Novemberi regényíró kihívás – vágj bele!

Már csak egy nap van hátra a novemberi regényíró kihívás, a NaNoWriMo kezdetéig.

Mivel töltsd az utolsó napodat a kihívás előtt?

– Ellenőrizd le, megvan-e minden kelléked! A legfontosabb, hogy legyen eszközöd, amivel írsz, és módszered a szavak számlálására. A többi kellékről (A Toll, a totem, a jegyzetfüzet, a két szentírás, stb.) írtam a NaNoWriMo cikkem első részében.
– Bizonyosodj meg róla, hogy a napirendedben elhelyezted az írás periódusait!
– Öleld meg a családtagjaidat, biztosítsd őket a szeretetedről, és mondd el, mennyire sokat jelent a számodra, hogy támogatni fognak a kihívás során!
– Legyen otthon kávéd, teád, csokoládéd, vagy bármilyen más serkentő szer, amiben hiszel, és nem nyírja ki a szívedet a hónap végére!
– Tankolj fel rágcsából!
– Ha nem hiszel a csapvízben, gondoskodj róla, hogy elegendő folyadék álljon rendelkezésedre!
– Mosogass el és tegyél be egy mosást! Komolyan, később még hálás leszel ezért.
– Aludd ki magad!

Ha csak most találtál rá a kihívásra és arra gondolsz, milyen kár, hogy így elkéstél, talán majd jövőre…

… akkor van egy jó hírem: nem késtél el! Tökéletesen időben vagy, hiszen a kihívás november elsején kezdődik.

A legfontosabb, amit tenned kell: határozd el, hogy képes vagy rá, hogy megírj egy regényt egy hónap alatt, és ezt meg is fogod tenni most, 2012. novemberében. Ez azt jelenti, hogy elhatározod, hogy naponta átlagosan papírra/képernyőre vetsz 1667 szót egy hónapon át.

Ez szinte az egyetlen dolog, amit meg kell tenned, hiszen akár hiszed, akár nem, ez már elegendő ahhoz, hogy teljesítsd a kihívást. De azért adok egy gyorslitát, amivel megkönnyítheted az indulást:

– Gondold át, hogy milyen tevékenységekről tudsz lemondani egy hónapon át a kihívás javára! (A tévénézés, olvasás, internetezés idejének megnyirbálása a legkézenfekvőbb, utána jöhet a többi!)
– Helyezd el a napirendedben az írást!
– Gondoskodj íróeszközről és szószámlálóról!
– Tankolj fel serkentő szerekből (kávé, tea, csokoládé) és rágcsából!
– Pihenj!

De még mindig fogalmam sincs, hogy miről írjak!

Na és? Emlékszel? No plot? No problem! – Nincs cselekmény? Nincs gond!

Ha van egy hozzávetőleges képed a történetedről – miről fog szólni, milyen világban, milyen időben játszódik, milyen lesz a stílusa, hangulata, kik a szereplőid -, akkor szuperhős vagy. Ha ebből csak egy-kettőről van fogalmad, az is több, mint csodálatos.

Ha abszolút a nullán állsz és azt sem tudod, hogyan fogj hozzá, próbálok adni pár ötletet az induláshoz.
– Kapcsolj valami zenét. Hunyd le a szemed, hagyd, hogy csapongjanak a gondolataid, és várd, hogy megjelenjen valamiféle kép a szemed előtt. Mi ez a kép? Egy virágos rét? Egy harcmező? A gyerekkorod egy részlete? A világűr? – Akármi is az, kezdj el írni erről!
– Emelj le egy könyvet a polcról (a kedvenc regényedet vagy egy véletlenszerű kötetet, mindegy), csapd fel valahol, és bökj rá egy mondatra. Ez lesz a kezdőmondatod – voilá, elkezdtél egy regényt! Írd tovább, a többi pedig majd kialakul.
– Nézd meg valamelyik videómegosztó portálon egy film vagy sorozat előzetesét, amit nem ismersz, vagy egy rajongók által készített zenés videót erről, és próbáld meg kitalálni, miről szól a történet! Biztosíthatlak, hogy olyan messze fogsz állni a valóságtól, hogy a plágium vádja nélkül nyugodtan elkezdhetsz dolgozni ezen a történeten úgy, mint a saját ötleteden.
– Álmodtál valami izgalmasat mostanában? Kezdj el írni erről!
– Alkalmazd a laterális gondolkodásnál leírt regényötlet gyakorlatot!

Jelentkezz be!

Bármikor nekivághatsz az egy hónapos regényíró kihívásnak, hiszen ez a verseny önmagad legyőzéséről szól. De ha olyan szerencsés vagy, hogy novemberben vállalkozol rá, ne szalaszd el a lehetőséget, és csatlakozz a közösséghez!

– Regisztrálj a NaNoWriMo oldalán!
– Hozd létre a regényedet! (Ha még semmi ötleted nincs a témát vagy a címet illetően, ne búsulj. Legyen a regényed címe “az én fantasztikus regényem” – bármikor megváltoztathatod.)
– Időnként frissítsd a szavak számát!
– Az adataidnál állítsd be régióként Magyarországot!
– Köszönj be a magyar fórumra!
– Ha mégsem fogadod meg a tanácsomat a korai lefekvésről, akkor nézz be az online Kick-off bulira 31-én este!

Az idei évben nyugati szomszédunk, Ausztria kihívta a magyar csapatot egy barátságos szóháborúra, amelynek lényege, hogy a kihívás lezárultával összemérik a két csapat egy főre eső szószámát. Gyarapítsd te is az ország érdemeit minden egyes leírt szavaddal!

A hosszú hétvége

Különösen szerencsés ez az év, hiszen a regényíró kihívás időszaka négy szabadnappal indul. Négy szabadnap! Ez az írók Kánaánja! Használd ki, és írj-írj-írj! A napi átlag 1667 szó, ezzel teljesíthető a kihívás, de igyekezz meghaladni ezt az első napokban. Sőt, a harmadik hétre ajánlott 6000 szavas titkos fegyvert is bevetheted rögtön az elején, hogy elképzelhetetlen előnnyel indulj. Később még hálás leszel ezért, talán hálásabb, mint egy pár tiszta zokniért.

Vágj bele!

Bárki képes rá, hogy egy zsáknyi kifogást találjon, hogy most éppen miért nem alkalmas az idő. Ahogy, akár hiszed, akár nem, bárki képes arra is, hogy elhatározást tegyen, nekivágjon a nagy kalandnak, és egy hónap alatt megírjon egy 50000 szavas regényt. Bárki. Te is. Vágj bele!

Hírdetés

Novemberi regényíró kihívás – vágj bele!” bejegyzéshez ozzászólás

  • Magánkihívás? Miféle? :)
   A NaNoWriMón minden leírt 50000 szó ér – de egyébként minden kihívás jót tesz a léleknek, mert megdolgoztat kicsit, kimozdít a komfortzónából, felpezsdít, sikerélményt ad.
   Szóval ha nem is a NaNoWriMón, de bármilyen kihívás számít. :)

   • Hosssssszú történetet akarok írni (és közben tudom, hogy a két tanácsadóm agyára megyek majd aktívan XD) Na, nem regényt, csak egy hosszú és jó történetet. Amivel legalább egy kicsit elégedett vagyok. Hogy van olyan pontja, ami tetszik.

 1. Visszajelzés: Fél éves a Kincsesfüzet « Kincsesfüzet

 2. Visszajelzés: NaNoWriMo – Készülj, mindjárt itt a november! | Kincsesfüzet

 3. Visszajelzés: NaNoWriMo inspiráció: könyvek, amik egy hónap alatt születtek | Kincsesfüzet

 4. Visszajelzés: NaNoWriMo 2014 – Én idén is ott leszek | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s