Készül a boldogságterv

Változatlanul gondolkodom a jövő évi boldogságtervem kérdésén. Hogy egy kicsit konkretizáljam a tervezést, elhoztam néhány fontos részletet Gretchen Rubin könyvéből, amelyek konkrét segítséget adnak a saját személyre szabott boldogságterv összeállításához.

Gretchen Rubin boldogságterve tulajdonképpen a tizenkét hónapos fogadalom-táblázat köré épül, amely minden hónapra egy-egy témát és több fogadalmat jelöl ki, amelyek apró, hétköznapi lépésekkel őt személy szerint közelebb viszik az ő boldogságához.

A fogadalmak jellege miatt, betekintésként és ötletadóként elhoztam Gretchen első negyedéves fogadalomtervét.

Január – Növeld az energiád! (ÉLETERŐ)
– Feküdj le korábban!
– Mozogj rendszeresen!
– Dobd ki, rámold el, rendezd át!
– Oldj meg egy kínos ügyet!
– Légy energikusabb!

Február – Gondolj a szerelemre! (HÁZASSÁG)
– Ne zsörtölődj!
– Ne várj dicséretet, se elismerést!
– Vitázz okosan!
– Semmi siránkozás!
– Mutasd ki a szereteted!

Március – Törj magasabbra! (MUNKA)
– Indíts blogot!
– Mulass a kudarcokon!
– Kérj segítséget!
– Dolgozz gyorsan és jól!
– Örülj most!

Ezen kívül még két fontos része van a boldogságtervnek, amelyekkel nem havi bontásban foglalkozott, hanem általános érvényűen fogalmazta meg őket. Ezek: az ő személyre szabott tizenkét parancsolata (pl. viselkedj úgy, ahogy érezni szeretnéd magad!, tedd meg most!, vagy ne méricskélj!), valamint a felnőttség titkai – olyan dolgok, amiket Gretchen a felnőtté válása során megtanult (pl. segítséget kérni szabad, nem kell mindenhez tökéletesen értened, vagy hogy a legtöbb kosz lejön szappannal és vízzel)

Hogy megkönnyítsük magunk számára a terv elkészítést, az írónő szerint érdemes feltennünk magunknak az alábbi kérdéseket, amelyek segíthetnek rávilágítani, mely területeken kell dolgoznunk és milyen irányba érdemes elindulnunk – miben kell fejlődnünk és hogyan tehetjük ezt jól, mi az, ami már most is működik a számunkra.

Gretchen irányadó kérdései:
– Mitől érzed jól magad? Mi az a tevékenység, amit szórakoztatónak, megnyugtatónak, lelkesítőnek találsz?
– Mitől érzed rosszul magad? Mi okoz haragot, bosszúságot, unalmat, csalódottságot, szorongást az életedben?
– Van valami, amit nem érzel helyénvalónak az életedben? Szeretnél munkát, családi állapotot, lakóhelyet vagy valami egyebet változtatni? Megfelelsz a magadról alkotott elvárásoknak? Érvényesül az életedben az értékrended?
– Mi teremti meg a fejlődés légkörét az életedben? Életed melyik elemében találod meg a haladást, a tanulást, a kihívást, a javulást és a tökéletesedő tudást?

Hírdetés

Készül a boldogságterv” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia, Timi! Nagyon jó a blog, imádom! Nagyon jó téma ez a boldogságterves! ♥
  Azt szeretném megkérdezni, hogy Gretchen fogadalomtervét, majd tovább is le fogod írni (úgy értem ápr-dec.)? ♥ Előre is köszi a válaszod! További kellemes napot és ünnepeket!:)

  • Szia!
   Isten hozott itt, nagyon örülök neked, és annak, hogy tetszik a blog. :) Köszönöm, hogy írtál! :)
   Csak egy párat akartam elhozni Gretchen fogadalmaiból, hogy lássátok, milyen stílusúak. De a honlapjáról letölthető az egész, igaz, angolul, de itt benne van az összes hónap, valamennyi fogadalommal, sőt naponta pipálhatóan, hogy sikerült-e teljesíteni aznap a fogadalmat: http://www.happiness-project.com/wp-content/uploads/2012/08/RESOLUTION_CHART-Combined.pdf

   • Timi, ez hogy van, az eleje már egy második boldogságterv? Mert amikor olvastam a könyvet, én is emaileztem a fogadalom-táblázatért, de csak a második része volt benne, azóta Gretchen új boldogságtervet írt, és az van az elején?

   • Szerintem igen, ez több, mint 12 hónap, és vannak benne nem ismerős fogadalmak is. :) Nem túl régóta követem a blogját, így nem tudom biztosan, de szerintem ez lehet, amit írsz.

    És üdv a kommentelőim között, érezd itt jól magad! :)

 2. Visszajelzés: Tervezd meg 2013-at! « Kincsesfüzet

 3. Visszajelzés: Az én boldogságtervem – 2013. januári fogadalmak « Kincsesfüzet

 4. Először is boldog új évet neked! És persze a többi olvasónak.
  Nagyon szeretem a blogodat, idén is hűségesen olvaslak majd.
  Még az is lehet, hogy belevágok a boldogságterv készítésbe, még januárban később is ér leírni, ugye szerinted is? :)

  • Köszönöm! ♥
   Persze, bármikor bele lehet vágni, Gretchen Rubin azt hiszem, szeptemberben kezdte az övét, úgyhogy ne aggódj, nem csúszol le semmiről, ha nem január 1-jével indulsz. :)

 5. Annyi szuper dolgot hozol ebből a könyvből, most már úgy érzem, muszáj elolvasnom. :) Az egyetemi éveim annyira leterheltek, hogy szinte semmi mással nem foglalkoztam. Erre is csak most jöttem rá, a mostani utolsó félévemben nem volt más “kötelező dolgom” a szakdogaíráson kívül, és ebben a rám szakadt nyugalomban végre megvilágosodtam, mi az életcélom, a Te szavaiddal élve, mi az amit ingyen is boldogan csinálnék. És elméletben nagyon jól tudom, merre szeretnék továbbindulni, mennyi mindent szeretnék megtanulni egészen a legapróbb hétköznapi dolgokig. Azt hiszem a Te blogod lendített át az elméletből a gyakorlatba holtponton, ezért nagyon hálás vagyok! <3

  • Köszi, örülök, ha tudtalak inspirálni. :)
   Reményeim szerint jövőre visszatér a rovat, de addig is tényleg ajánlom a Boldogságtervet, nagyon kedves és inspiráló könyv!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s