Spórolj befőttes üveggel!

Mostanság egyre inkább kezdek úgy tekinteni a befőttes üvegekre, mint az anyagi biztonság fontos pilléreire.

A befőttes üvegben elhelyezett pénz kézzel fogható, jól kontrollálható, motiváló módja a spórolásnak. Fontos alapelv, hogy az üvegben elhelyezett pénz szent és sérthetetlen, kivéve persze, ha arra költjük el, amire félretettük.

Mielőtt elkezdeném felsorolni az innen-onnan gyűjtött tippjeimet, hogy hogyan lehet pénzt spórolni a befőttes üveges gyűjtésekkel, szeretnék ide idézni egy gondolatot, amit a rádióban hallottam egy pénzügyi szakértőtől. Kicsit kemények a szavai, de igaznak tartom őket, remélem, senki nem bántódik meg miattuk. A hölgynek, aki az előtakarékosság fontosságáról beszélt a műsorban, azt a vádat szegezték, hogy ő könnyen beszél, de a magyarok többsége olyan nehéz anyagi körülmények között él, hogy nem tud félretenni. Erre a hölgy a következő választ adta: tegye fel magának mindenki a kérdést, hogy ha ma azt mondanák neki, hogy holnaptól ötezer forinttal kevesebb fizetést kap havonta, akkor holnaptól nem kelne fel reggelente és nem menne be dolgozni? Mert ha a válasz az, hogy de, akkor is bemenne dolgozni, akkor a helyzet az, hogy félre tud tenni ötezer forintot havonta.

Ezt azért tartottam fontosnak leírni, mert amikor ott van a konyhaszekrényünk tetején egy befőttes üveg a spórolt pénzünkkel, akkor nagy a kísértés, hogy belenyúljunk, ha egy kicsit nagyobbra rúgott a villanyszámla vagy kilyukadt a téli csizmánk. De ha ellenállunk ennek a kísértésnek, és úgy tekintünk arra a pénzre, mintha nem is volna, mintha levonták volna a fizetésünkből és nem férhetnénk hozzá mindaddig, amíg a kijelölt célt el nem értük, akkor sikeresen tudunk takarékoskodni ezzel a módszerrel.

Néhány tipp, hogy hogyan spórolhatsz a csodálatos befőttes üvegek segítségével:

 • Jutalom-kassza – Sikerkód tanfolyamon hallottam erről a fajta gyűjtögetésről. Ha sikerült valamivel spórolnod, lemondtál valamiről (például a reggeli kávéról, vagy sétáltál buszozás helyett), vagy ügyesen költöttél (például akciósan vásároltál, kuponokat váltottál be), vagy plusz pénzhez jutottál (találtad, nyerted, eladtál valamit), akkor arányosan helyezz el egy kis pénzt a jutalom-kasszádban. Ez lehet akár öt forint, ha lemondtál egy szelet csokoládéról, vagy tízezer, ha szemfüles voltál és féláron vettél meg egy mosógépet. A jutalom-kasszád tartalmával lehet konkrét célod is (például gyűjthetsz utazásra, egy drágább holmira, vagy bármire), de használhatod arra is, hogy bizonyos időközönként (szabályos időközökben, vagy alkalomszerűen, amikor megérdemled a jutalmat) kiüríted a tartalmát és elköltöd arra, hogy megjutalmazd magad valamivel.
 • Aprópénzes kassza – Hetente egy vagy két alkalommal ürítsd ki a pénztárcád aprópénzes rekeszét, és tedd félre az érméket egy befőttes üvegben. A jutalom-kasszához hasonlóan gyűjtheted egy cél érdekében, vagy felhasználhatod luxus-alapnak, hogy néha kényeztethesd magad egy kicsit. A rádióban hallottam először ezt az ötletet egy interaktív műsorban, az ottani hallgató például egész éven át nem nyúl az aprópénzes kasszájához, és karácsony előtt ebből vásárolja meg az ajándékokat a családja számára.
 • Szerelem-kassza – Ezen a blogon olvastam ezt a jópofa ötletet. Házasságkötésetek után minden alkalommal, amikor szerelmeskedtek, helyezzetek el kétszáz forintot egy kasszában, és az ötvenedik házassági évfordulótokon utazzatok el belőle egy álom-utazásra! De szánhatod ezt a kasszát arra is, hogy amikor a szerelmetek gyümölcse nagykorúvá válik, vagy elköltözik otthonról, vagy házasságot köt, esetleg unokával ajándékoz meg, akkor átadd neki a kassza tartalmát (vagy a ráeső hányadot, ha több manód is van).
 • Kihívás-kassza – Csatlakozz Via heti kihívásaihoz, akitől olvasói minden héten kapnak valamilyen izgalmas feladatot, ami kimozdít kicsit a komfortzónából, és ezzel együtt minden héten 200 ft-ot helyeznek el egy perselybe, amit öt-hat hét gyűjtögetés után, Via ötletei alapján elköltenek valamire. Mióta én csatlakoztam az olvasói táborához, költöttünk például egy csinos bugyira, hobbiboltra, ajándékra, adományra.

Itt elsősorban mókásabb és kötetlenebb gyűjtögetési módokat soroltam fel, de természetesen a befőttes üveg ugyanúgy jó komoly előtakarékosságra is. Jelölj ki egy célt, egy határidőt és egy végösszeget, amit a határidőig össze kell gyűjtened, hogy hozzásegítsen a célod teljesítéséhez, a vágyott dolog megszerzéséhez. Oszd el a célösszeget a határidőig hátralévő hónapok számával, és minden hónap elején, rögtön miután megkaptad a fizetésedet, helyezd el a havi összeget a kasszádban. Emlékezz rá, hogy a kassza tartalma innentől érinthetetlen és megbonthatatlan, ugyanúgy hozzáférhetetlen a számodra, mint a fizetésedből levont adók és járulékok (azokat sem tudod visszakunyerálni, ha meg kell javítani a mosógépet, igaz?), egészen addig, míg el nem érted a kitűzött határidőt, amikor a cél érdekében felbonthatod a perselyt.

Hírdetés

Spórolj befőttes üveggel!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kisdoboz, de ugyanúgy gyűjtök, most főleg, hogy még nincs munkám XD
  A szerelmesek tippje nagyon tetszett, illetve a sikerkódos is (így mentettem meg egy ezrest, olcsóbb volt a német, mint amire számítottam).
  Az aprópénzes kassza majd akkor, ha lesz munka, de ezek nagyon jó ötletek :) Köszönöm, Timi, és legyen szép napod :)

 2. De jó, hogy ezt így összeszedted! A szerelem-kasszáról még nem hallottam, de nagyon tetszik.
  Egyébként ismerem ezt a gyűjtögetéses módszert, de nagy kitartás, akaraterő, céltudatosság és ÖNURALOM kell ahhoz, ha valaki sokáig akar gyűjtögetni. De ezek mind olyan területek, amelyek fejlesztésére egy nagyon jó módszer az ajánlatod Timi.
  Mi a Párommal a gyerekeinknek gyűjtögetünk így egy kis plusz pénzt, az egyetemi szorgalmi időszakok kezdetétől a vizsgaidőszak végéig. De nem befőttes üvegbe (abból könnyen kicsenhetik, ha megszorulnak), hanem hosszú nyakú italos üvegbe (a pezsgősüveg jó öblös :) és nem váltható vissza), amibe összesodorva dugjuk bele a papírpénzt. A végén szertartás szerűen össze kell törni az üveget és kezdődhet a következő félév.
  Én is ajánlom mindenkinek, tényleg jó módszer!
  Köszi

 3. Nagyon jó ötletek! Én klasszikus malacperselybe gyűjtöm az 5 és 10 ft-os érméimet. Ez még csak az első “adag”, ezért nem tudom, hogy mennyivel lesz tele – de az biztos, hogy az összegnek megfelelően fogok válogatni a kívánságlistámról :))

  • Nekem is megvan még a gyerekkori malacperselyem, ott figyel a polcon. :)
   Ha a legapróbb kívánság teljesül belőle, az is szuper, mert miután elteszed a pénzt, gyakorlatilag lemondasz róla, és amikor felnyitod a perselyt, ajándék pénznek érzed, ami nagyon jó érzés. Ajándék magadtól, mert megérdemelted. :)

 4. Igen, pontosan :)
  Még csak 1 hónapja kezdtem el gyűjtögetni, de már most folyton rázogatom – Mikor fog megtelni? :)) De kitartó és türelmes leszek – annál jobb lesz később!

 5. Nekünk karácsonyi vásáros muffin perselyünk van, amire fel lehet írni az aktuális célt. Egy távoli ország, és a homokos tengerpartja került fel rá. Szisztémája még nincs, ha eszünkbe jut, dobunk bele, amennyit szánunk! :) Viszont lehet, hogy ezt a szerelemkasszát bevezethetnénk! Nagyon ötletes! :)

 6. Én mostanában épp másik irányban gondolkozok, vagyis, hogy gyűjtögetés helyett minden hónapra kijelölök egy adott pénzösszeget, amit majd nyugodt lelkiismerettel elkölthetek, amire csak akarok. Mert valahogy mindig az van, hogy veszek ennivalót, meg befizetem a számlákat, plusz tankönyvek, ilyesmi, a többi pénzhez pedig nem nyúlok.
  Lehet kivétel leszek, de nekem ez a szerelem-kassza nem tetszik. Maga az ötlet jó, de nekem mindig az jutna eszembe, amikor ősszel egy esküvőn a vőfély elmesélt egy viccet, aminek az volt a csattanója, hogy a szerelem-kassza kinyitásánál nagyobb pénzeket is találtak, amin a férj csodálkozott, a feleség pedig rávágta, hogy ‘nem mindenki volt olyan smucig, mint te.’ (Pfúú, én rosszul vagyok, ha csak arra az estére is gondolok, nem értem, valaki miért fizet valakinek (nem kevés pénzt), hogy az egész este megalázó vicceket-történeteket meséljen.) Nem spórolós, de ilyen téren nekem az tetszik, ami egyszer Viánál volt kint, egy naptárszerű poszter, minden napra egy szívecske felosztva négy részre, közös időtöltés, beszélgetés, szeretkezés, plusz még valami, és minden nap be lehetett festegetni a találó részeket. Ilyet szeretnék is, majd ‘ha nagyok leszünk’, mert így távkapcsolatban elég fehérek maradnának azok a szívecskék.
  Ha lenne szerelem-kasszánk, én szeretném, ha valami közös élményre fordítanánk, (buta leszek, de) nem szívesen adnám oda a gyerekemnek ‘ennyit sikerült összeszerelmeskednünk neked’ felkiáltással. :))

  • Ez is fontos kihívás, törődj magaddal, ne csak a szükséges minimumot add meg magadnak! :)
   Szerintem becserélhetitek a szívecske mezőit valami olyanra, ami távkapcsolatban is van. Huncut sms, szerelmes telefonhívás, e-mail. Mit szólsz?

 7. Zsófi hozzászólására: Én két éve kezdtem el a saját magamra költögetést egy plusz munkám havi bevételét csak magamra vagyok hajlandó költeni és imádom!
  Persze van amikor, jut belőle másnak is a családban, mondjuk egy-egy közös program… De javaslom, hogy mindenki vezesse be ezt a szokást, még ha kevéske pénzzel is, de megéri. Magunk miatt :)
  Jó éjszakát mindenkinek!

 8. Minden nap (fizetésnél úgy kapok vissza) rendszeresen félreteszem a 200 Ft-osokat és este belekerülnek a direkt az erre a célra álló üvegbe – ebből lesz majd a laptopom (plusz eladom majd az asztali gépem). Január eleje óta gyűjtöm, kb. 15e van már az üvegben… :)

 9. Most én is gyűjtögetek, kisdobozba, főleg aprópénzt :3 Ha aznap nem vettem semmit a büfében, vagy kapok egy kis pénzt anyáéktól, azt elteszem, és abból gyűjtök most új ruhatárra (a stílusváltás bizony sokba kerül). Nagyon tetszett a poszt! ^^

  • Köszi! ^^ Stílusváltáshoz ajánlom Via (urban-eve.hu) kombinálható ruhatár cikkeit! Ha megvan az elképzelés, apránként összerakható az új ruhatár. Személyes szerelmem pedig a turkáló, tök jó egyedi holmikat lehet találni potom áron! Nekem szinte az egész ruhatáram onnan van! ;)

 10. Visszajelzés: A lomtalanítás-hegyen túl, 5. rész: A befőttes üvegek (új) élete - Green Guide Budapest

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s