Újévi fogadalom – az én boldogságtervem

Közeledik az év vége – az újévi fogadalmak ideje. Rendben van, igaz, annyira még nincs a nyakunkon. De ami a fogadalmakat illeti, van, aki hirtelen elhatározásból teszi őket, és van, aki alaposabban készül rájuk. Ha van egyáltalán újévi fogadalmam, akkor én inkább az utóbbi kategóriába tartozom (mint általában is – a hirtelen döntések helyett a tervezgetés embere vagyok), ezért úgy gondoltam, nem olyan korai felvetni ezt a témát.

Nemrég kezdtem újra forgatni Gretchen Rubin: Boldogságterv című könyvét, amiről futólag már írtam. Ez a könyv az írónő egy évét meséli el, amikor Gretchen “megpróbált reggelenként énekelni, rendet tartani a szekrényben, okosan vitatkozni, Arisztotelészt olvasni, és általában véve többet bolondozni.” De hogy mit is jelent ez?

Gretchen Rubin, író és két gyermekes családanya, egyszer csak rájött, hogy az egyébként elégedett élete sokkal boldogabb is lehetne, ha odafigyelne egészen apró hétköznapi dolgokra és picinyke változtatásokat tenne az életében. Újévi fogadalmaként azt tűzte ki maga elé, hogy egy éven át minden hónapra kijelöl egy témát az életéből – a férjével való kapcsolatát, anyai szerepét, az anyagiakat, a szórakozást, stb. -, és az adott témát érintő havi fogadalmak segítségével megpróbál “úgy változtatni az életén, hogy közben semmi sem változik”, “a saját konyhájában boldogabbnak lenni”.

Ez sikerült is neki, sőt boldogság-misszióját azóta is folytatja, és mindenkit arra bíztat, hogy készítse el a saját, személyre szabott boldogságtervét, hiszen minden ember más, mindenki mástól lesz egy kicsit boldogabb, így minden fogadalom más. Ehhez letölthető formulákat is ad honlapján annak, aki igényli – de természetesen a személyes boldogságterv bármikor és bármilyen formában elkezdhető.

Arra gondoltam, az én újévi fogadalmam is ez lesz: 2013-ban én is elkezdem a saját boldogságtervemet. Minden hónapra kijelölök egy témát (nem egész évre előre, mindig csak a soron következő hónapra – ötletem több is van, és szerintem érezni fogom, mire szeretnék fókuszálni aktuálisan), amivel kapcsolatban fogadalmakat tűzök ki, és általában is megpróbálom egy kicsit a figyelmem középpontjába helyezni. Úgy gondolom, ez nemcsak nekem lesz hasznos, hanem nektek, a blogom olvasóinak is. Gretchen egy egész könyvet írt meg a tapasztalatairól – minden bizonnyal nekem is sikerül majd itt képernyőre vetnem néhány hasznos gondolatot.

Ti életetek mely területei közül válogatnátok? És milyen fogadalmakat tennétek?

Hírdetés

Újévi fogadalom – az én boldogságtervem” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia! Nagyon jókor jött ez a bejegyzés. Nagy lépések előtt állok, és talán én is fogok tudni hasznosítani valamit az ötletekből. Egyszer azt olvastam valahol, ha tudatosan kihagyjuk az életünk egyik területét, akkor egy kicsit vele halunk mi magunk is. Az élet még előttünk áll, nem árt sok-sok dolgot felpezsdíteni… a munkában, a családban, a hobbikban… Hirtelen nem is tudnék dönteni, mit is válasszak elsőre. Kb olyan nehéz kérdés, mint a kisgyerekeknek a cukorkaboltban. :) Még gondolkozom rajta! Neked van már januárra több variációd? Elárulod esetleg? Persze, ha nem szupertitkos! :)

  • A FlyLady programot mindenképpen fel kellene lendítenem januárban, mert a fejemre nőtt megint a lakás. Mindenképp innen szeretném megközelíteni a januárt, de még meg kell gondolnom, milyen szellemben – hogy a rendszerességre építsek, vagy a lakásra, vagy a mindennapi rutinokra -, és persze azt is, hogy hogyan lesz inspiráló és nem pusztán kötelesség és teendő jellegű.

   Egyébként én is buzgok az ötletektől, sportos hónap is nagyon rámférne, de inkább majd tavasszal, a blognak/írásbak is kellene egy hónap, és persze rengeteg másnak. Lesznek fix dolgok a jövő évben – záró foglalkozás az óvodában, esküvő, regényíró kihívás novemberben -, ezeket is úgy kellene majd figyelembe venni, hogy valami hozzá passzoló témát válasszak.

   Még én is nagyban ötletelek, de hát ezért jó időben elkezdeni. :)

   Ha sikerült megihletnem téged és belevágsz valami hasonlóba, majd mesélj! De ha csak érdeklődve követsz, annak is nagyon örülök. :)

   Üdv: Timi

 2. Nagyon klassz ötlet! A sportos hónap nekem is jöhetne :) Egyébként jól hangzik a könyv témája, biztosan szakítok rá időt a beszerzésére és az elolvasására. Mondjuk meglepem vele magamat Karácsonykor (hmmmm).
  Aztán írj majd részleteket a Te témáidról, biztosan lesz benne érdekes terület.

  • Mindenképp szeretnék majd írni. :) Ha be kell számolnom, az egyébként is motivál a teljesítésre. :P

   Szerezd be! Nagyon szeretem Gretchen stílusát, olyan derűs, hétköznapi, őszinte, humoros. Nem olyan, mint egy átlagos önfejlesztő könyv, hogy csak tanácsok, általánosságok, bölcsességek meg példázatok, hanem személyes történetek, arról is, amikor sikereket ért el, és bizony arról is, amikor épp nem. Emellett mégis hasznos tanácsokat is lehet olvasni benne, és az embernek tényleg kedve támad, hogy nekiálljon a saját boldogságtervének. :)

   Most jelent meg az új könyve is, Happier at Home, az még csak angolul, de már agyon-vissza célozgattam a családban, hogy mennyire szeretném megkapni karácsonyra. :D

 3. Visszajelzés: Fél éves a Kincsesfüzet « Kincsesfüzet

 4. Visszajelzés: Az én boldogságtervem – 2013. februári fogadalmak « Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s