mész, akkor öltözz visszafogottan. :)

 3. Visszajelzés: Gyorssegély kísértés esetére « Kincsesfüzet

 4. Visszajelzés: Mormon péntek – Ez egy utazás | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s