Plusz/delta lista

Ha szeretnél kiértékelni valamit – egy elvégzett munkát, egy eseményt, egy lezárt vagy lezárni kívánt időszakot, stb. -, akkor nagy segítségedre lehet a plusz/delta lista módszere.

A kétoldalú listában a plusz jelenti a pozitívumokat, a sikereket, mindazt, amit dicsérettel tudunk illetni az értékelésben. A delta, ha rémlik még középiskolás fizika óráinkról, a változás jele, azaz mindazok a javító gondolatok, amiket a megszerzett tapasztalatok alapján meg tudunk fogalmazni.

Miért nem plusz/mínusz? Ahogy már volt róla szó, a negatívumokkal önmagukban nem megyünk sokra, sőt, inkább hátráltatnak minket. Akkor van hasznuk a számunkra, ha meg tudjuk fogalmazni a bennük rejlő fejlődési lehetőséget, a tanulságot, azaz a pozitív változás irányát.

A plusz/delta lista elkészítéséhez fogj egy tiszta lapot, és függőlegesen oszd ketté. A bal oldali oszlop tetejére írj egy plusz jelet, jobb oldalra pedig egy talpán álló háromszöget, ez a görög delta betű jele. Ezután először a plusz oszlopot töltsd ki. Ha negatívum jut eszedbe, azt tedd félre későbbre. Most csak arra fókuszálj, ami jól sikerült, amit jól csináltál, vagy szerencsésen történt. Bármilyen apróságot felírhatsz. Ha végeztél, fogj neki a delta oszlopnak, és töltsd fel a jobbító ötleteiddel, gyűjtsd össze, mi az, amit legközelebb máshogy szerentél csinálni vagy másképp szeretnéd hogy történjen. Tartsd észben, hogy ez nem egy negatívum lista: csak akkor írj fel valamit, ha meg tudod találni benne a pozitív változás lehetőségét.

Mindkét oszlopra igaz, hogy türelmesen és lelkiismeretesen töltsd ki – egy nehéz időszak végén is találhatsz olyan pozitívumokat, amiket érdemes megragadni, és egy remekül sikerült eseményben is meg tudod találni azokat a pontokat, ahol még tovább tudsz feljeszteni, hogy legközelebb még jobb legyél. Tehát ne add fel addig, míg mindkét oszlopot fel nem tudod tölteni. Ha tudsz és szeretnél, vonj be mást is az értékelésbe, így több szempontból is meg tudjátok vizsgálni a dolgot.

Ha végeztél, tedd el a plusz/delta listádat, később átolvasva nagy hasznodra lehet.

Hírdetés

Plusz/delta lista” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ez nagyon tetszik! Gyakran használom én is ezt a módszert pozitív/negatív jelzésekkel, legtöbbször akkor, ha nehezen tudok dönteni. De ezt a deltás alkalmazást még nem láttam sehol. És mennyire igaz, hogy próbáljuk a változtatási lehetőségeket számba venni, elvégre tényleg ezektől haladhatunk jól előre.
    Köszi az ötletet!

  2. Visszajelzés: Így értékelem 2015-öt, 1-től 10-ig | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s