Kézimunka – a mi meditációnk

Ma havas tájra ébredtem – ezzel immár hivatalosan is beköszöntött a tél. Itt a rövid nappalok, a hosszú esték, a sötétség, a zárt szobák melege, a kandallók és gyertyák időszaka. És a kézimunkázásé.

Eleink idejében, a paraszti gazdaságokban ez az időszak szolgált arra, hogy a betakarított alapanyagokat, gyapjút, kendert, fát feldolgozzák, és elkészítsék a ruhaneműt, eszközöket és használati tárgyakat a következő időszakra.

És persze amíg a földek pihentek, addig az emberek is pihentek. A kézimunka nem más, mint a meditáció, az elmerülés egy fajtája. Lehetőséget ad rá, hogy megéljük az alkotás örömét, és a monoton tevékenységben elmerülve az elménk egy kis megnyugvást, a lelkünk szabadságot kapjon.

A keleti meditációs technikákkal talán nehezen boldogulunk, hiszen nem része a kultúránknak, nem hordozzuk kollektív tudattalanunkban a technikáját. Ellenben a kézimunkázás, a kézzel alkotás az elmerülésnek egy olyan fajtája, amihez évszázadok vagy -ezredek óta közünk van, ami bennünk él, még ha nem is fedeztük még fel magunkban.

Ki-ki tapasztalata és érdeklődése szerint nyúljon a télen valamilyen kézimunkához, legyen az kötés, horgolás, hímzés, szövés, faragás, ragasztás, dekorálás, gyöngyfűzés, vagy bármi egyéb. Készülhet karácsonyi ajándéknak, a lakás vagy önmagunk díszére, vagy pusztán az alkotás öröméért.

Ragadjuk meg ezt a lehetőséget, és fedezzük fel a régiek bölcsességét, a mi természetes utunkat az elmerülésre.

Hírdetés

Kézimunka – a mi meditációnk” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Én egy sálat fogok kötni magamnak. Már rég tervezem. A tavaly télen pihe-puha fonalakat lehetett az Aldiban venni, kötőtűvel együtt. Ha az idén is lesz, nem hagyom ki megint :)

  • Ha az Aldi nem támogat, a Várkerületen van egy kézimunka bolt, elviselhető áron vannak fonalaik, különösen ha sálban gondolkodsz, nem kell otthagyni egy vagyont. :)

 2. Kihívás elfogadva :) Gyöngyfűzés pipa, bár, szerintem folytatni fogom, mert két órára totálisan kikapcsol a gyöngyök felfűzése a damilra. Addig se foglalkozok a záróvizsga tételeivel :D

 3. Remekül megfogalmaztad a kézimunkázások pihentető mechanizmusát, és milyen igazad van abban, hogy ez van igazán közel a mi kultúránkhoz. Egy ideje már én is részleges meditációnak hívom a kötést, horgolást, gyöngyfűzést, mert tényleg azt nyújtja, mint egy jó meditálás.
  Akkor alkossunk ezeken a téli estéken! Szívesen megmutatom majd miket remekelek.
  http://ruraleve.blogspot.hu/

 4. Visszajelzés: A Levendulalány koszorúi « Kincsesfüzet

 5. Visszajelzés: Meska bolt ajánló – Vidámság az őszben | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s