Akarom-gyakorlat

Már írtam róla, hogy az “akarom” szó használata milyen fontos lehet a számunkra.

Úgyszintén Vidi Rita: Hagyd a dagadt ruhát másra című könyvében olvastam a következő egyszerű gyakorlatot, ami megdöbbentő hatással volt rám.

Ahogy már volt róla szó, a “szeretném” és az “akarom” között az a különbség, hogy míg a “szeretném” érzése magában foglalja azt is, hogy azt sem bánom, ha másképp alakul, addig az “akarom” eltökéltséget és kifejezett döntést hordoz magában.

Ahhoz, hogy megtapasztaljuk, vajon mennyire vagyunk képesek akarni, mennyire vagyunk képesek határozott döntéseket hozni, vagy mennyire engedjük át életünk irányítását másoknak azzal, hogy “szeretném, de ha te nem akarod, azt sem bánom”, néhány napig gyakoroljuk a következőt: minden helyzetben, amikor döntési szituációba kerülünk, legyen az bármilyen apró, ragadjuk magunkhoz a döntést, és válasszunk az első gondolatunk alapján.

Amikor első alkalommal próbáltam ki ezt a gyakorlatot, nagyon meglepett, hogy mennyire nehezemre esik dönteni akár olyan apróságokban is, hogy kancsóban vagy bögrében kérem-e a teát, vagy hogy most szeretnék-e vacsorázni vagy fél órával később? Mellbevágó az, amikor az ember azt hiszi, hogy nagyjából azért képes navigálni az életét, és aztán rájön, hogy hogyan is várhatna el magától bármi ilyesmit, ha még a legapróbb dolgokban sem képes határozott lenni? Nem beszélve arról, hogy akire rápakoljuk a döntéseinket, szintén nem biztos, hogy szeretne még a mi apró-cseprő dolgainkkal is foglalkozni ahelyett, hogy a saját életét kormányozná, a saját céljain dolgozna.

Hosszú távú életstratégiának persze korántsem megfelelő az, hogy mindenben döntsünk mi, és mindenben döntsünk az első ötlet alapján. De ahhoz, hogy megtapasztaljuk az érzést, milyen is az, amikor nálunk van a kormány és minden arra megy, amerre mi akarjuk, hogy milyen érzés az, amikor képesek vagyunk dönteni, pontosan megfogalmazni az akaratunkat, célunkat, és rávenni a világot arra, hogy teljesítse azokat nekünk, remek ez a kis próba.

Tehát a következő néhány napban bármilyen kérdés felmerül, dönts. Pár napra száműzd a szótáradból a “nem tudom”, a “nekem mindegy”, a “te mit gondolsz?” és az ehhez hasonló fordulatokat.

Dönts. Dönts azonnal, válaszd az első gondolatodat. És élvezd, ahogy a világ teljesíti az akaratodat.

Hírdetés

Akarom-gyakorlat” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Érdekes, hogy mióta elolvastam ezt a cikket – bár nem is készültem rá tudatosan -, gyakrabban mondom ki, hogy akarom. Még mindig vannak fenntartásaim a szóval kapcsolatban, mert nem biztos, hogy mások is úgy értelmezik, ahogyan én szánom, de érdekes ez a kis – vicces módon akaratlan – változás a kommunikációmban. :)

    • Maga a szó addig fontos, amíg megtanulod a különbséget óvatos vágyakozás és céltudatos akarás között. Ha ráérzel, milyen az, amikor eldöntöd, mit akarsz és kifejezed, utána egy “szeretném”-et is tudsz úgy mondani, hogy az egyértelmű “akarom”-ot jelentsen. ;)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s